reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Słabe przybieranie na wadze

Ale po to są jakieś normy, żeby określić, czy dziecko się dobrze rozwija i jak za mało przybiera, to chyba niedobrze? 🤔
Jeśli ma powiększone miedniczki, to możesz ewentualnie zrobić badanie moczu i obserwować dziecko. Jeśli humor ok, to nie martw się. Kpi czy mm czy generalnie podanie butelki, to pierwszy krok do problemów z kp.

reklama
Dziewczyny proszę poradzicie.
Pola urodzona 5.09, waga 3210, spadkowa w 2 dobie 3090. Obecnie 4820g.
Córka 2mc, karmiona piersią. Od 3 tyg przyrosty 18-21g na dobę z tendencją spadkową. Wczesniej nawet 40g na dobe. Według mnie je, siusia, kupki robi bardziej wodniste, 2-3 dziennie. Po karmieniu spokojna, zasypia lub ma okres aktywności. Pediatra mówi, że to dolna granica normy i jednak przybiera. Wg siatek spadla z 50 na 25 centyl. Po szczepieniu na Rota mieliśmy tydzień brzydkich, zielonych, sluzowatych kup z odrobiną krwii. Córce wyszły też w badaniu powiększone miedniczki, ok 6mm. Dostaliśmy skierowanie do nefrologa . Dzisiaj też skontaktowalam się z CDL. Pierwsza córka wykarmiona na piersi. Pediatra oczywiście proponuje dokarmić mm. A mk zależy na KP. Co robić???
Moja ma od urodzenia powiększony układ miedniczkowo kielichowy ok 6 mm, za tydzień idziemy się skontrolować .
Myślę że warto spróbować odciągać pokarm i dawać butla, mi tak przybierała a waga wyjściowa to 2570, w 2 dobie 2450, a przy wypisie 2560. Jak miała 7 tyg ważyła już drugie tyle praktycznie, z tym że w 5 tyg musieliśmy przejść na mm.
Jeżeli się mieści w normach to myślę , że nie powinnaś się zamartwiać. Co do kup czy dziecko jest niespokojne albo jakieś inne objawy ma?

Dziewczyny proszę poradzicie.
Pola urodzona 5.09, waga 3210, spadkowa w 2 dobie 3090. Obecnie 4820g.
Córka 2mc, karmiona piersią. Od 3 tyg przyrosty 18-21g na dobę z tendencją spadkową. Wczesniej nawet 40g na dobe. Według mnie je, siusia, kupki robi bardziej wodniste, 2-3 dziennie. Po karmieniu spokojna, zasypia lub ma okres aktywności. Pediatra mówi, że to dolna granica normy i jednak przybiera. Wg siatek spadla z 50 na 25 centyl. Po szczepieniu na Rota mieliśmy tydzień brzydkich, zielonych, sluzowatych kup z odrobiną krwii. Córce wyszły też w badaniu powiększone miedniczki, ok 6mm. Dostaliśmy skierowanie do nefrologa . Dzisiaj też skontaktowalam się z CDL. Pierwsza córka wykarmiona na piersi. Pediatra oczywiście proponuje dokarmić mm. A mk zależy na KP. Co robić???
Aha i zapomniałam dodać , że my już z powiększonymi miedniczami w prawej nerce żyjemy 7 miesięcy i jest wszystko dobrze z dzieckiem

Dziękuję za odpowiedzi! W załączniku nasza siatka. Właściwie zauważyłam spadek, gdy Pola miała miesiąc i tydzień. Nie waze jej codziennie. Waze ja co 7-10 dni u pediatry, na tej samej wadze, bez pieluszki. Waga stoi cały czas w tym samym miejscu. Nie mamy wagi w domu, bo wtedy na pewno bym wazyla codziennie, co mija się z celem.

Pola ma dobry humor. Po jedzeniu albo zasypia, albo spokojnie leży i ma czas aktywności. Jest wesoła, dużo się uśmiecha. Ok 2 tyg temu przeszła skok, bo zaczęła się więcej kręcić, wiercic, ruszać nogami, rączkami, wyciągać rączki w stronę zabawek czy przewracac na boczki. Apetyt no wlasnie tu różnie. W nocy je zazwyczaj ładnie. W dzień zależy. Są karmienia piękne, A są takie niespokojne, gdzie odrywa się od piersi, zaraz znów niespokojnie łapie, trochę pije i czasem się krztusi. :/ Tak mamy od jakiś 3 tyg właśnie.

Dodam, że Pola nie używa smoczka.

Jutro jedzie na badania krwii i moczu, jeśli uda się rano go złapać.
Robimy TSH, Gkukoze, CRP, morfologie, alat, Aspat, zelazo, ferrytynę.
Witam. Czy lepiej jest teraz z przybieraniem na wadze?

Mi tez już ręce opadają do mojej córeczki obecnie 17 msc i waga 8,8kg a waga wyjściowa 2900 spadkowa do 2710 przy wypisie w 5 dobie. Ma problemy z wypróżnieniem się ma atrezje odbytu i ciagle nikt nie chce jej zoperować a ona ciagle sie meczy ma mega zaparcia jest na diecie przeciwzaparciowej ale to nic nie daje ostatnia nadzieje centrum zdrowia dziecka
Ale ostatnio robiliśmy badania i kreatynina zła potas zły i wogole masakryczne wyniki miała

reklama
Do góry