reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Skrócenie kości długich w 30TC

reklama
Córeczka urodziła się zdrowa 10/10pkt waga 2850, jest mniejsza 45cm, rączki nóżki widać że są krótsze ale mamy nadzieje że będzie szybko rosła i nadgoni :)
Ojeju, waga niby spoko, ale wzrost rzeczywiście strasznie malutki! Dużo zdrówka.

Czy miał ktoś podobny przypadek. Jestem w 30tc kości długie są w 22tc. Wszystko było ok na pierwszym prenatalnym. Na drugim wyszło skrócenie kości długich o 4tyg. Robiona ammiopunkcja nie wykryła wad. Teraz w 30tc skierowanie na szpital przez wielowodzie, skrócenie wyszło już o 8 tygodni. Główka brzuszek w normie. Miał ktoś podobną sytuacje i dziecko urodziło się zdrowe? Z góry dziękuje na odpowiedzi
Mojej córce również od drugiego USG wychodziły skrócone kości długie, córka rosła zbyt wolno, jej brzuszek był również za mały. Amniopunkcja nie wykazała żadnych nieprawidłowości. W moim przypadku najprawdopodobniej winne było łożysko, które byli zbyt grube i dziecko nie dostawało tego co potrzeba. Trochę przeleżałam w szpitalu, bo przy hipotrofii płodu zalecana jest stała kontrolna USG oraz sprawdzanie przepływów. Do bodajże 8 miesiąca brałam acard, córka ci prawda urodziła się przez CC ( małowodzie) ale dostała 10 pkt apgar. Ważyła 2,5 kg i miala 50 cm. Teraz ma 5 miesięcy i na szczęście rośnie prawidłowo i jest zdrowe. Ta ciaza była dla mnie bardzo stresująca i sama przeglądałam fora w poszukiwaniu pozytywów i dlatego postanowiłam opisać mój przypadek aby dodać wam otuchy i nadzieji, warto wierzyć że wszystko będzie dobrze

Do góry