reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Skoki rozwojowe...

pepsicOLA

Zaangażowana w BB
Miasto
Wrocław
Moja córeczka ma 8 m-cy. Od kilku dni budzi się w nocy i marudzi. Troche chce possać piersi, trochę sama nie wie czego chce. Zauważyłam też, że nie bardzo pije z niekapka - jak skończyła 4 m-ce podałam jej kubeczek i ładnie piła, teraz tylko gryzie ustnik. Żeby nie przyzwyczajać jej do butelki (z której nigdy nie piła) usunęłam uszczelki i zrobiłam z kubeczka niekapka kapek.
Zastanawia mnie czy te jej nocne przebudzenia i zapomnienie jak się korzysta z kubeczka mogą mieć związek ze skokami rozwojowymi.

reklama
Witam,
Odpowiedź brzmi - jak najbardziej. Doktor Brazelton mawia, że rozwój dziecka odbywa się metodą "dwa kroki naprzód, jeden krok wstecz"; często też dzieje się tak, że maluch skoncentrowany na opanowywaniu jakiejś nowej umiejętności (np. chodzenia) "zapomina" inną, lub staje się w niej mniej sprawny (np. w mówieniu albo - jak w przypadku Pani córeczki - w piciu z kubka-niekapka). Jeśli poza tym nie widzi Pani w jej zachowaniu nic niepokojącego, myślę, że trzeba tylko trzymać kciuki aby szybko opanowała to, nad czym aktualnie pracuje, a wszystko wróci do normy...
Jeśli chodzi o nocne przebudzenia, może to również mieć związek ze zmieniającymi się potrzebami żywieniowymi (częstsze ssanie w nocy pobudza piersi do produkcji większej ilości pokarmu, poza tym pokarm nocny jest bardziej "treściwy"), ale może również z potrzebą większego poczucia bezpieczeństwa związaną z jej coraz większymi umiejętnościami - z jednej strony chce i coraz lepiej potrafi odkrywać świat, z drugiej jednak trochę ją może ta własne odwaga przerażać i nocą potrzebuje mamy...
Jeśli zna Pani angielski, to serdecznie polecam stronę Welcome to the Brazelton Touchpoints Center, gdzie dowie się Pani więcej o skokach rozwojowych w pierwszych latach życia dziecka.
Pozdrawiam serdecznie!

Do góry