reklama
Pasta z ciecierzycy.
Półtorej cebuli i trzy ząbki czosnku drobno kroimy i podsmazamy na oliwie z oliwek.
Gdy usmazymy cebulę dodajemy odsączoną cieciorke (ja dałam duży słoik z biedronki. Około 400g cieciorki), oliwe z oliwek dodatkowo, dwa opakowania pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylia z kamis. Zblenderować na pastę. Jeśli komuś za mało słone to można dosolic.
Smaruje nią bułki domowej roboty bez jaj i mleka.
W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje stosunkowo dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Jednak mimo to nie może w 100 proc. zastąpić pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, np. białka mleka. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że w takiej sytuacji wystarczy połączyć ciecierzycę (jak wszystkie rośliny strączkowe) z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku (np. kaszą), by stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.
Półtorej cebuli i trzy ząbki czosnku drobno kroimy i podsmazamy na oliwie z oliwek.
Gdy usmazymy cebulę dodajemy odsączoną cieciorke (ja dałam duży słoik z biedronki. Około 400g cieciorki), oliwe z oliwek dodatkowo, dwa opakowania pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylia z kamis. Zblenderować na pastę. Jeśli komuś za mało słone to można dosolic.
Smaruje nią bułki domowej roboty bez jaj i mleka.
W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje stosunkowo dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Jednak mimo to nie może w 100 proc. zastąpić pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, np. białka mleka. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że w takiej sytuacji wystarczy połączyć ciecierzycę (jak wszystkie rośliny strączkowe) z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku (np. kaszą), by stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.
Załączniki
reklama
Menia2018
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Maj 2018
- Postów
- 1 704
Ja często robię kaszotto. Gotuję kaszę pęczak dodaje warzywa brokuł, papryka, cebulka, cukinia, marchewka podsmażone na patelni. Potem pierś z indyka pokrojoną i podsmażoną na patelni. Razem wszystko miesza.i doprawiam do smaku, sól, zioła prowansalskie, pieprz do smaku.
Podziel się: