reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2018 dieta przy kp- dieta eliminacyjna bmk

reklama
WP_20181123_001.jpg

Taki zamiennik w proszku mam:)
 

Załączniki

  • WP_20181123_001.jpg
    WP_20181123_001.jpg
    1 000,6 KB · Wyświetleń: 1 730
20181201_115230.jpg

Nie ma tu zmielonego pieczywa o niewiadomym składzie ;) panierki niby nie zje się dużo ale fajny produkt :)
 

Załączniki

  • 20181201_115230.jpg
    20181201_115230.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 1 734
Pasta z ciecierzycy.

Półtorej cebuli i trzy ząbki czosnku drobno kroimy i podsmazamy na oliwie z oliwek.
Gdy usmazymy cebulę dodajemy odsączoną cieciorke (ja dałam duży słoik z biedronki. Około 400g cieciorki), oliwe z oliwek dodatkowo, dwa opakowania pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylia z kamis. Zblenderować na pastę. Jeśli komuś za mało słone to można dosolic.
Smaruje nią bułki domowej roboty bez jaj i mleka.

W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje stosunkowo dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Jednak mimo to nie może w 100 proc. zastąpić pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, np. białka mleka. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że w takiej sytuacji wystarczy połączyć ciecierzycę (jak wszystkie rośliny strączkowe) z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku (np. kaszą), by stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.

IMG_20181202_121235.jpeg
 

Załączniki

  • IMG_20181202_121235.jpeg
    IMG_20181202_121235.jpeg
    102,1 KB · Wyświetleń: 1 331
reklama
Ja często robię kaszotto. Gotuję kaszę pęczak dodaje warzywa brokuł, papryka, cebulka, cukinia, marchewka podsmażone na patelni. Potem pierś z indyka pokrojoną i podsmażoną na patelni. Razem wszystko miesza.i doprawiam do smaku, sól, zioła prowansalskie, pieprz do smaku.
 
Do góry