reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Siedzenie niemowlaka

Julka96

Zaciekawiona BB
Nie moge poszukac podobnego watku wiec moze ktoras z was mi pomoze. Corka ma 8 miesiecy, od jakiegos czasu siada z pozycji lezacej na plecach np. gdy lezy w wozku to podciaga sie i siedzi, tak samo podczas kapieli lapie sie za wanne i siada. Martwi Mnie to ze nie siada z pozycji bocznej ani czworakiej. Czesto bawi sie lezac na lewym boku, na prawym wcale. Czy powinnam sie martwic?

reklama
Nie można pozwalać na siadanie z pozycji leżenia na plecach. Dziecko najpierw ma "wytrenować" mięśnie kręgosłupa pełzając/raczkując, a dopiero potem jest gotowe do siadania. I siada z pozycji czworaczej.

Odnosząc się do wypowiedzi wyżej, to szczerze mówiąc, nie wiem, w jaki sposób zabronić dziecku siadania z leżenia. Znam dużo dzieci, które się jeszcze nie poruszały po podłodze, a siadały i nic im nie jest :)

reklama
Wlasnie tez sie zastanawiam jak jej tego zabronic😉
Moja córka była rehabilitowana z powodu WNM. Nie chciała czworakować i zaczęła stawać przy meblach. Neurolog kazał nam pozbyć się wszystkich rzeczy, przy których może się wspiąć (w tym łóżeczka) i podcinać nogi. Wiem, brzmi kiepsko i brutalnie, ale tak robiliśmy. Córka w wieku 10 m-cy zaczęła czworakować i zaraz usiadła z pozycji bocznej. Także pewne możliwośći ograniczenia siadania są + ćwiczenia do czworków można wdrożyć. Ale całkowicie jej nie zabronisz.

Do góry