reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Seks tuż przed okresem a ciąża

reklama
Przychodzę do was z pytaniem jaka jest szansa że mogłam zajść w ciążę tuż przed okresem. Staramy się z partnerem od paru miesięcy o dziecko. Jednak dwa dni przed okresem uprawiliśmy stosunek przerywany idąc tym tokiem rozumowania że wtedy i tak nie ma szans na ciążę. Praktycznie nigdy nie spóźnia mi się okres a teraz jest już 6 dni spóźnienia. Przed okresem czułam jakbym miała go dostać i teraz też codziennie czuję jakby to miało być już zaraz a jednak nic z tego. Brzuch mnie kuje po jednej ze stron, piersi mnie bolą, od dwóch dni też mi nie dobrze ale okres nie przychodzi a testy ciążowe negatywne. 6 dni po stosunku robiłam betę i wyszła tylko 2.30 stąd pytanie czy to nie było za wcześnie czy raczej wynik był rzetelny i mogę wykluczyć ciążę i czekać na okres. Nie mam na razie pieniędzy na następne badanie, dziś czyli niecałe 11 dni po stosunku robiłam super czuły test pink , ale nie rano i też był negatywny. Pytanie czy miałyście podobną sytuację i czy mogę wykluczyć ciążę i czekać na okres czy jeszcze nie wiadomo
Nie rozumiem po co to gdybanie? Kiedy jeszcze uprawialiście seks? Jeśli staracie się o dziecko polecam zagłębić się bardziej w swój organizm, jak dlugie masz cykle, kiedy występuje owulacja u kobiety (bo wtedy można zajść w ciaze) a nie przed spodziewana miesiączka, bo jeszcze nie słyszałam o przypadku, gdzie kobieta zaszla w ciaze 2-3 dni przed miesiączki. No a jeśli zaszla to na pewno nie przed, a wcześniej i to nie była w takim razie miesiączka. 🤷🏼‍♀️

Dwa, staracie się cały czas więc bez sensu stosunek przerywany i bez sensu pytanie. Ty się starasz czy oboje? Bo takie masło maślane. My z mężem jak się staraliśmy o dzieci to było na calego‐ że tak się dosłownie wyrażę 🤭

Nie rozumiem po co to gdybanie? Kiedy jeszcze uprawialiście seks? Jeśli staracie się o dziecko polecam zagłębić się bardziej w swój organizm, jak dlugie masz cykle, kiedy występuje owulacja u kobiety (bo wtedy można zajść w ciaze) a nie przed spodziewana miesiączka, bo jeszcze nie słyszałam o przypadku, gdzie kobieta zaszla w ciaze 2-3 dni przed miesiączki. No a jeśli zaszla to na pewno nie przed, a wcześniej i to nie była w takim razie miesiączka. 🤷🏼‍♀️

Dwa, staracie się cały czas więc bez sensu stosunek przerywany i bez sensu pytanie. Ty się starasz czy oboje? Bo takie masło maślane. My z mężem jak się staraliśmy o dzieci to było na calego‐ że tak się dosłownie wyrażę 🤭
Może wytłumacze o co w tym wszystkim chodzi. Wiem jak śledzić swój cykl , ale od wielu lat są one bardzo regularne więc podjeliśmy decyzje że podejdziemy do tego bez stresu i presji. Po prostu sie nie zabezpieczamy i zobaczymy co z tego wyjdzie, mamy czas. Co do stosunku przerywanego przed okresem , bylo to spowodowane naszymi preferencjami ze tak to ujme bez rozwijania sie, a wiedzielismy ze tuz przed okresem szansa na ciaza bliska zeru wiec mozemy ten czas na to wykorzystac. A moje pytanie wynika z tego ze okres spoznia mi sie chyba pierwszy raz od roku i to juz tydzien wiec jestem bardzo zdziwiona i wiem ze gdybym zaszla w ciaze w polowie miesiaca to testy bylyby juz poztywne , dlatego zastanawia mnie szansa poprzez ten seks pod koniec miesiaca. Slyszalam ze do wczesnego wykrywania ciazy jest dobry test facelle z rossmanna i dzis go zrobilam. Mam wrazenie ze jest druga bardzi cieniutka i jasniutka kreseczka ale to moga byc moje urojenia 🤣 spowodowane tym ze nawet nie dawno bylam u ginekologa i bylo wszystko w porzadku i stresuje mnie ten brak okresu bo u mnie to rzadkosc 😇

Załączniki

• IMG_5302.png
    IMG_5302.png
    468,8 KB · Wyświetleń: 73
Jeśli nie miałaś monitoringu cyklu, to nie wiadomo kiedy była owulacja. Stąd wszystko jest możliwe.
Zrób test 14 dni po stosunku, to będzie wiarygodny.

Mógł Ci się trafić też cykl bezowulacyjny. Jak się @ nie pojawi, a test będzie negatywny, to może być konieczność przejścia się do lekarza i wywołania @.

No właśnie też tak słyszałam , dlatego mnie to zastanawia bo bardzo rzadko spóźnia mi się okres a co dopiero o tyle
Możliwość zajścia jest zawsze. Jeśli się przesunie owulacja to dlaczego nie. Znam parę która właśnie w taki sposób dziś ma szkolne dziecko. Też mIala regularne cykle i nic nie wskazywało żeby był czas na owulację.

Możliwość zajścia jest zawsze. Jeśli się przesunie owulacja to dlaczego nie. Znam parę która właśnie w taki sposób dziś ma szkolne dziecko. Też mIala regularne cykle i nic nie wskazywało żeby był czas na owulację.
No właśnie też słyszałam z drugiej strony podobne historie dlatego mnie to zastanawia, powtórzę dziś test, zobaczę co z tego wyniknie ale bardzo boli mnie brzuch i piersi więc chyba dostanę okresu po tych 10 dniach spóźnienia

Może wytłumacze o co w tym wszystkim chodzi. Wiem jak śledzić swój cykl , ale od wielu lat są one bardzo regularne więc podjeliśmy decyzje że podejdziemy do tego bez stresu i presji. Po prostu sie nie zabezpieczamy i zobaczymy co z tego wyjdzie, mamy czas. Co do stosunku przerywanego przed okresem , bylo to spowodowane naszymi preferencjami ze tak to ujme bez rozwijania sie, a wiedzielismy ze tuz przed okresem szansa na ciaza bliska zeru wiec mozemy ten czas na to wykorzystac. A moje pytanie wynika z tego ze okres spoznia mi sie chyba pierwszy raz od roku i to juz tydzien wiec jestem bardzo zdziwiona i wiem ze gdybym zaszla w ciaze w polowie miesiaca to testy bylyby juz poztywne , dlatego zastanawia mnie szansa poprzez ten seks pod koniec miesiaca. Slyszalam ze do wczesnego wykrywania ciazy jest dobry test facelle z rossmanna i dzis go zrobilam. Mam wrazenie ze jest druga bardzi cieniutka i jasniutka kreseczka ale to moga byc moje urojenia 🤣 spowodowane tym ze nawet nie dawno bylam u ginekologa i bylo wszystko w porzadku i stresuje mnie ten brak okresu bo u mnie to rzadkosc 😇
Przy takim teście być może jest ciąża biochemiczna i dlatego te bóle itp.

reklama
Przy takim teście być może jest ciąża biochemiczna i dlatego te bóle itp.
Właśnie dziś parę godzin temu dostałam chyba okresu wreszcie, na razie nie przypomina w ogóle takiego okresu jak mam zazwyczaj tylko jest to jakieś mizerne, brązowe plamienie ale myślę że się rozkręci i właśnie albo to była ciąża biochemiczna albo przesunął się cykl .

Do góry