reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Scopolan na wywołanie skurczów porodowych?

Ale ja nie pytam czemu dostała te czopki, ale jaki jest powód skierowania do szpitala w 40+5 :) bo jeżeli samo to, że jest 5 dni po TP to dla mnie słaby powód :) I może autorka została nastraszona zupełnie niepotrzebnie.

Oczywiście może mieć też wskazania, ale tego nie wiem bo zamiast niej odpowiadają inne osoby :D
Myślałam, że pytasz, czemu czopki dostała na wywołanie już teraz 😅

reklama
W zasadzie to nie wiem dlaczego zostałam skierowana do szpitala na indukcje. Nie mam chyba żadnych wskazań. Ani cukrzycy,ani nadciśnienia. Nic z tych rzeczy. Jedyne co to mam dodatnie wynik bakterii GBS. Jutro idę na KTG na SOR położniczy obok mojej poradni. Dopytam się jak to ma wyglądać. Też wolałabym,żeby poród zaczął się sam z siebie.

W zasadzie to nie wiem dlaczego zostałam skierowana do szpitala na indukcje. Nie mam chyba żadnych wskazań. Ani cukrzycy,ani nadciśnienia. Nic z tych rzeczy. Jedyne co to mam dodatnie wynik bakterii GBS. Jutro idę na KTG na SOR położniczy obok mojej poradni. Dopytam się jak to ma wyglądać. Też wolałabym,żeby poród zaczął się sam z siebie.
A może dziecko jest duże? I chodzi o to, by nie przekroczyło 4/4.5 kg?

Aż sprawdziłam na co stosuje sie Scopolan, bo ja dostawałam to w pierwszej ciąży z powodu stawiania macicy, na wyciszenie tego...
"SCOPOLAN w postaci czopków jest stosowany w dolegliwościach bólowych w przebiegu stanów skurczowych układu moczowo-płciowego"
Także hmm 🤔

Nie słyszałam żeby lekarze po 39 tyg kierowali na indukcję.
Moja siostra miała wstawić się w szpitalu 40+5 na indukcję.
Urodziła dzien wcześniej córkę z wagą 4600 naturalnie .

I nikt nie zauważył że dziecko jest duże.
.chyba chodzi o to ze jak ciąża jest donoszona to dla komfortu pacjentki są kierowane do szpitala.

reklama
I pyk, odsetek cesarek 80% i ciężkich porodów 90% 🤡
Nie słyszałam żeby lekarze po 39 tyg kierowali na indukcję.
Moja siostra miała wstawić się w szpitalu 40+5 na indukcję.
Urodziła dzien wcześniej córkę z wagą 4600 naturalnie .

I nikt nie zauważył że dziecko jest duże.
.chyba chodzi o to ze jak ciąża jest donoszona to dla komfortu pacjentki są kierowane do szpitala.
Rodziłam w tym roku. Od kilku lekarzy usłyszałam, że badania z 2023 r. wskazują, że poród wywoływany w 39 tc wiąże się z mniejszym odsetkiem komplikacji dla matki i dziecka. Zapytałam się o to anestezjologa też podczas porodu i potwierdził, że takie są najnowsze badania i się to rekomenduje. Ja się stawiłam w 39+0 na indukcję zgodnie z zaleceniem i nie żałuję.

Do góry