reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ruchy i kopniaczki naszych maluchów

To kiedy czujemy ruchy dziecka, szczególnie te puknięcia, zależy od wielu czynników. Jak najbardziej możliwe jest odczuwanie ich już w 12 tygodniu ciąży, nawet na forum mamy dziewczyny, które czuły jeszcze wcześniej. Nie mam powodu, żeby im nie wierzyć, szczególnie, że ja pierwszego kopniaka poczułam w 14 tygodniu w pierwszej ciąży i to było bardzo wcześnie :-) Regularnie kopniaki miałam od 16 tygodnia na szczęście nigdy nie były tak mocne, aby bolały. Tylko, że ja mam bardzo wrażliwą macicę, po badaniu dwa dni mnie po prostu boli (nawet po usg) i generalnie tą część ciała mam przewrażliwioną na dotyk :confused2:

U mnie np. nigdy nie było gilgotania czy motylków, za to takie właśnie subtelne puknięcia, które potrafią się powtarzać jeszcze z raz czy dwa w tym samym miejscu i w tym okresie ciąży są dość rzadkie, nie ma się czym podniecać, raz, dwa razy w ciągu dnia, najczęściej późnym wieczorem ;-) Od raz też czułam to słynne przeciąganie, jakby przejechać ręką po ścianie z góry na dół.

Widać to i czuć przez brzuch dużo później.

reklama
no aż milutko się Was czyta ;)
też czekam z utęsknieniem na te pierwsze kopniaczki
Poprzednio maleństwo dało o sobie znać w 19tc, wylegiwałam się wtedy nad jeziorem i tak mi się wydawało że to może już nie jelita tylko maluch na poważnie :-) i faktycznie. A wieczorem byłam akurat u gina i maleństwo ujawnilo swoją płeć :-D:-D

A mój Radek pierwszy raz dał o sobie znać już w 16-tym tygodniu:tak:Byłam wtedy duuużo szczuplejsza więc teraz się nie łudzę,że tak szybko dzieciaczka poczuję.Moja koleżanka jest teraz w 17-tym tygodniu drugiej ciąży i pierwsze ruchy poczuła już w 12-tym tygodniu:-)

Ja poczułam pierwsze ruchy w 16 tc zarówno w pierwszej i drugiej ciąży i były to bardzo delikatne ruchy, po prostu czułam jakby maluszek dotykał mnie po skórze tylko, że od środka, potem dopiero poczułam typowe kopniaczki:) Ciekawe jak bedzie tym razem?

Wczoraj wieczorem trzymałam rękę na brzuchu,bo po ruchliwym dniu trochę mnie pobolewały mięśnie, a tu nagle czuje pod ręką "puk" dziwne bo nie poczułam jako dotyku od wewnątrz, tylko na ręce jako właśnie "puknięcie" .Wcześniej rzadko trzymałam ręce na brzuchu,może teraz zacznę częściej:-)

No ja sie mogę pochwalić że od dwóch dni czuję moją rybeczkę, takie delikatne smyranie,super uczucie.

Wczoraj wieczorem trzymałam rękę na brzuchu,bo po ruchliwym dniu trochę mnie pobolewały mięśnie, a tu nagle czuje pod ręką "puk" dziwne bo nie poczułam jako dotyku od wewnątrz, tylko na ręce jako właśnie "puknięcie" .Wcześniej rzadko trzymałam ręce na brzuchu,może teraz zacznę częściej:-)

wow dziewczyny szybciutko ;-);-) jeszcze chwilka i więcej nas będzie się cieszyć z kopniaczkóe

reklama
Zazdroszczę rybek, zazdroszczę :) Ja wiem, że u mnie to nie to bo skoro macica sięga ledwie spojenia łonowego to nie mogę czuć malucha dużo wyżej. Ale jeszcze troszkę i będzie się rozpychać :D

Do góry