Hope
podwójna mama :-)
To kiedy czujemy ruchy dziecka, szczególnie te puknięcia, zależy od wielu czynników. Jak najbardziej możliwe jest odczuwanie ich już w 12 tygodniu ciąży, nawet na forum mamy dziewczyny, które czuły jeszcze wcześniej. Nie mam powodu, żeby im nie wierzyć, szczególnie, że ja pierwszego kopniaka poczułam w 14 tygodniu w pierwszej ciąży i to było bardzo wcześnie :-) Regularnie kopniaki miałam od 16 tygodnia na szczęście nigdy nie były tak mocne, aby bolały. Tylko, że ja mam bardzo wrażliwą macicę, po badaniu dwa dni mnie po prostu boli (nawet po usg) i generalnie tą część ciała mam przewrażliwioną na dotyk
U mnie np. nigdy nie było gilgotania czy motylków, za to takie właśnie subtelne puknięcia, które potrafią się powtarzać jeszcze z raz czy dwa w tym samym miejscu i w tym okresie ciąży są dość rzadkie, nie ma się czym podniecać, raz, dwa razy w ciągu dnia, najczęściej późnym wieczorem ;-) Od raz też czułam to słynne przeciąganie, jakby przejechać ręką po ścianie z góry na dół.
Widać to i czuć przez brzuch dużo później.
U mnie np. nigdy nie było gilgotania czy motylków, za to takie właśnie subtelne puknięcia, które potrafią się powtarzać jeszcze z raz czy dwa w tym samym miejscu i w tym okresie ciąży są dość rzadkie, nie ma się czym podniecać, raz, dwa razy w ciągu dnia, najczęściej późnym wieczorem ;-) Od raz też czułam to słynne przeciąganie, jakby przejechać ręką po ścianie z góry na dół.
Widać to i czuć przez brzuch dużo później.