reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy dziecka 23tc i nic

reklama
Moja córka bardzo mało się ruszała, miałam łożysko z przodu i praktycznie się nie obracała. Nawet cesarkę miałam dlatego, że się nie obróciła. Nigdy nie czułam kopniaków, ewentualnie czasem skurcz w dole brzucha. Czułam tylko takie plumkanie i pukanie.

Po porodzie miałyśmy problem z karmieniem piersią, a nawet karmieniem butelką, bo nie miała siły ssać i ciężko o to karmienie walczyłyśmy (ale potem kp prawie do 4 lat!). W wieku 2-3 miesięcy poszłyśmy do fizjo i okazało się, że córka ma obniżone napięcie mięśniowe, jest dosyć wiotka. Czasem są okresy że musimy trochę poćwiczyć z fizjo, córka trochę później zaczęła sama chodzić i i bardziej się męczy na spacerach itd.
Przy okazji wyszło, że ma to po mnie🙂

Więc może być tak, że taka uroda Twojego dziecka, że jego ruchy są słabsze i kosztują je więcej energii niż inne dzieci🙂 nie myśl o swoim dzidziolku, że jest "leniwy"😊

A kilka tygodni po porodzie umów się do fizjoterapeuty dziecięcego na profilaktyczną kontrolę 🙂

Ja z 1 dzieckiem nie czułam praktycznie w ogóle ruchów cała ciąże.
Syn ma ponad 12 lat i wszystko z nim okej, po prostu był i jest bardzo spokojny :)

Moja córka bardzo mało się ruszała, miałam łożysko z przodu i praktycznie się nie obracała. Nawet cesarkę miałam dlatego, że się nie obróciła. Nigdy nie czułam kopniaków, ewentualnie czasem skurcz w dole brzucha. Czułam tylko takie plumkanie i pukanie.

Po porodzie miałyśmy problem z karmieniem piersią, a nawet karmieniem butelką, bo nie miała siły ssać i ciężko o to karmienie walczyłyśmy (ale potem kp prawie do 4 lat!). W wieku 2-3 miesięcy poszłyśmy do fizjo i okazało się, że córka ma obniżone napięcie mięśniowe, jest dosyć wiotka. Czasem są okresy że musimy trochę poćwiczyć z fizjo, córka trochę później zaczęła sama chodzić i i bardziej się męczy na spacerach itd.
Przy okazji wyszło, że ma to po mnie🙂

Więc może być tak, że taka uroda Twojego dziecka, że jego ruchy są słabsze i kosztują je więcej energii niż inne dzieci🙂 nie myśl o swoim dzidziolku, że jest "leniwy"😊

A kilka tygodni po porodzie umów się do fizjoterapeuty dziecięcego na profilaktyczną kontrolę 🙂
dzieki bardzo, ze sie podzielilas, pozdrawiam cieplo :)

Ja z 1 dzieckiem nie czułam praktycznie w ogóle ruchów cała ciąże.
Syn ma ponad 12 lat i wszystko z nim okej, po prostu był i jest bardzo spokojny :)
U mnie tak samo. W pierwszej ciąży bardzo rzadko czułam synka. Praktycznie do końca ciąży ruchy były sporadyczne.
Teraz druga Ciąża, 26 tc i maleństwo czuje od około 21 tc i jest dość aktywny.
Fakt też, że w pierwszej ciąży byłam bardzo aktywna, pracowałam do 8 miesiąca, spacerowałam po 10 km dziennie. Młody cały czas był "kolysany", a ja też nie miałam czasu skupiać się na jego ruchach.
W aktualnej ciąży dużo leżę, nie pracuję więc i częściej czuje i skupiam się na ruchach synka.

Ja co prawda czuje codziennie ruchy dziecka,teraz w drugiej ciąży. Ale mówiąc szczerze tez już raz byłam na sorze z powodu lżejszego ich odczuwania🫣W pierwszej ciąży mój synek ruszał się non stop i nauczona tym doświadczeniem oczekiwałam tego samego w drugiej ciąży…a tu się okazuje,ze drugi znacznie mniej ruchliwy🤷‍♀️rusza się owszem,ale zupełnie nie ma porównania do tego pierwszego.

reklama
U mnie tak samo. W pierwszej ciąży bardzo rzadko czułam synka. Praktycznie do końca ciąży ruchy były sporadyczne.
Teraz druga Ciąża, 26 tc i maleństwo czuje od około 21 tc i jest dość aktywny.
Fakt też, że w pierwszej ciąży byłam bardzo aktywna, pracowałam do 8 miesiąca, spacerowałam po 10 km dziennie. Młody cały czas był "kolysany", a ja też nie miałam czasu skupiać się na jego ruchach.
W aktualnej ciąży dużo leżę, nie pracuję więc i częściej czuje i skupiam się na ruchach synka.
A z synkiem, ktory malo sie ruszal wszystko bylo ok po porodzie?Byl zdrowy? Czy tez slabsze ruchy wynikaly z jakies choroby?Dzieki

reklama
Do góry