reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Rozwoj dziecka

Bysiek

Fanka BB :)
Witam. Mamy 10 tygodniowego synka. Ma lekka anemię, podajemy żelazo. Pediatra też skierowała do osteopaty, a że terminy są jakieś kosmiczne poszliśmy w pierwszej kolejności do fizjoterapeuty i tu się zaczynają nasze problemy. Ma słaby brzuszek, nie bardzo chce podnosic główkę i nóżki wciąż trzyma "na zabke". Ćwiczymy i czekam na efekty. Jednak bardziej martwi mnie to, że syn nie wodził wzrokiem za żadna zabawka. Usłyszeliśmy, że zatrzymał się na miesiącu i ma 2 tyg żeby złapać zabawkę do rąk i włożyć ją do buzi... W domu czasem się zainteresuje zabawka, ale bardzo rzadko. Na nas patrzy i się śmieje do nas. Rączki wkłada fo buzi I pieluszkę też jak ma ja na brzuszku. Nie wiem czy powinnam się martwić? Sam ten brzuszek I nóżki to nic bo wiem, że to wypracujemy, ale bardzo martwi mnie to wodzenie wzrokiem. Mam wrażenie, że popadamy z mężem w paranoje i błędne koło... pytanie brzmi czy powinniśmy konsultować dalej, czy ma czas?

reklama
@Bysiek Doskonale Cię rozumiem, bo mój młody miał bardzo podobnie. I jeszcze taki "tępy" wzrok. U nas wszystko skończyło się dobrze, syn ma bardzo dobry wzrok. Może warto zapisać się do okulisty i zrobić badanie dna oka? My na pewno to robiliśmy, ale nie pamiętam w jakim był wieku.

@Bysiek Doskonale Cię rozumiem, bo mój młody miał bardzo podobnie. I jeszcze taki "tępy" wzrok. U nas wszystko skończyło się dobrze, syn ma bardzo dobry wzrok. Może warto zapisać się do okulisty i zrobić badanie dna oka? My na pewno to robiliśmy, ale nie pamiętam w jakim był wieku.
Nawet bym nie pomyślała, że jest coś nie tak gdyby ta fizjo nie zwróciła uwagi... Mam wrażenie, że on widzi dobrze tylko po prostu nie jest zainteresowany tymi zabawkami bo jak tylko podejde do przewijaka jak maz go przebiera to od razu sie do mnie odwraca i śmieje. Moze mi sie tylko wydaje. Damy mu jeszcze z 3 tygodnie czasu i pójdę do pediatry zapytać co o tym myśli... Nie wiem, czy ma jeszcze czas na to? W końcu dziecko to nie maszyna a te ramy czasowe trochę mnie przerażają

Hej, u nas fizjo też zwróciła na to uwagę. Problemem również było to, że na nas sporadycznie zwracał uwagę. Nie uśmiechał się (tylko przez sen).
Problem wynikał ze słabego napięcia w szyi i twarzy. Fizjo rozmasowała go, poćwiczyła, pokazała nam jak walczyć o jego uwagę, robiliśmy to codziennie po kilkanaście razy - i zaskoczyło w końcu.

Warto spróbować różnych rzeczy do pokazywania, również przedmiotów codziennego użytku - u nas np bardziej interesowały go butelki z wodą, pompon od czapki, tylko jeden miś, projektor bajek wieczorem, żeby ćwiczyć asymetrie.

Teraz skończył 5 miesięcy i znacznie bardziej interesują go zabawki. Uśmiecha się i gada po swojemu do nas, zaczepia.
Powodzenia!

U nas jest słabe napięcie w brzuszku i w rączkach wiec może też ma na to wpływ. Dziękuję za odpowiedź. Będziemy ćwiczyć z zabawkami i wszystkim co nam wpadnie w ręce. Wczoraj wodził za lusterkiem więc jakiś progres jest. Do nas się uśmiecha cały czas. Teraz jakby mniej i dużo mnie głuży. Kiedyś potrafił z dziadkiem tak "gadac" i śmieć się nawet 30 min a teraz rzadko to robi. Próbuję też dać zabawkę przed swoją twarz i wtedy jakoś lepiej mu idzie bo mam wrażenie że moja twarz go rozprasza

U nas jest słabe napięcie w brzuszku i w rączkach wiec może też ma na to wpływ. Dziękuję za odpowiedź. Będziemy ćwiczyć z zabawkami i wszystkim co nam wpadnie w ręce. Wczoraj wodził za lusterkiem więc jakiś progres jest. Do nas się uśmiecha cały czas. Teraz jakby mniej i dużo mnie głuży. Kiedyś potrafił z dziadkiem tak "gadac" i śmieć się nawet 30 min a teraz rzadko to robi. Próbuję też dać zabawkę przed swoją twarz i wtedy jakoś lepiej mu idzie bo mam wrażenie że moja twarz go rozprasza

A jak przebiegła ciąża?
I poród?
Czy Ty w ciąży miałaś anemie?

A jak przebiegła ciąża?
I poród?
Czy Ty w ciąży miałaś anemie?
Tak miałam anemię. Syn miał podejrzenie wadu serca, która się nie potwierdziła. Miałam też pępowinę dwunaczuniowa stąd acard. Ciaz ogólnie dobrze. Poród siłami natury bez komplikacji dla dziecka. Mlody dostał 10/10

Ale jak.on patrzy na Was i wodzi wzrokiem za Wami to tez ok. Może akurat nie być zainteresowany zabawką.

Ale jak.on patrzy na Was i wodzi wzrokiem za Wami to tez ok. Może akurat nie być zainteresowany zabawką.
Właśnie teraz jakby mniej albo po prostu może nie ma humoru. Tez po szczepieniu na rota jest. Albo po prostu już ja sobie wkrecam i za dużo od niego wymagam.

reklama
Do góry