reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwoj 6 miesiecznego dziecka

Julka96

Zaciekawiona BB
Hej dziewczyny, nie wiem sama czy przesadzam i zaczynam swirowac dlatego chce zapytac co o tym myslicie. Moja corka za kilka dni konczy pol roku. Obraca sie na brzuszek ale na plecki udalo jej sie tylko raz. Wydaje mi sie ze powinna juz czesciej obracac sie z brzuszka na plecki. Moja siostra ostatnio mi powiedziala ze jej syn jak byl w jej wieku to juz siedzial. Zastanawiam sie czy ona prawidlowo sie rozwija. Jak lezy na brzuszku to nie widze u niej zadnych checi do pelzania, zabawki lapie jak sa blisko a jak troche dalej to od razu krzyk bo nie moze zlapac i trzeba jej podawac. Poza tym jest radosnym dzieckiem, wklada stopy do buzi itp. Ale martwi mnie troche to ze nie obraca sie z brzucha na plecy. I jak trzymam ja w takiej pozycji siedzacej to buja sie na prawo i lewo. Co o tym myslicie?

reklama
Rozwiązanie
Dzieki za odpowiedzi🙂 Ja wiem ze ma jeszcze czas, napisalam bo kilka osob mowilo mi ze powinna umiec juz to czy tamto..
To nie słuchaj takich " glupich" osob , i następnym razem powiedz,że Twoja na wszystko ma czas , i zacznie to robić dokladnie wtedy kiedy będzie robic , bo nie zmusisz jej a tylko krzywdę zrobisz ,nie czuje się na siłach i nie będzie robic , moja tez nie robila , a teraz robi wszystko ,dogoniła rówieśniczki, które robiły to dużo wcześniej
Fizjoterapeutka mojej prawie półrocznej córki mówi,że jeżeli maluszki w tym wieku obracają się z brzuszka na plecy to najczęściej przez nieprawidłowe napięcie mieśniowe. U mojej małej tak własnie jest.
Tak u nas też tak było. Ale co do napięcia mięśniowego, to zdania lekarzy są podzielone+ jedni uważają, że jest to moda tak samo jak zaburzenia SI, czy dopatrywanie się u kilkumiesięcznych niemowląt autyzmu, inni uważają, że napięcie jest kluczowe i rehabilitację należy wdrożyć jak najszybciej, bo zagrożona jest motoryka mała a nawet rozwój umysłowy. Pytanie kto ma rację jest takim samym pytaniem o to, co było pierwsze- jajko czy kura ;-)

reklama
Hej dziewczyny, nie wiem sama czy przesadzam i zaczynam swirowac dlatego chce zapytac co o tym myslicie. Moja corka za kilka dni konczy pol roku. Obraca sie na brzuszek ale na plecki udalo jej sie tylko raz. Wydaje mi sie ze powinna juz czesciej obracac sie z brzuszka na plecki. Moja siostra ostatnio mi powiedziala ze jej syn jak byl w jej wieku to juz siedzial. Zastanawiam sie czy ona prawidlowo sie rozwija. Jak lezy na brzuszku to nie widze u niej zadnych checi do pelzania, zabawki lapie jak sa blisko a jak troche dalej to od razu krzyk bo nie moze zlapac i trzeba jej podawac. Poza tym jest radosnym dzieckiem, wklada stopy do buzi itp. Ale martwi mnie troche to ze nie obraca sie z brzucha na plecy. I jak trzymam ja w takiej pozycji siedzacej to buja sie na prawo i lewo. Co o tym myslicie?
Moje dziecko, wg pediatry okaz zdrowia pieknie sie rozwijajace, przewracalo sie jak skonczylo 7msc. Usiadla majac 8 z hakiem, a zaczela raczkować majac 9. Spokojnie, mozesz ja stymulowac odsuwajac zabawki czy ciekawiace ja rzeczy tsk, zeby musiala pokombinwac zeby po nie siegnac. I tyle, czekaj, a ona nagle Cie zaskoczy robiac cos nowego. Ma jeszcze mase czasu.

Każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Ma jeszcze czas, żeby zacząć odwracać się z plecków na brzuszek. Najlepiej układać zabawki dookoła niego, delikatnie poza zasięgiem rąk, wtedy będzie kombinować jak je sięgnąć. Jeżeli coś cie niepokoi to polecam umówić się na kontrolę do fizjoterapeuty, nie jest to duży koszt. Sprawdzi czy maleństwo nie ma przypadkiem napięcia. Z drugiej strony na pewno pokaże Ci jak możesz z nim ćwiczyć, żeby wspierać jego rozwój. 😉

Też uważam, że nie ma czym się martwić. Dla świętego spokoju zawsze możecie wybrać się na konsultację do fizjoterapeuty.
Moja córa jak miała 6 miesięcy to miała taki wnerw, że nie mogła nic sięgnąć i ciągle krzyczała. W 7 zaczęła pełzać, raczkować,siadać, a nawet stawać na nogach. Więc daj maleństwu czas:)

Dzieki za odpowiedzi🙂 Ja wiem ze ma jeszcze czas, napisalam bo kilka osob mowilo mi ze powinna umiec juz to czy tamto..
To nie słuchaj takich " glupich" osob , i następnym razem powiedz,że Twoja na wszystko ma czas , i zacznie to robić dokladnie wtedy kiedy będzie robic , bo nie zmusisz jej a tylko krzywdę zrobisz ,nie czuje się na siłach i nie będzie robic , moja tez nie robila , a teraz robi wszystko ,dogoniła rówieśniczki, które robiły to dużo wcześniej

Rozwiązanie
Do góry