reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rozwoj 1,5 r dziecka

kasiek851

Zaciekawiona BB
Miasto
Kraków
Witam

mam kilka watpiowosci dotyczacych mojego 1,5 rocznego synka.
maly nie da sobie myc zabkow, ostatnio nie chce myc glowy ucieka z wanny, martwi mnie to ze nie chce mowic, mowi mam tata baba i po swojemu, jest bardzi energicznym dzieckiem ciagle biega no nawet mako co chodzi zawsze jest w biegu, nie moge go nauczyc na jezdziku jezdzic zeby nozkami sie odpychal, kladzie nogo na gore i czeka az ja go bede pchac, chcialam zakupic rowerek a w takim wypadku nie ma sensu.mam prooblem tez z zabawa maly nie che sie zainteresowac zabawa, jesli juz to sam sobie zabawkami np rzuca i tak wyglada zabawa, lubi ogladac bajki na kanale z bajkami dla dzieci i jedynie wtedy usiedzi., no i vive tez czesto oglada czasem klaska i nawet tanczy udawanego breakdance na podlodze :-):-D
maly jest bardzo zdolny manualnie telefon dotykowy obsluguje, odblokowuje, wlancza muzyke itp, pilotami operuje
prosze o jakies podpowiedzi,rady

reklama
Moim zdaniem Synek rozwija się prawidłowo. Jak to półtoraroczniak. I do tego kombinuje :) Po co ma męczyć nóżki, jak mama może popchać :) Proponuje kupić taki rowerek gdzie dziecko może polozyc nóżki na podstawkach (na później są też pedały) i mama popcha, bo jest do tego rączka :)
Z mową mówi podobnie jak mój Synek (19 miesiecy) i wiele innych dzieci w ich wieku. Proponowalabym nie porównać! To tylko przyprawi o panikę i stres Mamy.
Co do zabaw - proponuję kupić jakiś sorter, dzieci w tym wieku bardzi lubią dopasowywanie. No i autka. Wczesniej czy pozniej odkryje pasję :) I tak pozostanie gdzieś do 30 roku życia :)

Ja tez sadze, ze wszystko ok. Moja corka tez jest w podobnym wieku i wciaz jest w pedzie:-) potrafi skupic uwage tylko na chwilke. Ja zastanowilabym sie nad Tv.
Nie powinien jej ogladac.

Witajcie,
moja córcia skończy za 1 miesiąc 1,5 roku...
I też woli TV (oczywiście ogląda parę razy dziennie ale po trochu bajki i muzykę - lubi tańczyć i już śpiewa), piloty, telefony i inne bajery niedozwolone dla dzieci. Lubi swój jeździk, rowerek, klocki i parę innych zabawek. W tym wieku to raczej chodzi często za mną. Każde dziecko rozwija się inaczej. Co do kąpieli też ma tak, że złości się jak jej zaczynam myć włoski (myjemy różnie 1 lub 3 razy w tyg).
Kasiek nie ma co się martwić, każde dziecko ma swoje ulubione zabawy i nie zabawy :)
Pozdrawiam :)

Do góry