Moja córeczka niedawno skończyła 5 miesięcy i zaczęłam podawać jej zupkę z marcheweczki, kawałka ziemniaka, łyżeczki kaszy manny z masełkiem. Zupka jej zasmakowała, zjada ok 150 ml, ale chciałaby więcej. Ile mogę jej dawać? Czy zupka popijana wodą może zastąpić jej zupełnie jeden posiłek mleczny? Dodam że Mariczka je w ciągu dnia o mniej więcej stałych porach 6, 8, 11, 15, 18, 21, jest karmiona piersią i dokarmiana mlekiem modyfikowanym. Chciałabym też dać jej kleik na mleku z jabłuszkiem, ale czy nie za wcześnie na to?
reklama
Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Ekspert BB. Specjalista żywienia
Nie ma ograniczeń co do ilości przecierów warzywnych jedynie do deserów i soków owocowych, także proszę podawać wg apetytu.Co do kleiku może Pani zacząć podawać, karmienie piersią jak i mlekiem modyfikowanym powinno być nadal na życzenie. Mleko jest nadal i jeszcze do 1 roku życia będzie podstawowym produktem. Może też Pani rozpocząć ekspozycję na gluten pół łyżeczki kaszki mannej do zupki.
margaretka80
Zaciekawiona BB
Poszukaj nowego schematu żywienia niemowląt. Nie mogłam znlaleźć takiego z intytutu ale masz tu taki milutkie.pl/wartoWiedziec,prawidlowyRozwojDziecka.htmlhttp://www.rodzice.pl/forum/forumdisplay.html?f=21
Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Ekspert BB. Specjalista żywienia
Na stronie którą Pani podała znajduje się aktualny schemat żywienia niemowląt, można z niego korzystać.