reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków

reklama
Dziewczyny a w jakiej pozycji podajecie maluchom takie niepłynne posiłki? Sadzacie je jakoś?
My będziemy rozszerzać zgodnie z zaleceniem naszej pediatry najwcześniej od 6 m-ca, wcale nam się do tego paćkania nie śpieszy, ale Czarulek już jest zaopatrzony w plastikowy śliniak z kieszonką na spadające resztki :-D Zaczynam się rozglądać za krzesełkami do karmienia. Ktoś już robił rozeznanie albo kupił dzidzi siedzonko?

Moj synio skonczyl dzisiaj 4 m-ce i dzisiaj jadl kolejna nowosc a byla to piers z kurczaka wymieszana z zupka musze wam powiedziec ze mu smakowało :-)

Szopka z doświadczeń zaprzyjaźnionej mamy - najlepiej karmi się na leżaczku (póki co).
Krzesełka są dla dzieciaczków, które już same siedzą - więc jeszcze trochę. No a są dwa rodzaje (z grubsza patrząc): pokrycia ceratowe i bawełniane. Ceratowe łatwiejsze w utrzymaniu, bawełniane przyjemniejsze dla Dzieciaczka - my chyba takie właśnie kupimy.

my kupiliśmy jeszcze jak byłam w ciąży krzesełko w ikei w Niemczech (u nas oczywiście też są) dokładnie_takie (tyle, że dużo tańsze, bo 10euro) nie wiem, czy będzie wygodne, ale wiem, że można dokupić "pokrowiec" i wtedy jest mięciutko

Luka, Twoje krzesło jest super, ale my nie mamy ani tyle kasy ani tyle miejsca aby spokojnie je postawić.
Póki co karmimy Magdusię na leżaczku i bardzo dobrze się sprawdza.

A co do tych warzywnych informacji to podaję (w skrócie, bo artykuł ma dwie pełne strony:szok:):
- marchewka jako najmniej uczulające i najzdrowsze warzywko może być podawana dzieciom 4-5 miesięcznym (karmionym sztucznie) lub 6-miesięcznym na cycu. Cienko obraną marchew naleźy opłukać, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wrzątku i gotować do miękkości. Na koniec dodać ćwierć łyżeczki masła. Marchew wraz z wywarem należy zmiksować.
- pietruszkę, buraki i seler podajemy po skończeniu przez dziecko pół roku. Gotujemy podobnie jak marchew, bo są twarde. Buraki w odróżnieniu od marchwii zalewa się najpierw zimną wodą aby wypłukać z nich czerwony barwnik, a potem bez odcedzania zagotować.
- dynia, kabaczek, cukinia i patison zalecane są od 5-6 miesiąca, a w 10 miesiącu można jeszcze dołożyć bakłażany i ogórki. Przygotowuje się je tak samo jak marchewkę tylko gotuje znacznie krócej, bo są miękkie. (10 min. cukinię i kabaczek, 15 min. dynię i patisona). Można zupkę urozmaicić gotując najpierw marchew, pietruszkę i seler, a potem dodając miększe warzywa. Starsze dzieci można karmić jarzynami gotowanymi na parze, duszonymi, pieczonymi w folii a potem rozgniecionymi widelcem.
- warzywa strączkowe - podajemy dzieciom już półrocznym. Można podawać zielony groszek, fasolkę szparagową i czerwoną soczewicę. Groch, soja, fasola i bób mogą być jedzone dopiero po skończeniu 9 miesiąca. Aby uniknąć wzdęć u dziecka warzywa muszą być umiejętnie przyrządzone. Fasolkę szparagową czy zielony groszek należy zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości. Nasiona fasoli, soi, grochu i soczeiwcy należy moczyć w zimnej wodzie przez kilkanaście godzin a potem odcedzić, lub zalać wrzątkiem (1 część nasion na 4 części wody) i moczyć 2-3 godziny. Drobną fasolę i soczewicę gotuje się 25 min., soję, grubą fasolę i bób ok. 1h, a groch do 100 min. Do gotowania nie wolno używać wody pozostałej po moczeniu warzyw, bo przedostają się do niej substancje wzdymające.
- kalafior, brokuły, kapusta i brukselka mogą być podawane już od 6 miesiąca. Aby nie powodowały wzdęć, trzeba je długo gotować. Brokuły i kalafior jako najdelikatniejsze gotuje się krótko, a kapustę najdłużej - ok. 1h. Te warzywa posiadają intensywne zapachy i smaki, więc aby się ulotniły należy zalać je wrzątkiem i pierwsze 10-15 minut gotować bez pokrywki, a potem przykryć.
- ziemniaki - mogą jeść dzieci 5-miesięczne, bo mają dużo witaminy C i są lekkostrawne. Aby nie straciły za dużo witaminy należy je bardzo cienko obrać i nie moczyć. Umyte, przed postawieniem na gaz zalać wrzątkiem, wówczas wypłuka się enzym rozkładający witaminę C. Ziemniaki dla niemowląt należy gotować w wodzie, a nie na parze czy w piekarniku. Niemowlętom nie należy podawać młodych i nieco zielonych ziemniaków oraz tych już kiełkujących, bo zawierają najwięcej solaniny i azotanów (jeśli już podać, to należy grubo obierać).
- cebula, czosnek, por, jako niezbyt smakujące dzieciom podaje się później. Por - 7 m-cy, cebula - 9 m-cy, czosnek - 10 m-cy. Podobnie jak kapustne zawierają dużo olejków eterycznych i należy je początkowo gotować bez pokrywki.
- pomidory i papryka - może jeść dziecko po ukończeniu 10 miesięcy. Najlepsze są warzywa gruntowe kupowane w sezonie, a nie szklarniowe, bo mogą uczulać. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem aby zdjąć skórkę i gotować 5-10 minut. Słodką paprykę koniecznie należy oczyścić z pestek, zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem do miękkości.
- kiełki soi, soczewicy, słonecznika i rzodkiewki można podawać po ukończeniu przez dziecko 10 miesięcy. Są bardzo bogate w witaminy i minerały więc warto je podać jak najszybciej. Wystarczy je przed podaniem sparzyć wrzątkiem i drobno pokroić. Można z nich robić sałatki, surówki, dodawać do past i kanapek.
- domowe kiszonki i przecierane soki nie szkodzą dzieciom! Sok z kiszonej kapusty (1 łyżeczkę dziennie) mogą pić od 8 miesiąca, a od końca 10 miesiaca mogą jeść niewielkie ilości kwaszonych ogórków i kiszonej kapusty. Należy je jednak odstawić, jeśli po ich podaniu wokół st dziecka pojawi się zaczerwienienie. Roczne dzieci mogą jeść łagodne keczupy, przeciery i soki pomidorowe, ale tylko domowej roboty. Do 3 roku życia dzieci nie mogą jeść pikli, konserwowej papryki, ogórków, grzybków i sałatek z octem, oraz jakichkolwiek przetworów z puszek, zawierających uczulające konserwanty.

Znaczy się nie byłam taka głupia z tym sokiem z kapusty.;-)Widać organizm potrzebował i tyle.
I to wsio. Bierzcie i używajcie!:-)

Hej Dziewczyny. jestem tu nowa. JEstem mama DAwidka urodzonego 22 maja, w sumie blisk czerwca mam nadzieje ze przyjmiecie mnie do Waszego grona! POzdrawiam

reklama
No dziagudku fajne krzeselko i cena tez :)))
Ja krzeselko niebawem kupuje i tylko jak zaczne wprowadzac stale pokarmy to mam zamiar wlsnie w tym krzeselku,one sie rozkladaja prawie na plasko wiec nie ma problemu.Cieszu sie bardzo :)))

I Love My Bear Recliner Highchair , Highchairs & accessories - Babies R Us

albo takie,jeszcze sie nie zdecydowalam

Regency Multi-Function Highchair in Ophelia , Highchairs & accessories - Babies R Us

Aaa jeszcze zerknijcie na ten kosmos!!!

Fresco Highchair - Aqua , Highchairs & accessories - Babies R Us
Moj wybor padl na Chicco polly czyli ten sam co Luka wybrala,ale wczoraj znalazlam tanszy i tak samo rozkladany(jak lezaczek,jak dziecko jest stasze to moze polozyc sie na plasciutko i nozki miec wyprostowane) tylko nie na kolkach.ale w sumie nie mam z tym krzeselkiem specjalnie gdzie jezdzic :)))

Do góry