reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Dziewczyny, ja tak z szybkim pytankiem, bo nie zdążę Was nadrobić w przeciągu tygodnia pewnie jeszcze. Na razie robię sobie jakieś tam notatki z najważniejszych rzeczy, ale chciałam zapytać wprawione i rozeznane mamy o tą ekspozycję na gluten. Czy można ją zacząć później np. w 5 miesiącu (Lila właśnie dziś kończy 5 miesiąc), czy trzeba czekać do tego 10 miesiąca? Bo jeszcze nie zdążyłam doczytać. Podpowie coś któraś?

reklama
No to mamy kolejny sukces. Tymek wsunął cały słoiczek marchewki zrobionej przeze mnie :D a była gęstsza niż ta słoiczkowa, ale poradził sobie ładnie. A jak spróbowałam tą marcheweczkę to stwierdziłam że ta moja taka słodziutka była, a ta słoiczkowa taka jakaś mdła. Pół godziny po obiadku popił cycem i teraz zadowolony ćwiczy podnoszenie się na prostych rękach na brzuszku :)

MieMie ekspozycję na gluten możesz rozpocząć 5-6m-cy, robisz ją przez 2 miechy a później może normalnie dawać posiłki glutenowe, nam moja pediatra zaproponowała inaczej poczekać do 7m-ca i wtedy powoli rozszerzać dietę o gluten

Marcia no to gratki :tak: nas marchewka zatwardza, więc daje niewiele, wole dynie, ziemniaka, ciut marchewki

u nas też sukces, Młoda zjadła ok. 80ml gęstej zielonej zupki (marchewka, ziemniak, dynia, szpinak, pietruszka), na bobofruta rozcieńczonego wodą (30ml wody, 10ml soku) zrobiła odruch wymiotny, więc na razie nie dopajam, z cycka sobie weźmie co potrzebuje :tak:

Dziewczyny a jak szykujecie takie danie jednorodzajowe? Tzn. chodzi mi o to, czy taką merchewkę gotujecie na parze, ścieracie najpierw itp. A Ty Irisson taką zupkę jak robisz? Może głupie pytanie, ale ja dopiero na początku długiej i pokręconej drogi karmienia... :szok:

MieMie z tego co mi wiadomo, to najnowsze zalecenia są takie, żeby zacząć ekspozycję na gluten, w przypadku dzieci karmionych piersią w 5 miesiącu życia, czyli po skończeniu 4 mies, u dzieci karmionych sztucznie miesiąc później. Jeżeli nie, to wprowadzać stopniowo, już konwencjonalnie po 10 mies.
Tu chodzi o jakieś predyspozycje do przyswajania przez układ pokarmowy nowych substancji w tych miesiącach, ale bij zabij, nie napiszę nic więcej, bo nie zrozumiałam.
Poza tym tu chodzi o to, żeby jak w 10 miesiącu poda się ten gluten, nie uczulił. Ponoć po ekspozycji są mniejsze na to szanse. Tylko tyle. Zatem i tak dajesz pełne glutenowe posiłki w 10 mies. i tak. Tylko w przypadku dzieci "na piersi" ekspozycja przyśpiesza możliwość "bezpiecznego" podania glutenu, bo można to zrobić już po 2 mies. zatem po 6 mies. Dla dzieciaków na mm nic się nie zmienia poza tą większą szansą na tolerancję.
Nie wiem, czy możesz zacząć ekspozycję teraz? Najlepiej poradzić się lekarza:tak:

Ja podaję Manicie łyżeczkę kaszki pszennej dziennie od początku 5 mies. Póki co bez żadnych skutków ubocznych.

A na marginesie...
Natchnęłyście mnie dziewczyny asia, k8libby i inne "pro eko" do kaszek Holle. Kupiłam od razu cały pakiet, jak idiotka ostatnia nie bacząc na to, że część ma gluten i będzie musiała w szafce leżeć odłogiem przez następne 4 miechy :-p. Ale! Póki co Manita pochłania aż jej się uszy trzęsą ryżową pełnoziarnistą i jaglaną. Ekspozycję zaś robię nie z manny, a z kaszki pszennej Holle właśnie:tak:
Przy tej okazji mogę polecić sprzedawcę:
Przedmioty użytkownika - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Szybko, tanio, naprawdę super:tak:

Ostatnia edycja:
MieMie, jest pełno o tym w necie, ale zaleca się zacząć w 4 m cy ekspozycję przy karmieniu piersią, bo zazwyczaj kobitki karmią 6 m -cy, a należy ekspozycje robić 2 m - ce. Chodzi o to, że mleko matki ma jakieś funkcje ochronne których mechanizmu jeszcze nie poznano ale wiadomo, że chroni maluszka przed ewentualną alergią na gluten. Jeżeli matka nie chce wprowoadzać wcześniej glutenowych dań tudzież zamierza karmić piersią do 2 roku życia to może zacząć ekspozycję nawet jak dziecko ma 8, 9 m c. Najważniejsze, jest żeby podczas ekspozycji karmić piersią o ile się nią w ogóle karmi. Dużo fajnych, nawet naukowych artykułów jest o tym w sieci możesz poczytać.

MieMie my dietę rozszerzamy już od miesiąca, dlatego takie zupki, w poniedziałek już daje mięsko :tak:

właśnie Ewa weź mnie poratuj, jak ty robisz mięcho? parujsze w parowarze tyle ile trza minut, potem do ugotowanej zupki i blenderujesz?

Czy takie rzadkie zupki sa konieczne? bo Filip to lubi jak gęste jest, w kaszce też łyżka musi sztywno stać, inaczej nie zje...
Kupiłam bananową Babydeama i z biszkoptem, i mleko pierwsze, kończę zaraz worek Humany i zobaczymy, jak zareaguje. Bananowa kaszka była połknięta ze smakiem :)

Jak jest z natką pietruszki czy koperkiem? można dawać? Co myslicie o kalarepie? bym spróbowała :)
I widziałam słoiczek ziemniaczek z kukurydzą. Chciałam zrobić sama, ale nie wiem jak do tej kukurydzy podejść, bo to raczej nie taka z puszki, w kolbie bym musiała kupić, ugotować, wydłubać i blendować...

No właśnie Asia, tych artykułów odnośnie ekspozycji, żywienia dzieci jest taka masa, że przyznaję, że obecnie za tym nie nadążam i czuję się zdezorientowana i sfrustrowana nieco. 31 idziemy z Lilą do pediatry, wypytam ją o wszystko. Do tego czasu próbuję czytać ten wątek, książki, które mam na ten temat... Ale może jak zwykle za bardzo się spinam i stresuję...

reklama
MieMie, czill dziewczyno :) się nie stresuj, bo Ci się dziecko zestresuje :) my z radością i mega luzem podchodzimy i zobacz jak Fifol wpiernicza :) Ja to zdania jestem, że co byś nie zrobiła, to dziecko nie umrze :) Fifi nawet truskawki dwa dni jadł i zero krostek, ale to mały czołg, nic mu po niczym nie jest :) Ja zgapiam ze słoiczków, patrzę co tam mieszają i sama robię w blenderze :) dodaję trochę przypraw, żeby smak to miało i jedziemy! a z glutenem? ekspozycja 2 miesiące, czy na piersi czy mm. Na piersi po 4 miesiącu, na mm po 6. Ja po 6 będę dawała łyżkę glutenowej kaszki do bezglutenowej, powinno styknąć :)

Do góry