reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Lor
jeszcze to znalazlam:

Jak przekonać dziecko do nocnika? - porady tipy.pl

Artykuł
stopień trudności: umiarkowane
krok 1

Odwróć sytuację. Przekaż dziecku pełną odpowiedzialność za naukę korzystania z nocnika. Przedstaw dokładnie sytuację, czyli np. "To twoja kupka i twoje siusiu i możesz je robić na nocnik, kiedy tylko będziesz chciał. Jeżeli będę mogła ci w czymś pomóc to zawołaj".
krok 2

Przedstaw dziecku wybór. Pieluchy czy majtki, nocnik czy sedes, teraz czy za chwilę itd. Swoje opinie pozostaw dla siebie, nie wypowiadaj ich głośno.
krok 3

Przestań upominać. Jeśli zapoznałaś dziecko z niezbędnymi informacjami dotyczącymi siusiania na nocnik, nie możesz go teraz upominać, ponaglać itd. Wszystko co powiesz obróci się przeciwko tobie i tylko opóźni naukę siusiania na nocnik czy toaletę.
krok 4

Nie mów o tym. Spróbuj omijać temat nocnika. Nie rozmawiaj na ten temat z dzieckiem, ani w jego obecności.
krok 5

Zwiększ atrakcyjność nocnika. Wypróbuj metodę nagrody
za zrobienie siusiu. Powiedz to mimochodem, aby nie robić z tego wydarzenia. Jeśli dziecko podłapie i będzie chętnie siadało na nocnik to wygrałaś, jeśli natomiast będzie żądało nagrody mimo iż nie zasłużyło musisz zrezygnować z tej formy. Możesz wspólnie z dzieckiem wykonać "kalendarz łazienkowych sukcesów" wszystkich członków rodziny, na którym będziecie zaznaczać każde skorzystanie z toalety. Dziecko będzie myślało że wszyscy biorą udział w zabawie i nie będzie chciało mieć pustego konta , więc może chętnie zacznie używać toalety lub nocnika.

krok 6

Poszukaj pomocy
. Często kilka słów wypowiedzianych przez osoby neutralne "z zewnątrz" są dla dziecka autorytetem i znaczą więcej niż tysiące próśb rodziców. Może to być lekarz dziecka, pani ze żłobka czy sąsiadka.

krok 7
Daj mu czas
. Prędzej czy później twoje dziecko tak czy tak porzuci pieluchy. Nie naciskaj zbyt mocno i nie krytykuj dziecka

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
No co ty , on nie pali w mieszkaniu, nawet na balkonie mu nie wolno bo oknem dym by wleciał,ale tak czy siak mnie wkurza, bo wydaje na nie kasę za którą wole kupić coś Mateuszowi i jak przychodzi do domu to tez wali petami a ja jak go czuje to mnie aż mdli, burak jeden.

mama - no żeby nei było to ja też oczywiście trzymam kciuki :sorry2::-):-):-) .... no więc skoro mogę ponarzekać to :
1) wkurza mnie to , że żyje w takim zawieszeniu, nie wiem co będe robić w przyszłym miesiącu, nawet nie potrafię okreslić kiedy będe się starać o dzidziusia
2) wkurza mnie to ze chciałabym się starać o dzidziusia a ciagle musze sie wstrzymywac a instynkt podpowiada mi co innego
3) wkurza mnei to,że Mati się mnei nei słucha, ciągle sika w majtki NIC nie chce mówić :(:(:(:(
LOR- no czasem sa takie dni ze wszystk widzimy w czarnych barwach.....te 2 pierwsze punkty to juz musisz sama zadecydowac a jesli chodzi 3 punkt to wytlumacz po co jest nocnik-cierpliwie- i jak zrobi siusiu to wielkie brawa i usciski na zachete itd,itd....jesli ma robic na wc kup Mu jaka zabawna nakladke i powiedz ze to tylko dla Niego itd...kup Mu reczniczek i powiedz ze jak zrobi siusiu to trzeba umyc raczki i to tylko Jego reczniczek i ma specjalne miejsce itd...u mnie Domi zalapal w 2 dni-jak Mu wytlumaczylam tak jak Ci pisze to w pierwszy dzien lsiural pod siebie az milo:crazy:a w drugi dzien ,raz pokazal ze Mu sie chce,raz popuscil,raz sie posiusial....ale nocnik stal w salonie na uboczu i w kazdej chwili mial go blisko-dziecko jeszcze nie umnie powstrzymywac jak sie uczy na wc...a od 3 dnia juz tylko na wc i zawsze byly brawa i milin usciskow:tak::tak::tak:gdzy sytuacja byla opanowana z sikaniem mial 2lata i 1 m-ąc a mwi baaardzo duzo-czytam Mu ,gadamy duzo -z mowa to jest roznie,to indywidualna cecha kazdego-czasem nawet 3 latki nie mowia wiec spokojnie...ale nic nie mowi,nic a nic???
No i jestem:tak::tak:

MAMA ja Ci mówię że będziemy marcóweczki
NIKA-TAK-BEDZIEMY!!
Ja tak na poważnie staram się od dwóch miesięcy, na razie nic z tego choć jeszcze parę dni temu byłam przy nadziei...może do trzech razy sztuka. Mam pytanie do bardziej doświadczonych czy stosowałyście/stosujecie testy owulacyjne i czy jest między nimi jakaś różnica w dokładności (bo w cenach są duże)? Co polecacie?
TONYA- witam Cie u nas
mama- spedzilam te 3 dni w poblizy wysepki comino ... tam jest tak pieknie.... wstajesz rano.. robisz kawke/ herbate ... i patrzysz na wschod slonca.. jak sie odbija w morzu... i te lodzie wokol... ech... az chcialoby sie tam zostac.. :)
musialam odpoczac, bo za duzo stresu w pracy mam... poza tym... nie pamietam kiedy mialam urlop :)

sorbek - testy owu za 1zl??? no piekna cena... u mnie za ok 30 zl.. ta sama cena co za test ciazowy.. wiec odpuszczam :)
MAGGY- no taki dpoczynek to ja rozumiem:tak:na pewno blo milo

lece po lody bo mnie naszlo,wracam za 20 min

no leć - ja z tasiemców to tylko "Majkę" oglądam. a jakie pięęęęęęęeeekne imię ma jej córeczka- Basia

Wrocilam na chwilke, bo o 22 z piesiem ide...

Majki to ja nie lubie, raz ze jakos ta glowna aktorka mi nie odpowiada, dwa ze serial wszedl na antene akurat jak ja w ciaze wtedy zaszlam i tak jakos mi nie fajnie ze Ona teraz w ciazy...

lece po lody bo mnie naszlo,wracam za 20 min

21:25 i lody jesz??? :D no to pieknie :D a ja myslalam, ze ja tylko szaleje :D dzisiaj rano po 9 juz jadlam loda :D oczywiscie wszyscy w pracy pukali po glowach ale co.. smaka mialam :)

tak sobie czytam te wszystkie porady i wiecie co? nauczyc dziecko tych roznych rzeczy to niezla praca... i chyba kazde powodzenie to jak awans conajmniej.. :) juz sie doczekac nie moge :)

nika, mama - na marcoweczki to ja tez sie pisze :D moze byc i na kwiecien... :)

Ale dziewczyny nadrukowałyście przez te 6 godzin :-)
Gratulacje z okazji potwieerdzonych teścików -OOOOOOOOOGROMMNE!!!!!!!!!!!
Mi udalo si ę w tym czasie zaliczyc fitnessik, odkurzanie i mycie podłóg-nio i pizz e na kolację upiekłam (mężuś zjadl całą swoją-a z zamawianych zjada góra 1/4 )

Teraz się tak zastanawiam czy robić te betkę czy nie?? 6dni przed spodziewanym okresem?? tylko hmmm cio jak si ę przesunie? Po ilu dniach wyjdzie już jakiś fajny wynik-o ile ma wyjść?? Bo znalazłam tylko takie od trzeciego tygodnia ;-(

ok moje drogie... ja uciekam ... jutro znowu wczesnie rano pobudka.. ide cos zjesc.. a jak bede miec jeszcze sile, to wkleje za niedlugo pare fotek :)

No i dupa zbita...
Mialam juz kolacji nie jesc, ale z tego ze sama w domu siedze, z tego chorubska, z tego ze mi zle...
Ze jajko boli, ze nawet nie mam co sie sexic bo mnie piecze to zjadlam przed chwila cala paczke popcornu z mikroweli

MAGGY no oczywiście Ty tez z nami będziesz marcóweczka

MALAPRALINKA na swędzonko polecam globulki ALBOTHYL, mi je ginek polecił żebym miała je w apteczce w razie potrzeby a niemożności pójścia do lekarza. Kosztują ok. 30 zł ale warto:tak::tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Maggy - dobranoc!
mała - nie bucz.... jakbym miała popcorn to też bym zjadła

matuchno kochana ale się wkręciłam..... bujam się po różnych stronach i oglądam wózki, dupózki, łóżeczka, foteliczki, ubranka, sranka, zabawki....... uhhhhh. Przyjść do Was na kilka dni i już ma człowiek burze w mózgu...

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry