No tak 1400 ...Tez nie byłam pewna, musiałam sprawdzić. Niemniej to jest chore, bo żeby się załapać to musiałby zarabiać maks 1400 zł, na zleceniu wykonalne. Tną zasięg tego programu jak mogą.
reklama
Luiza.
Fanka BB :)
Witam W czerwcu kończę studia A na wrzesień mam termin porodu. Orientujecie się jak to jest z ubezpieczeniem moim i dzieciątka w takim przypadku i jakie zasiłki będę mi przysługiwać jeśli do tej pory nigdzie nie pracowałam, a narzeczony zatrudniony jest na umowę zlecenie ?
Nie wypowiem się o zasiłkach typu dla bezrobotnych, czy macierzyńskim w tym przypadku, bo nie wiem. Po porodzie należy się becikowe, a jeśli nie przekroczycie progu dochodowego to dopłata do becikowego, rodzinne oraz 500+. Narzeczony, mógłby wziąć jeszcze urlop tacierzyński, ale przy umowie zleceniu nie wiem jak to formalnie wygląda.
Jeśli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne, to nie musisz się martwić, prowadzenie ciąży, poród i połóg są objęte opieką medyczną na NFZ, mimo braku ubezpieczenia. W takim przypadku dostaniesz do podpisania oświadczenie, że jesteś w ciąży, każdorazowa wizyta u jakiegokolwiek lekarza na NFZ, w związku z ciążą, to taki świstek do podpisania. Wiem, bo jestem nieubezpieczona, jestem w ciąży i się okazało, że nie muszę na cito rejestrować się w PUPie.
karolinne
Kazda kobieta w ciązy posiada ubezpieczenie. NIe ma tutaj znaczenia czy:
jest wpisana w pup czy nie
czy posiada pracę czy nie
Z ustawy wynika, że jak jesteś w ciązy to nie trzeba sie o ubezpieczenie martwić!
Polecam jednak wykupić sobie dodatkowe ubezpieczenie na życie. Ubezpieczenie takie chroni Cie od nieprzewidzianych sytuacji w życiu.
nn.pl/ochrona-zdrowia - polecam spojrzeć sobie na przykład na ubezpieczenia od Nationale Nederlanden.
jest wpisana w pup czy nie
czy posiada pracę czy nie
Z ustawy wynika, że jak jesteś w ciązy to nie trzeba sie o ubezpieczenie martwić!
Polecam jednak wykupić sobie dodatkowe ubezpieczenie na życie. Ubezpieczenie takie chroni Cie od nieprzewidzianych sytuacji w życiu.
nn.pl/ochrona-zdrowia - polecam spojrzeć sobie na przykład na ubezpieczenia od Nationale Nederlanden.
Ostatnia edycja:
A czy macie wiedzę i doświadczenia w zakresie ubezpieczeń dla firm? Czy takie ubezpieczenie firmy od odpowiedzialności cywilnej będzie ok?
Ostatnia edycja:
W ciązy każda kobieta jest ubezpieczona, jednak dla mnie dla wygodny warto zastanowić sie jeszcze nad dodatkowym ubezpieczeniem. Wiadomo jak wyglada nasza polska służba zdrowia i wizyty na fundusz. Bywa, ze na nfz nie mamy jednego lekarza ale bywamy u wielu.
Fajne są dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne, które mogą pokryć koszty wizyt czy badan w laboratoriach. Wiele towarzystw ubezpiczeniowych ma coś takiego. Warto jest porównać sobie oferty prywatnych ubezpieczeń na stronie Link do: Ubezpieczenie zdrowotne na Wygodnie.pl - sprawdź
Fajne są dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne, które mogą pokryć koszty wizyt czy badan w laboratoriach. Wiele towarzystw ubezpiczeniowych ma coś takiego. Warto jest porównać sobie oferty prywatnych ubezpieczeń na stronie Link do: Ubezpieczenie zdrowotne na Wygodnie.pl - sprawdź
Ostatnia edycja:
reklama
marta18691
Kosiakowe liczą jako dochód jak by chciała się o jakiś zasiłek inny się ubiegać 500 plus nie liczy sieNo właśnie...a kosniaka licza jako dochód do 500 plus ? jeszcze teraz przyszlo mi do głowy ..Chyba nie ?
Na umowe zlecenie nie ma skladek?