reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pytanie o TSH

Hej,
Od jakiegoś czasu staram się o dziecko i w związku z tym była konieczność zredukowania poziomu TSH - pierwotnie miałam w normie 3,2 ale dla kobiet planujących ciążę to za dużo. Endokrynolog zalecił mi dość wysoka dawkę Letroxu- połówka z 75 i po 6 tygodniach stosowania mój wynik spadł dużo poniżej normy teraz wyszła mi nadczynność TSH 0,03.
Czy któraś z Was miała taka sytuację?

reklama
Z tego co mi mówiła moja endo, to tzw. Czas połowicznego rozpadu związku zawartego w lekach na niedoczynność to ok 21 dni. Podejrzewam, że jeszcze Cię "trzyma" ilość leku, jaką dostarczyłaś. Za 2-3 tygodnie już powinno powoli rosnąć.

Co ile masz kontrolować Tsh? Jakies jeszcze badania zlecil Ci lekarz (ft3, ft4, antyTpo, antyTg)?
Tak, zlecił mi ft3, ft4 i antyTPO. Co miesiąc mam kontrolować TSH. Dzięki, mam nadzieję, że się odblokuje, zwłaszcza, że przy takim TSH też mogą być problemy z ciążą :( Ft3 i Ft4 mam w normie, nie robiłam jeszcze antyTPO. Dziś zrobiłam szczegołowe badania z krwi i na szczęście prawie wszystkie w normie.

reklama
Tak, zlecił mi ft3, ft4 i antyTPO. Co miesiąc mam kontrolować TSH. Dzięki, mam nadzieję, że się odblokuje, zwłaszcza, że przy takim TSH też mogą być problemy z ciążą :( Ft3 i Ft4 mam w normie, nie robiłam jeszcze antyTPO. Dziś zrobiłam szczegołowe badania z krwi i na szczęście prawie wszystkie w normie.
tylko się trochę podłamałam, bo przeczytałam, że przy takiej nadczynności są problemy z płodnością, a za parę dni mam mieć owulkę...oby to nie była prawda

Nie podłamuj się, czym innym jest nadczynność jako jednostka chorobowa, a czym innym chwilowy spadek w wyniku brania hormonu tarczycy :) Zaraz Ci się wyrówna, a jeśli zajdziesz w ciążę to naprawdę szybko zacznie rosnąć na początku. To, że na ten moment nadczynność się pogłębia to pewnie wynik zbyt wczesnego oznaczenia po odstawieniu leku. Ja też wpadałam na początku w nadczynność, to trochę przeraża, ale szybko się wszystkiego nauczysz :)

Dzięki Dziewczyny za słowa otuchy :)
Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze :)
Będzie dobrze! Faktem jest, że co kraj to obyczaj i np. tu gdzie mieszkam TSH w granicy 4 nikogo nie przeraża i nie jest uznawane za przeszkodę w zajściu w ciążę. Na dodatek mój wynik w Polsce (4) nigdy nie powtórzył się we Francji (max 2,7). Jeden z ginekologów w Polsce wyraźnie mi powiedział, że cyfry "preferowane" u nas niekoniecznie są takie same gdzie indziej... Dla świętego spokoju endokrynolog wypisała mi lewotyroksynę w dawce 25, jestem więc na poziomie ok. 1,6. Niewiele to niestety w staraniach zmieniło... no ale nie tracę nadziei. Więc się nie martw!

Do góry