reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pytania na temat książek

Witam! :)

Jestem ilustratorem/rysownikiem i planuję wydać własną książkę dla dzieci. Stworzyłam jakiś czas temu postać oraz świat, o których wszyscy mi wokół mówią, że są wprost idealne dla dzieci - stąd w ogóle cała inicjatywa. Jednak, jakkolwiek to wszystko brzmi, zanim wezmę się do pisania, chciałabym zaczerpnąć wiedzy na temat literatury dla dzieci w tym wieku. Będę oczywiście robiła 'research' na własną rękę, chodząc po księgarniach/bibliotekach i przeglądając książki, jednak pragnęłabym również usłyszeć opinię tych, którzy na co dzień mają z nimi do czynienia.

Opierając się na Waszym doświadczeniu, Drodzy Rodzice, czy zachcielibyście mi odpowiedzieć na kilka moich pytań?

1. Jak wiele tekstu w stosunku do ilustracji preferują Wasze dzieci? Czy jeśli ilustracje przeważałyby w takim projekcie, nie poczułyby się zniechęcone? Czy wręcz przeciwnie?

2. Jakiego typu przygody interesują je bardziej - pojedyncze, jednorozdziałowe i ewentualnie 'z morałem', czy też dłuższe, składające się na całą fabułę książki?

3. Jak myślicie, czy mała czarownica - moja główna bohaterka - byłaby w stanie zainteresować zarówno dziewczynki, jak i chłopców? Jakie czynniki mogłyby na to wpłynąć, z które by je zniechęciły?

4. I na koniec - czy moglibyście podać mi przykłady idealnych - Waszym zdaniem - książek dla dzieci w tym wieku, oraz przykłady tytułów, które nalewy omijać szerokim łukiem?

Z góry bardzo dziękuję Wam za pomoc i odpowiedzi, mam nadzieję, że wystarczająco jasno się wyraziłam.
Serdecznie pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
reklama
1. jak na razie najciekawszymi książkami wg mojej córki są te, które mają dużo obrazków ;-)
2. pojedyncze, z morałem
3. chyba tak, może stwórz jakiegoś przyjaciela - chłopca - małej czarownicy, żeby i chłopcy mieli swojego bohatera, a jak nie to dodaj jakieś smoki, magiczne moce, itp. by przyciągnąć chłopców do książki
4. moja córcia uwielbia Karolcię, bajki Disney'a

Do góry