reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przygotowanie do porodu i Szkoła rodzenia

reklama
No wlasnie czemu nie powinno sie masowac dziecku stopek? nie slyszalam nic o tym a polozna mowila zeby kupic oliwe z oliwek do smarowania przez pierwszy miesiac?a macierzanka ja wiem tylko ze ma w sobie nikotyne i napar stosuje sie w checi rzucenia palenia...ciekawe juz biore ksiazke

co do modela to w szkole jest kilka lalek, wiecie takie ze szmacianymi kadłubkiem, wszystkie inne akcesoria niezbędne do pokazu też były. stópek noworodka nie masujemy, bo to wyzwala odruch koprowskiego, można je oczywiście całować i pieścić na inne sposoby, zasada ta dotyczy noworodków, potem odruch zanika. z tą nikotyną w macierzance to mnie zaskoczyłaś. myślę sobie, że wywar do kąpieli jest tak rozcieńczony, że zostają jej śladowe ilości, nie to co w formie wypijanego naparu. wydaje mi się też, że nie trzeba dzieciaka za każdym razem w tym kąpać, nie ma to jak ciepła woda i mydło.

U mnie w domu stosowalo sie krochmal czyli lyzka maki ziemniaczanej na wanienke a do mycia platki owsiane w gazie troche smyraja ale ten sluz doskonale zabezpiecza skore dziecka przed wysluszeniem wiec Goralka metod duzo trzba wybrac ta dla siebie ide poczytac o odruchu Koprowskiego skleroza juz odganioa wiedze ze szkoly...hihihihi ;D

A mowila dlaczego?? moj siostrezniec ma atopowe zapalenie skory po silnej alergiii i powiem szczerze ze tylko to pomagalo utrzymac skore w jakims tam stanie i tak zeby sie biedactwo nie drapal... a co z dodawaniem soli(zeby zmiekczyc wode)?? ja stawiam na to ze na mojej skole rodzenia nie bedzie tak otwartej pogadaniki... ;D wybacz dlatego chcialabym sie podpytac.. ::) ::)

reklama
mówiła coś o uczuleniach, nie tyle na sam krochmal, ile na substancje, które on potrafi przyciągnąć, kiedyś przez pomyłkę wykrochmalili im zasłony i jedna z ciężarówek siedząca najbliżej zareagowała bardzo alergicznie, od razu wiedziała, że coś jest krochmalone, może to też zależy czy ten krochmal "sztuczny" czy robiony po babcinemu z mąki ziemniaczanej i wody ... a skoro o uczuleniach to waciki do przemywania dzidziusia tez najlepiej białe, bo kolorowe nie wiadomo czym barwione - potrafią uczulić

Do góry