reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy prawne, urlopy, zwolnenia

kegle, działaj, działaj . Bo przepisy sa na tyle porąbane,ze jak nie urodzisz w terminie a Ci sie czas L4 kończy to żeby nie iść do pracy musisz juz wykorzystać macierzyński. Kretyństwo na wrotkach:nerd::nerd::nerd:

reklama
kegle, działaj, działaj . Bo przepisy sa na tyle porąbane,ze jak nie urodzisz w terminie a Ci sie czas L4 kończy to żeby nie iść do pracy musisz juz wykorzystać macierzyński. Kretyństwo na wrotkach:nerd::nerd::nerd:
a gdzie tam,w momencie kiedy zwolnienie ci sie konczy w terminie, a jeszcze nie urodzilas, udajesz sie do lekarza rodzinnego i on moze wypisac zwolnienie dalsze... wiem bo tak mi powiedzial gin,w razie klopotow z takim zwolnieniem to wtedy mam do niego zadzwonic. Bez przesady,ale termin porodu jest +/ - 2 tygodnie, wiec z jakiej paki ktorakolwiek miala by isc na macierzynski skoro jeszcze nie urodzila?

Z tego co ja wiem z własnego doświadczenia i z tego co dowiadywałam się od koleżanki która pracuje w ZUS to jeżeli wykorzystałaś już 182 dni na L4 to ZUS nie może ci wypłacić zasiłku chorobowego nawet jeżeli inny lekarz ci wystawi chorobowe bo tam w zusie sprawdzają ile masz wykorzystanego zasiłku chorobowego. Co innego urlop chorobowy a co innego zasiłek chorobowy Musisz w takim wypadku ok 6 tygodni wcześniej nim minie 182 dni złożyć wniosek o zasiłek rehabilitacyjny.
Jest jeszcze jedna rzecz, że np ja mam zasiłek rehabilitacyjny do 5 września a nawet jeżeli nie urodzę do tego terminu tylko np 10 września to ZUS te 5 dni weźmie mi już z macierzyńskiego. Tak mówiła mi koleżanka która się tym zajmuje w Zusie i mogą wziąść do 2 tygodni wcześniej wlepić ci macierzyński przed porodem. Także wtedy jak np mija ci 182 dni chorobowego a do terminu zostało ci np 8 dni to na te 8 dni mogą ci nie dać zasiłku rehabilitacyjnego (mimo że składałaś wniosek o niego) tylko od razu ci przyłożyć macierzyński.

Odpowiadam na przykladzie Opola:

1. Pesel odbiera sie tam gdzie dowod osobisty, czyli urzad miasta/gminy , wydział meldunkowy/spraw obywatelskich

2 i 3 . Becikowe to Urzad Miasta wydział spraw/świadczeń socjalnych czy jakos tak.
Papiery u nas mozesz pobrać internetowo tu: Wirtualne Biuro Obsługi Obywatela v.2.0. Ale u Ciebie pewnie beda w okienku tegoz wydziału. Najlepiej dzwonic.Choc mysle,ze wymagania sa podobne , wiec jak poczytasz te linki to powinnas skompletowac niezbedna dokumentacje. Wnioski o becikowe złożone do 10 beda wyplacane do konca tegoż miesiaca. Po 10- w nastepnym miesiacu razem z innymi swiadczeniami rodzinnymi.

u mnie wszystko zalatwil malzon w urzedzie miasta, przy zapisywaniu malej w usc, tam dali mu wszystkie kwity, wypelnil i kase mamy dostac na konto.....ale wiem ze co kraj to obyczaj wiec dowiedz sie jak to u Ciebie.....jezeli chodzi o drugie becikowe to nie wiem.....

OnaMika ja jeszcze nie korzystałam z becikowego :no: Niestety ale już się dowiadywałam,więc
1. Pesel - u mnie po zarejestrowaniu w USC oni sami wyrabiają i tyzreba się po niego zgłosić gdzieś miesiąc po zarejestrowaniu dziecka do Urządu Miasta z książeczką zdrowia lub odpisem aktu urodzenia i tam urzędnik wpisuje Pesel
2. Becikowe u Nas załatwia się w Miejskim Ośrodku pomocy Społecznej (najlepiej sprawdzić na necie czy MOPS nie ma w twoim mieście strony internetowej i tam wszystko sprawdzisz) Tutaj też znajdziesz jakieś informacje o becikowych w różnych miastach - Becikowe - centrum informacji wypłaty - W różnych miastach - becikowe Strona poświęcona becikowemu, becikowemu mówimy NIE, adopcja becikowe wypłata becikowego wniosek zasiłek becikowy dokumenty
3. Aby dostać tzw dodatek za urodzenie dziecka najpierw musisz złożyć wniosek o zasiłek rodzinny (chyba że go już masz to jest jakieś 48 zł miesięcznie na dziecko) i na tym wniosku możesz zaznaczyć że chcesz jeszcze dodatek z tytułu urodzenia dziecka jest to 1000 zł. Do tego wniosku będzie ci potrzebne zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach osiągniętych w 2007 lub 2006 roku nie jestem pewna dokładnie które.
U nas w mieście wypłacają jeszcze takie dodatkowe pieniążki - 500 zł takie becikowe od Urzędu Miasta
Wszystkie te dodatkowe pieniądze dostaniesz jeżeli twój dochód na osobę nie przekracza 504 zł na osobę.

Wszystkie wnioski są do odebrania w MOPS-ie

Tu też na tym forum są informacje co trzeba zrobić może ci pomoże: Formalności po urodzeniu dziecka, forum kobiet

Mam pytanie do sierpniówek które już zgłaszały urlop macierzyński u siebie w pracy. Wyczytałam gdzieś, że razem z odpisem aktu urodzenia trzeba złożyć oświadczenie o urodzeniu pierwszego lub kolejnego dziecka :baffled:No więc co tam ma być dokładnie napisane, macie jakiś wzór takiego pisma?:confused::baffled: A po za tym wiem że dawniej trzeba było też skaładać jakiś wniosek o urlop macierzyński, ale teraz podobno już nie trzeba wystarczy tylko ustnie poinformować pracodawcę o rozpoczęciu urlopu? Czy to prawda? :confused:Proszę o pomoc bo już niedługo będzie mi to potrzebne, a chce o wszystkim poinformować mężula żeby nie musiał po 10 razy biegać.:rofl2:

Jutyśka - ja takie oświadczenie składałam w zusie (mam działalność gospodarczą) bierzesz kartkę na górze piszesz swoje dane (imię nazwisko adres zamieszkania - tak jak w podaniach)
poniżej datę, i piszesz "oświadczam, że jest to moje pierwsze dziecko" i się podpisujesz - możesz to jakoś bardzioej rozwlec... :-) bo takie krótkie to oświadczenie. Ja napisać musiałam że to też mój pierwszy poród - jakby to niebyło jednoznaczne :-) - ale może u ciebie będą chcieli coś jeszcze :-)

reklama
Co do drugiego tysiąca, to u mnie zaznacza się taki kwadrat na wniosku o zasiłek rodzinny, bo ten drugi tysiąc należy się, jeśli spełnia się warunki do rodzinnego. Aha, my juz złożyliśmy wniosek o becikowe, bo można bez Pesela, tylko trzeba go potem donieść

Do góry