reklama
koga
Mama Maksa i Julka
- Dołączył(a)
- 28 Sierpień 2005
- Postów
- 8 273
a jeszcze jeden przepisik:
duszona wołowina w śmietanie z warzywami i ryżem:
plaster dobrej wołowiny
trochę kalafiora (albo pokrojonej w kawałki fasolki szparagowej, albo brokuła)
1 marchewka
śmietana słodka
wołowinę (plaster najdroższej części - bo nie ma żył) pokroić drobno i lekko, króciutko obsmażyć w garnku na oliwie z oliwek, dodać odrobinę soli i soku z cytryny, zalać niewielką ilością wody i dodać drobno pokrojone warzywa (do wyboru), jak woda za mocno odparuje to dodać śmietanę, ale całość trzeba mieszać i dusić na b. małym ogniu, żeby się śmietana nie zważyła, dusić do miękkości, można dodać odrobinę startego parmezanu dla smaku albo serka mascarpone (ale to na końcu bo się zważy)
ryż gotować osobno - rodzaj i miękkkość jak kto lubi
przepis jest "na oko" bo to moja radosna twórczość, a ja gotuję "na oko", przyprawiam "do smaku", a składniki "do wyboru" - w zależności od apetytu i zawartości lodówki;-)
duszona wołowina w śmietanie z warzywami i ryżem:
plaster dobrej wołowiny
trochę kalafiora (albo pokrojonej w kawałki fasolki szparagowej, albo brokuła)
1 marchewka
śmietana słodka
wołowinę (plaster najdroższej części - bo nie ma żył) pokroić drobno i lekko, króciutko obsmażyć w garnku na oliwie z oliwek, dodać odrobinę soli i soku z cytryny, zalać niewielką ilością wody i dodać drobno pokrojone warzywa (do wyboru), jak woda za mocno odparuje to dodać śmietanę, ale całość trzeba mieszać i dusić na b. małym ogniu, żeby się śmietana nie zważyła, dusić do miękkości, można dodać odrobinę startego parmezanu dla smaku albo serka mascarpone (ale to na końcu bo się zważy)
ryż gotować osobno - rodzaj i miękkkość jak kto lubi
przepis jest "na oko" bo to moja radosna twórczość, a ja gotuję "na oko", przyprawiam "do smaku", a składniki "do wyboru" - w zależności od apetytu i zawartości lodówki;-)
karolkaz
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 19 Czerwiec 2006
- Postów
- 2 649
Koga - ja tez uwielbiam Nigelle ona wynajduje takie smakołyki ...pycha.....i do tego jest sliczna ..iwosz - jeszcze troszkę i sama sobie poeksperymentujesz:-)
a późnymi wieczorami uwielbiam obejrzeć sobie Nigellę![]()
K
KingaP
Gość
Kinga! - koniecznie musisz przejść kurs poznawania nowych smaków!
szparagi mają smak iście szparagowy, nie podobny do niczego;-), mogą być gorzkawe na końcach więc dobrze je gotować z odrobiną cukru, soli i sokiem z cytryny - dobre są też same polane masłem, niestety sezon na nie się kończy
w dwóch słowach mogę siebie określić: NIEGRAMOTNA KULINARNIE
![Wściekła(y) :angry: :angry:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/angry.gif)
![Wściekła(y) :angry: :angry:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/angry.gif)
![Wściekła(y) :angry: :angry:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/angry.gif)
No to koniecznie te szparagi musze spróbować
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
A czy one pasują na kolację? Tak po prostu, jak np. fasolka szparagowa
![język :-p :-p](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/p.gif)
K
KingaP
Gość
a późnymi wieczorami uwielbiam obejrzeć sobie Nigellę![]()
ja też Nigellę lubię
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
Ona mnie rozbraja swoją prostotą, wszystko wydaje się być tak proste, w jej wykonaniu
Mokkate - fajną musisz mieć patelnię, że tak możesz smażyć bez tłuszczu! ja mam takie byle jakie, bo potrzebuję wiele rozmiarów i dość dużo gotuję to się niszczą no i nie dorobiłam się jeszcze takiej fajniejszej
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Dorobiłam się jakoś rok temu i bardzo sobie chwalę.....
ale ja mam już w październiku 13 lat po ślubie.....
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
więc sama rozumiesz- miałam czas na "urabianie przeciwnika" ;-)
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
reklama
Podziel się: