reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy kulinarne Marcowych Mamusiek

Ciasto czekoladowa delicja

Ciasto pyszne i z serii dla upośledzonych kulinarnie, uda się nawet średnio sprawnemu szympansowi.

- 200 g czekolady gorzkiej (ja kupuję w cukierni w takich groszkach, aromatyzowaną pomarańczami, ale nadadzą się też 2 tabliczki np. z Wawela)
- 200 g masła (4/5 kostki)
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2-3 czubate łyżki mąki
- 6 jajek

1. Do mikrofalówki w przykrytej misce na 2-3 min wrzucić czekoladę (jak z tabliczki - na kostki ją) i pokrojone na kilka kawałków masło. W opcji bez mikrofali - rozpuścić w rondelku na maleńkim gazie;
2. W tzw. międzyczasie w misce wymieszać trzepaczką 6 jajek, szklankę cukru i cukier waniliowy. Żadna piana - rozbełtać razem dokładnie i tyle;
3. Do jajek z cukrem wplać roztopione masło z czekoladą (nie może być zbyt gorące, bo będzie jajecznica), wymieszać;
4. Dodać mąkę - wymieszać i wlać do płaskiej blaszki (ja używam silikonowej formy okrągłej, niezbyt wysokiej);
5. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 20 minut.

Ciasto po upieczeniu w środku jest mokre i czasami wręcz lejące się - i tak ma być! To ta cała rozpuszczona czekolada. Smakuje pysznie samo, równie pysznie z bitą śmietaną i np. zmiksowanymi truskawkami lub malinami.
 
reklama
Dzieki Bosonóżka na sama myśl ślinka mi cieknie.... Mialam wlasnie pisac, czy któras Marcóweczka moglaby wrzucić przepis na ciasto? Lubię gotować,jednak z pieczeniem nie mam tyle doświadczenia,a chciałabym coś czasem wyczarować wiec z góry dziękuję!!
 
prosze ja to ogolnie nie lubie bananow ale w ciazy ciagle o nich mysle:) fajne bananowe ciasto :
C iasto:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 duże jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa bananowa:
1 kostka margaryny
3 żółtka
1 1/2 kg bananów
2 galaretki cytrynowe
Masa pomarańczowa:
3 białka
1 galaretka pomarańczowa

Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku (kolejne dodawać wówczas, gdy poprzednie dokładnie się połączą z masą), a następnie wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i przesiana przez sito. Lekko wymieszać ciasto i przełożyć do prostokątnej formy. Piec ok. 30 min. w temp. 180 0 C. Masa bananowa: Margarynę utrzeć z żółtkami na puszystą masę, nadal ucierając dodać pokrojone w plasterki banany oraz lekko tężejącą galaretkę cytrynową (rozrobioną w mniejszej ilości wody). Masa pomarańczowa: Białka ubić na sztywną pianę i dodać lekko tężejącą galaretkę pomarańczową (rozrobioną w mniejszej ilości wody). Na ostudzone ciasto przełożyć: masę bananową, masę pomarańczową, zalać galaretką wiśniową. Wstawić do lodówki.
 
Marta ciacho jakiekolwiek,jestem otwarta na wszelkie propozycje a podziękowania za maggi kierujemy do naszego clifordzika
 
Babka na oleju z owocami

5 jajek
ubić z 1szkl. cukru
dodać 7 łyż mąki pszennej i 5 ziemniaczanej (lub kisiel to kolorowe ciacho będzie)
1/2 szk. oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 2 łyż. wody. Można na wierzch wyłożyć owoce - truskawki, jagody, jabłka, wiśnie.
Piec 50 minut.
 
CIASTO MYLKY WAY

BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • MASA MLECZNA
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • POLEWA
  • 15 dag czekolady mlecznej
  • około 6 łyżek mleka
Przepis na ciasto biszkoptowe: Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części. Przepis na masę mleczną: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.

Przełożyć biszkopt kremem. Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta.

Schłodzić w lodówce


JEDNO Z MOICH ULUBIONYCH!!!!!!!!!!!!!!!!! tak wygląda
49ea0ce9685a5_440.jpg
 
reklama
Martuś...grunt ,że smakowało ..szynki tak nigdy nie robiłam ale może też spróbuję..;-)

Pinka...ciasto wygląda na ciekawe i dobre więc i ja się chyba za nie wezmę ;-)
 
Do góry