Ciasto czekoladowa delicja
Ciasto pyszne i z serii dla upośledzonych kulinarnie, uda się nawet średnio sprawnemu szympansowi.
- 200 g czekolady gorzkiej (ja kupuję w cukierni w takich groszkach, aromatyzowaną pomarańczami, ale nadadzą się też 2 tabliczki np. z Wawela)
- 200 g masła (4/5 kostki)
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2-3 czubate łyżki mąki
- 6 jajek
1. Do mikrofalówki w przykrytej misce na 2-3 min wrzucić czekoladę (jak z tabliczki - na kostki ją) i pokrojone na kilka kawałków masło. W opcji bez mikrofali - rozpuścić w rondelku na maleńkim gazie;
2. W tzw. międzyczasie w misce wymieszać trzepaczką 6 jajek, szklankę cukru i cukier waniliowy. Żadna piana - rozbełtać razem dokładnie i tyle;
3. Do jajek z cukrem wplać roztopione masło z czekoladą (nie może być zbyt gorące, bo będzie jajecznica), wymieszać;
4. Dodać mąkę - wymieszać i wlać do płaskiej blaszki (ja używam silikonowej formy okrągłej, niezbyt wysokiej);
5. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 20 minut.
Ciasto po upieczeniu w środku jest mokre i czasami wręcz lejące się - i tak ma być! To ta cała rozpuszczona czekolada. Smakuje pysznie samo, równie pysznie z bitą śmietaną i np. zmiksowanymi truskawkami lub malinami.
Ciasto pyszne i z serii dla upośledzonych kulinarnie, uda się nawet średnio sprawnemu szympansowi.
- 200 g czekolady gorzkiej (ja kupuję w cukierni w takich groszkach, aromatyzowaną pomarańczami, ale nadadzą się też 2 tabliczki np. z Wawela)
- 200 g masła (4/5 kostki)
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2-3 czubate łyżki mąki
- 6 jajek
1. Do mikrofalówki w przykrytej misce na 2-3 min wrzucić czekoladę (jak z tabliczki - na kostki ją) i pokrojone na kilka kawałków masło. W opcji bez mikrofali - rozpuścić w rondelku na maleńkim gazie;
2. W tzw. międzyczasie w misce wymieszać trzepaczką 6 jajek, szklankę cukru i cukier waniliowy. Żadna piana - rozbełtać razem dokładnie i tyle;
3. Do jajek z cukrem wplać roztopione masło z czekoladą (nie może być zbyt gorące, bo będzie jajecznica), wymieszać;
4. Dodać mąkę - wymieszać i wlać do płaskiej blaszki (ja używam silikonowej formy okrągłej, niezbyt wysokiej);
5. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 20 minut.
Ciasto po upieczeniu w środku jest mokre i czasami wręcz lejące się - i tak ma być! To ta cała rozpuszczona czekolada. Smakuje pysznie samo, równie pysznie z bitą śmietaną i np. zmiksowanymi truskawkami lub malinami.