I jak tam dziewczyny z wprowadzeniem zoltego sera? Dzieci nie zareagowaly? Ja od dzis zaczelam jesc surowe jablka. Ale mi smakowalo!!
Ponizej podaje kilka zwyklych, prostych przepisow. Nic nadzwyczajnego, ale sa fajna odskocznia od rosolu i ryzu z jablkami. Ze sprawdzonym przeze mnie miesem, warzywami i przyprawami. Oczywiscie kazda moze cos dorzucic, lub zamienic. Wg uznania i ... tolerancji dziecka;-)
Kruche ciasto:
proporcje:
100g margaryny Flora
1 pelna szklanka maki
1 gotowane zoltko
1 lyzka cukru
szczypta soli
Wszystko miksuje i schladzam.
Najczesciej robie potrojna porcje i czesc wykorzystuje na spod do szarlotki, a z reszty robie kruche ciasteczka z cukrem.
Gulasz z indyka
porcja piersi z indyka
marchewka
pietruszka
kukurydza z puszki
oliwa z oliwek
sol
maka
natka pietruszki
Mieso kroje w kostke, warzywa w grube plastry. Do rondelka z oliwa wrzucam mieso, lekko podsmazam (tylko tyle, zeby bialko sie scielo, bez rumienienia), dorzucam warzywa, sol, mieszam i po minucie wlewam szklanke wody. Gotuje pod przykryciem do miekkosci. Pod koniec gotowania dorzucam kukurydze. Zageszczam woda z maka. Posypuje natka pietruszki. Najbardziej mi smakuje z brazowym ryzem.
Pasztet z indyka
podwojna porcja miesa z indyka
marchewka
pietruszka
2 kromki suchego chleba
sol
majeranek
zielony koperek
oliwa z oliwek
Mieso gotuje z warzywami i sola. Przestudzone 2x przepuszczam przez maszynke razem z warzywami i namoczonym w rosole i odcisnietym chlebem. Dodaje przyprawy (pamietajac, zeby troche "przedobrzyc") i oliwe. Nakladam do sloiczkow i pasteryzuje ok. 30 min. Uzywam do chleba i jako farsz do uszek i pierogow.
Jesli doda sie jajek, to mozna pasztet upiec. Niestety ja bialka kurzego nie moge a przepiorczych jeszcze nie testowalam.