Postanowiłam założyć nowy temat, bo nam te wszystkie pyszne przepisy zginą w zachciankach. Zatem dzielimy się sprawdzonymi pysznościami. Ja ostatnio zrobiłam Shepherd's Pie - danie irlandzkie w formie zapiekanki, pyszne
ZAPIEKANKA PASTERSKA
Składniki
Roztopić masło na dużej patelni i zeszklić cebulę. Dodać mielone mięso i podsmażyć. Wrzucić marchew i wlać bulion. Zagotować. Przykryć i dusić około 20 min. na wolnym ogniu. Odlać "soki" i zagęścić je zasmażką lub śmietaną. Wlać ponownie do mięsa. Doprawić do smaku. Przełożyć całość do żaroodpornego naczynia i wygładzić powierzchnię. Wyłożyć tłuczone ziemniaki na mięso i delikatnie wyrównać. Tradycyjnie Irlandczycy robią widelcem wzory na ziemniakach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20-25 min. aż będzie skwierczało, a ziemniaki się przypieką. Podawać gorące.
Później dodam jeszcze fajne ciasta, tylko muszę poszukać przepisu dokładnego, bo dawno nie robiłam, a nie chcę ściemniać.
Zastanawiam się, czy nie byłoby dobrze potraktować tego tematu w taki sposób, żeby wrzucać TYLKO przepisy tak jeden pod drugim, żeby łatwo było znaleźć...
ZAPIEKANKA PASTERSKA
Składniki
- 1 kg mielonej wołowiny (lub innego mięsa)
- 50 g masła
- 2 posiekane cebule
- 1 duża poszatkowana marchewka
- 1 kg ugotowanych tłuczonych ziemniaków z dodatkiem 1 surowego jajka
- 200 ml bulionu drobiowego lub wołowego
- zasmażka lub śmietana do zagęszczenia sosu
- sól i pieprz
Roztopić masło na dużej patelni i zeszklić cebulę. Dodać mielone mięso i podsmażyć. Wrzucić marchew i wlać bulion. Zagotować. Przykryć i dusić około 20 min. na wolnym ogniu. Odlać "soki" i zagęścić je zasmażką lub śmietaną. Wlać ponownie do mięsa. Doprawić do smaku. Przełożyć całość do żaroodpornego naczynia i wygładzić powierzchnię. Wyłożyć tłuczone ziemniaki na mięso i delikatnie wyrównać. Tradycyjnie Irlandczycy robią widelcem wzory na ziemniakach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20-25 min. aż będzie skwierczało, a ziemniaki się przypieką. Podawać gorące.
Później dodam jeszcze fajne ciasta, tylko muszę poszukać przepisu dokładnego, bo dawno nie robiłam, a nie chcę ściemniać.
Zastanawiam się, czy nie byłoby dobrze potraktować tego tematu w taki sposób, żeby wrzucać TYLKO przepisy tak jeden pod drugim, żeby łatwo było znaleźć...
Ostatnia edycja: