reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Przejście z tabletek jednoskładnikowych na dwuskładnikowe

Havana1995

Fanka BB :)
Czy przechodząc z tabletek jednoskładnikowych (limetic) na dwuskładnikowe (belara) nie powinno się stosować przez 7 dni dodatkowego zabezpieczenia? Nie mogę w internecie nic znaleźć na ten temat..

reklama
Powinno się dodatkowo zabezpieczać pierwszy tydzień, zawsze kiedy jest zmiana z jedno na dwuskładnikowe

Powinno się dodatkowo zabezpieczać pierwszy tydzień, zawsze kiedy jest zmiana z jedno na dwuskładnikowe
Ale dzwoniłam pytałam ginekologa bo e recepte mi wystawił.. Nic takiego mi nie powiedział.. Nigdy nie zmieniałam tabletek więc nie wiedziałam.. A czy to prawda że nie powinno się robić tej pierwszej przerwy 7 dniowej w tym pierwszym cyklu brania tych tabletek nowych dwuskładnikowych?

Ale dzwoniłam pytałam ginekologa bo e recepte mi wystawił.. Nic takiego mi nie powiedział.. Nigdy nie zmieniałam tabletek więc nie wiedziałam.. A czy to prawda że nie powinno się robić tej pierwszej przerwy 7 dniowej w tym pierwszym cyklu brania tych tabletek nowych dwuskładnikowych?
Nieprawda, przerwę robisz normalnie po skończeniu blistra. Kiedy przechodzisz z dwu skladnikowych na inne takie lub jednoskładnikowe wtedy nie robisz przerwy tylko po zażyciu ostatniej aktywnej pigułki na następny dzień bierzesz nową. Twój przypadek jest odwrotny, z jedno na dwuskładnikowe i jest ryzyko ciąży dlatego zaleca się dodatkowe zabezpieczenie przez pierwsze 7 dni. Później już postępujesz tak jak zwykle, 3 tygodnie tabletek, tydzień przerwy i nowy blister, zawsze zaczynający się w tym samym dniu tygodnia co pierwsza zazyta tabletka.

Nieprawda, przerwę robisz normalnie po skończeniu blistra. Kiedy przechodzisz z dwu skladnikowych na inne takie lub jednoskładnikowe wtedy nie robisz przerwy tylko po zażyciu ostatniej aktywnej pigułki na następny dzień bierzesz nową. Twój przypadek jest odwrotny, z jedno na dwuskładnikowe i jest ryzyko ciąży dlatego zaleca się dodatkowe zabezpieczenie przez pierwsze 7 dni. Później już postępujesz tak jak zwykle, 3 tygodnie tabletek, tydzień przerwy i nowy blister, zawsze zaczynający się w tym samym dniu tygodnia co
Mi przy Limeticu krwawienie ciągnęło się długo przy jakimś 10 dniu krwawienia skończyły się tabletki i lekarz kazał od razu wziąć belare nie mówił nic o zabezpieczeniu.. W jakieś 3 dobie brania tych tabletek było współżycie..
Jak skończyłam brać belare to w 5 dniu pojawił się okres ale skąpy trwał 4 dni zazwyczaj moje okresy ciągnęły się do tygodnia.. Aktualnie za 4 dni wypada mi kolejna przerwa źle się czuję od paru dni i mam jakieś dziwne obawy ze mogę być w ciąży... Teraz pytanie możliwe że zaszłam w ciążę i miałam krwawienie z odstawienia w trakcie tej 7 dniowej przerwy?

Ja tam wierzę bardziej ulotce niż zdaniu lekarzy co rusz to inne. Przy każdych tabletkach jest napisane jak postępować w razie wcześniejszej antykoncepcji i poszczególnie jak następuje zmiana
Co do ciąży najlepiej zrobić test i rozwiać wątpliwości. Nawet jeśli napiszę że szanse marne lub musiałabyś mieć naprawdę pecha by zajsc nic to nie da bo może być odwrotnie.

reklama
Ja tam wierzę bardziej ulotce niż zdaniu lekarzy co rusz to inne. Przy każdych tabletkach jest napisane jak postępować w razie wcześniejszej antykoncepcji i poszczególnie jak następuje zmiana
Co do ciąży najlepiej zrobić test i rozwiać wątpliwości. Nawet jeśli napiszę że szanse marne lub musiałabyś mieć naprawdę pecha by zajsc nic to nie da bo może być odwrotnie.
Dziękuję za informację ❤️

Do góry