reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przejście z piersi na mleko modyfikowane .

Truskawka1233

Fanka BB :)
Witam . Od kilku dni próbuje wprowadzać dziecku mleko modyfikowane i stopniowo odstawiamy syna od piersi . Obecnie skończył 6 miesięcy . Problem tkwi w tym że wypija bardzo mało mleka mm . Je już dwa posiłki stałe . Mleka mm około 40-60 ml w ciągu dnia dnia i raz 100ml maksymalnie w nocy. Nie wiem czy jest już tym najedzony bo w momencie gdy po butli podaje cyca jeszcze dużo potrafi wypić . Nie wiem też jak rozłożyć to wszystko godzinowo bo staram się przyglodzic go nawet 3h a on i tak po tym czasie wypije max 50..

reklama
Rozwiązanie
Ciężko też mi go wyczuć kiedy jest głodny a kiedy chce pociumkac cyca . Wiem że jeśli chodzi o butle to są odstępy czasowe a na piersi karmiłam go na żądanie ..nie mogę go przetrzymać zeby konkretnie zgłodniał, on po godzinie potrafi już marudzić bo jest zmęczony lub chce cycusia
Mój ma teraz też 6 msc. Dziecko w tym wieku powinno wypijać 600-700 ml mm na dobę. Wlicza się w to kaszki mleczne. Czyli to jest coś, do czego będziesz dążyć.
Co do celowego odstawienia dziecka od piersi to ci dużo nie pomogę, bo moje wybrało mm po 4 msc karmienia mieszanego, mimo moich usilnych starań wyeliminowania mm. Także z mojej perspektywy sprawa jest prosta, ale wiem że z perspektywy matki dziecka cycowego nie. Mogę ci tylko podpowiedzieć, że prawdopodobnie będzie to proces i przebiegnie stopniowo.
U mnie ostatecznie pożegnanie z piersią rozpoczęło się po 3 msc. Po prostu nie przeszliśmy kryzysu 3 msc. Ponoć taki jest. Ponoć potem pojawia się kolejny po 9 msc. Nie wiem ile czasu masz na odstawienie, czy np. już musisz iść do pracy, ale jeśli możesz poczekać, to w tym upatrywałabym szansy.
Powodzenia

Może nie potrafi.
Może podaj z kubka. I ja bym zastępowała stopniowo. Po jednym karmieniu. I jadnak tak jak robisz, jeśli wypije mało to podać pierś, bo jednak mleko w tym wieku jest niezbędne. Do roku to podstawa najadania się.

Uczyłam smoczka od małego więc raczej nie ma problemu ze ssaniem smoka , wodę chętnie pije z butelki , przyszło mi do głowy że może po prostu jest za leniwy i przy butli musi się więcej napracować jak przy piersi , z piersi pociągnie tylko kilka razy a potem tylko polyka bo pokarmu jest na tyle że samo leci . Może smok jest problemem że wypływ mleka jest wolny w związku z czym zamówiłam o trochę większym przepływie .

Ciężko też mi go wyczuć kiedy jest głodny a kiedy chce pociumkac cyca . Wiem że jeśli chodzi o butle to są odstępy czasowe a na piersi karmiłam go na żądanie ..nie mogę go przetrzymać zeby konkretnie zgłodniał, on po godzinie potrafi już marudzić bo jest zmęczony lub chce cycusia

Rozwiązanie
Do góry