reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

PRZEDSZKOLE ZA DARMO

makitoza

Fanka BB :)
Miasto
Górny Śląsk
W tym roku wysyłam córkę do przedszkola, przegladając różne strony znalazłam następujący zapis

Każde dziecko w wielu od 3 do 6 lat ma prawo do bezpłatnej opieki w przedszkolu przez pięć godzin dziennie (art. 6 i 14 ustawy z 7 września 1991r. o systemie oświaty, tekst jednolity: Dz. U. z 1996 r. Nr 67, poz. 329, zmiana: Dz. U. Nr 106, poz. 496 i rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z 21 maja 2001 r. w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół, Dz. U. Nr 61, poz. 624);

Mam zamiar wysłać córkę od 8.00-13.00 czyli 5 godzin.

Czy ktoś korzystał już z tej ustawy. Może jest jakaś nowa .

Co o tym sądziecie

reklama
Wiem że jest taka możliwość, z moim Igorem chodził do grupy chłopczyk właśnie na takiej zasadzie .
Ale z tego co wiem to dziecko nie dostaje posiłków.
Przychodzi po śniadaniu i wychodzi przed obiadkiem.

martaglo,
To jet tzw. minimum programowe. Dziecko nie jada wtedy posiłków w przedszkolu (otrzymuje tylko napoje) ale płatny jest komitet rodzicielski - ok. 15 PLN/miesiąc. Dziecko można przyprowadzać do południa albo po południu - zależy to od przedszkola. Wiekszość przedszkoli w swoim statucie ma zapis, że dzieci z "minimów programowych" rekrutowane są na samym końcu - jeżeli są jeszcze wolne miejsca w przedszkolu - w tym roku ten punkt nie dotyczy tylko sześciolatków, które mają obowiązek szkolny.
Ustawa, o której piszesz nie dotyczy przedszkoli prywatnych.

Pozdrowionka :)

Dziękuję za informacje Agawa
W tej sytuacji raczej nie będę próbowała skorzystać z tej ustawy gdyż zależy mi na tym aby dziecko jadło posiłki. Poza tym do tego przedszkola bardzo trudno jest się dostać, dużo wniosków zostało odrzuconych. Także aby za rok się w nim znaleźć lepiej dokonywać opłat.

A w Szczecinie jest tak, że tylko kilka przedszkoli realizuje zapis z tej ustawy, pozostałe nie mają obowiązku przyjmowania takich dzieci. I akurat wszystkie te placówki są strasznie daleko od nas. Musisz po prostu się dowiedzieć w konkretnych przedszkolach jak jest w Twojej miejscowości.

W naszym przedszkolu była jedna grupa 5 godzinna i kosztowała około 40 zł za miesiąc + wyżywienie (sniadanie i obiad).

reklama
My płacimy pięćdziesiąt złotych abonamentu miesięcznie plus posiłki. Oczywiście dochodzą do tego pomoce naukowe i książki. Jeżeli zapisze się dziecku na zajęcia dodatkowe to też są płatne. za angielski płaciłam w zeszłym roku 23zł. miesięcznie. Ciekawa jestem ja będzie teraz, tzn czy za zerówkę też trzeba płacić abonament? No bo przecież jest obowiązkowa!

reklama
Do góry