reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Proszę o wyjaśnienie zachowania niemowlaka

Mamaona

Fanka BB :)
Cześć mamy! Opiszę sytuację które zdarzają się bardzo czesto-2mc córeczka przy zasypianiu, przebudzaniu się obraca się na boczek, brzuch i mocno pociera twarzyczka o materac(noskiem), robi też tak kiedy jest u mnie na rękach, nawet jak zaśnie to pociera twarzą o moją koszulkę. Nie ma karatu, czy to może być jednak jakąś alergia? Jakieś inne pomysły?

reklama
Rozwiązanie
Nie. Pediatra to sprawdza? Chodzimy regularnie i nic nie mówiła. A fakt jest taki że całe życie prenatalne była wcisnieta jednym policzkiem i noskiem w ścianę macicy.. Może dlatego, ma to sens
Moja ma tak samo. Trze noskiem o mnie za kazdym razem jak ja trzymam. I wlasnie tak czytam co napisalas i chyba cos w tym jest. Jak bylam w ciazy, na kazdej wizycie miala twarz wtulona w lozysko. Pewnie dlatego tak sie teraz zachowuje
Pozdrawiam
Podejrzewam, że nie jest to nic groźnego.
Może potrzeba czucia ciepła?? Trąc noskiem czy też wkładając nos w koszulkę i oddychając - czuje cieplejsze powietrze? Może spróbuj podsunąć poduszkę do policzka?
Może nauczyła się jeszcze takiego odruchu w będąc w brzuchu?

PS. Dość szybko zaczęła Ci się przewracać z pleców na brzuch. Sprawdzałaś napięcie mięśniowe?

Podejrzewam, że nie jest to nic groźnego.
Może potrzeba czucia ciepła?? Trąc noskiem czy też wkładając nos w koszulkę i oddychając - czuje cieplejsze powietrze? Może spróbuj podsunąć poduszkę do policzka?
Może nauczyła się jeszcze takiego odruchu w będąc w brzuchu?

PS. Dość szybko zaczęła Ci się przewracać z pleców na brzuch. Sprawdzałaś napięcie mięśniowe?
Nie. Pediatra to sprawdza? Chodzimy regularnie i nic nie mówiła. A fakt jest taki że całe życie prenatalne była wcisnieta jednym policzkiem i noskiem w ścianę macicy.. Może dlatego, ma to sens

@Mamaona Ja może jestem przewrażliwiona na temat napięcia mięśniowego. Jeśli pediatra nic nie mówił, to pewnie jest ok. U mojego synka jednym z objawów wzmożonego napięcia mięśniowego było wczesne przekręcanie się z pleców na brzuch - jeszcze przed skończeniem 2 miesiąca. Do tego zaciśnięte piąstki i układanie się w C. Najprawdopodobniej spowodowane ułożeniem w brzuchu. Pediatra na pewno zwróciłby na to uwagę.

reklama
Mam 3 miesieczne bliźniaczki i one też tak robią. Myślę, że to raczej szukanie piersi, bo robią tak też gdy szukają brodawki przy karmieniu w pozycji leżacej.

Moja ma tak samo. Trze noskiem o mnie za kazdym razem jak ja trzymam. I wlasnie tak czytam co napisalas i chyba cos w tym jest. Jak bylam w ciazy, na kazdej wizycie miala twarz wtulona w lozysko. Pewnie dlatego tak sie teraz zachowuje
Pozdrawiam

Rozwiązanie
reklama
Do góry