Dzień dobry, potrzebuję Waszej pomocy. Jestem młodą mamą. Mam dwie córeczki, jedna ma 2, druga 4 lata. Chce je wychować jak najlepiej dlatego chce się edukować na temat wychowania dzieci. Stąd moje pytanie czy znacie jakieś dobre poradniki, gazety lub czasopisma gdzie mogłabym poczytać o wychowaniu dzieci? A może znacie w internecie jakiś Youtuberów, którzy podpowiedzą jak radzić sobie z dziećmi? Proszę o pomoc.
Ewelina
Nie sądzę byś z najmądrzejszych nawet książek dowiedziała się jak wychować dzieci. Są różne szkoły i wytyczne, które niejednokrotnie wzajemnie się wykluczają. Każde dziecko jest odrębną, indywidualną jednostką, która wcale nie musi być podatna na dane techniki wychowawcze. Dlaczego wolisz wierzyć Youtuberom i wychowywać dzieci tak, jak radzą oni, zamiast robić to zgodnie z tym co Ci podpowiada intuicja? Znasz swoje córeczki najlepiej, jak nikt inny wiesz, czego potrzebują, co sprawia, że stają się grzeczne, wiesz jak reagują na dane sytuacje. Nikt kto ich nie zna nie powie Ci jak z nimi postępować. Moim zdaniem najlepiej będzie, jeśli posłuchasz siebie i tego, co podpowiada Ci intuicja, którą jako matka bezsprzecznie posiadasz. Obserwuj swoje dzieci, postępuj konsekwentnie, wyciągaj wnioski z każdej sytuacji, bądź zawsze blisko nich. Wysłuchuj i przytul, gdy tego potrzebują, skarć i nie bój się dać kary, gdy zajdzie taka potrzeba.
Jeśli zaobserwujesz jakieś niepokojące zachowania, to zamiast słuchać porad amatorów z internetu udaj się do specjalistów, psychologów, którzy będą mogli służyć Ci profesjonalną pomocą.
Zakładam jednak, że gdy wsłuchasz się w siebie i swoje córki, to bez żadnej pomocy wychowasz je na wspaniałe kobiety. Uwierz w siebie, a osiągniesz sukces