reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Proszę o pomoc przy ułożeniu harmonogramu posiłków:)

Misslena jeśli nie chcesz podawać mleka w nocy możesz spróbować, jeśli się twoja Nikola obudzi w nocy podać jej herbatkę. Czasem jest tak, że dziecku wystarczy, że wypije troszkę herbatki w nocy i po tym prześpi do rana. Jednak jeśli dziecko mimo wypicia herbatki domaga się jedzenia, to wg mnie można nadal podawać nocny posiłek, jeszcze przyjdzie czas na oduczenie od posiłków spożywanych w nocy.

Mój synek mimo tego, że od dawna nie je w nocy, to i tak zdarzy mu się przebudzić koło 5 i wtedy domaga się mleka, nie zawsze da się oszukać go herbatką. Po tym jak zje śpi do 9-10.

reklama
Noc minęła jako tako, Nikola budziła się często ale tylko po smoczka. O 5.25 obudziła się i koniec spania, nie płakała ani nic więc czekałam z jedzeniem do 6... Masakra, codziennie mam 5-6 pobudek:( umieram już dzisiaj:(

Co do jedzenia, czy mogę do ostatniego mleka dodać jej łyżkę kaszki albo kleiku? Może wtedy będzie lepiej spala...

Spokojnie możesz dodać kleik lub kaszkę. Ja na 160ml mleka dodaję 2-3 miarki (używam tej miarki co jest dodana do mleka) kaszki ryżowej owocowej lub kleiku ryżowego, z tego wychodzi mi 180ml mleka z kaszką lub kleikiem. Nie wiem jaką butelką karmisz, ja używam Avent i przy kaszkach stosuje smoczek 3-przepływowy, mam też butelkę TT i tam używam tego smoczka z dziurką w kształcie "x", można też używać smoczka TT do kaszek, ale wtedy trzeba robić gęstszą kaszkę, bo dziura w tym smoczku jest całkiem spora.

A tak po za tym, to dużo zdrówka dla twojej Nikolci z okazji ukończenia swoich pierwszych 6 miesięcy :)

Nikolka bardzo dziękuję:*

Używany butelek z Lovi, to jedyne butelki i smoczki z których Nikola normalnie piła jak była malutka, z innych jakoś nie dawała rady.
Mam w domu smoczek trójprzepływowy, ale chyba kupię jeszcze dzisiaj specjalny do kaszki:) Albo spróbuje dzisiaj na trój a jak będzie nieciekawie to jutro skocze po kaszkę:)

Moje dziecko też nie pije tyle mleka ile jest napisane na opakowaniu.

Nasz dzień :

7.00-8.00- czasem 150 ml mleka

ok11 - 120 ml mleka

14.00 - obiadek 80-100 ml

17.00- 150 ml mleka

18.00- słoiczek owoców

20.00- 180 ml mleka

Dziewczyny mam pytanie czy Wasze maluchy też nie lubiły kaszki ? Ja małej podawałam i kaszkę owocową z brzoskwiniami ( brzoskwinie lubi ) i kleik ryżowy no i jednym idrugim pluje dalej niż widzi :/ i nie mam zielonego pojęcia co jej dawać jeszcze do jedzenia oprócz tego mleka :(

Brejka mój mały akurat kaszkę lubi ale tylko taką bardzo gęstą i łyżeczką.
Może smak jej nie odpowiada spróbuj innego jest duży wybór. Kleikiem ryżowym też pluje.
Mojemu podeszła kaszka z bananami i ostatnio próbuje malinową ta już mniej mu smakuje ale powoli się przyzwyczaja.
Ja daję kaszkę rano jako drugie śniadanie bo odmawiał picia mleczka a kaszki zje dużo.

reklama
Misslena moim zdaniem jak dosypiesz jedna mireczke kaszki czy kleiku to nie musisz zmieniac moczka,jak stopniowo bedziesz zwiekszac to wtedy ten smok trójprzeplywowy zda egzamin:)

brejka a moze kleik kukurydziany??a moze kaszke jabkowa??
ja dawalam do mleczka na noc jedna miarke kleiku bezsmaku a druga smakowa,zeby nie mial takiego kwasu na noc po jabłuszkach :):)

Ja ostatnio daje manne wieloowocowa na zmiane staram sie co opakowanie zmieniac smak.Na rano zawsze manna lub ryzowa nestle lub bobowity...A na noc zdrowy brzuszek kaszka na dobranoc z lipa.Polecam!

Do góry