reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prośba o rade

Fionka91

Zaciekawiona BB
Witam!

Jestem tutaj nowa, postanowiłam założyć konto po przewertowaniu chyba miliona różnych wpisów.
Chciałam się Was poradzić co zrobić ... mianowicie...
W lutym tego roku miałam usunięty polip i od tamtego momentu zaczęliśmy się starać o małego robaczka. Niestety nie jest to takie szybkie jak niektórym się wydaje.
W maju miałam zatrzymanie okresu na półtorej miesiąca, okazało się ze winowajca była podwyższona prolaktyna. Obecnie zażywam dostinex i jest elegancka. Ostatnia miesiączka była 9 czerwca, 19 czerwca byłam na monitoringu i pęcherzyk był około 1cm. W pon 24 czerwca miałam bóle owulacyjne, w środę 26 czerwca byłam na kolejnym monitoringu i wyszło ze owulacja była. Robiłam test w 24dc i beta hcg i niestety nic nie wyszło :( w środę byłam ponownie na usg i nic nie było widać niepokojącego.... ani nie można potwierdzić ani zaprzeczyć ciąży... pobolewa mnie brzuch, główniej z tej strony gdzie była owulacja.... pytanie czy robić test już jutro ? Bo jutro spodziewany okres ma być ..... zaczynam być zrezygnowana :( pani doktor powiedziała ze jak się nie uda teraz to mój partner ma iść na badania :(

reklama
Rozwiązanie
Póki co zrobił usg i powiedział ze mam trójdzielna 8 mm śluzówkę wiec szykuje się do @. Powiedział że czasem kobieta raz w roku może nie mieć @ i jest to naturalne, powiedział ze 3 dni to nie panika. Kazał jednak wziasc ta luteinę i pisać do siebie koło 11-12 dnia i będziemy robić ten monitoring. W przyszły czwartek będą tez badani chłopcy wiec zobaczymy.
No niestety ,przykro mi ,uda się na pewno , coś jest w tych miesiącach wiele dziewczyn ma opóźniony okres ,chyba winą były czerwcowe upały , głowa do góry

reklama
Idę na konsultacje do innego lekarza bo kurczę noby słyszałam ze mam podejrzenie PCOS potem ze w sumie to nie woadomo .... a teraz jak zadzwoniłam do pani doktor to usłyszałam ze mam pakowac w siebie luteinę i czekać na okres ... bez badań bez niczego ... a pytanie czy prolaktyna mi bArdzoej nie skoczyła i dawka dostinex może jest za mała ...

Wiesz co jak dla mnie to ta prolaktyna jest mega wysoka ,ale to chyba od norm lab zależy , ja też miałam z nią problem ,przez to nie mogłam zajść w ciąże i miałam nie regularne cykle ,brałam bromergon i w 3 cyklu zaszłam w ciąże

W kwietniu miałam 18 ( norma do 23) w czerwcu na początku miałam 29 i właśnie zaczęłam wtedy brać dostonex, po połowie tabletki za dwa dni dostałam @. Obecnie biorę pół tabl na tydzień i od nd czekam na @ .... myśle ze pasuje zbadać ja a nie pd razu luteinę pakowac przynajmniej tak mi rozsądek podpowiada ...

Wiesz co , nie wiem ja biorąc bromergon ,okres miałam książkowo 28 dni ,luteina to to samo co progesteron , więc nie wiem jak się ma do tego

Wiec tak. Poszłam do pana doktora na konsultacje i wywrocil mój światopogląd. Po pierwsze powiedział ze kategorycznie się nie zgadza z jakim kolwiek podejrzeniem pcos. Po drugie powiedział ze gruczolak który mam ba przysadce jest nieaktywny bo inaczej bym miałam prolaktyne tysiąckrotnie większa a nie o 5 jednostek jedynie. Po trzecie powiedział ze żadnego dostinex mam nie brać bo taka prolaktyna wskazaniem do tego nie jest a więcej krzywdy sobie zrobię. To ze w maju jak mi soe zatrzymał okres i dostałam wtedy dostonex który po jednej dawcę (pół tabletki) „przywrócił” mi @ po dwóch dniach to jest niemożliwe i ze to był zbieg okoliczności. Dodatkowo przedstawił mi w punktach plan działania czyli : monitoring pierwsze co ale taki porządny, mam do niego nr i do szpitala mamy się umawiać bo tam najczęściej bywa (całe szczęście ten szpital mam pod oknami prawie ) po drugie jak będzie owulacja a dalej fasolki nie to sprawdzamy stany zapalne, jeśli to tez będzie Ok to badany partnera (aczkolwiek ten się już umówił w stresie na przyszły czwartek) a na końcu badamy ewentualnie drożność jajowodów i jak tu tez nic nie wyjdzie to wtedy jakaś klinika specjalizująca się w leczeniu niepłodności. Do tego czasu jeszcze bardzo daleko, powiedział ze mamy rok na wszelkie badania z jego strony nim będzie czas na klinikę. Wydaje mi się bardzo konkretny, przynajmniej ma plan i jest porządek bo niestety u mojej pani doktor która bardzo szanuje i nieraz mi pomogła, wszystko obecnie jest w nieładzie ... niestety chyba wiek i choroba dała się jej we znaki

No to super ,wydaję się mega konkretny ,ale powiedział co jest powodem tej nieregularności cykli ? to prawda że do roku starań każą nie panikować , i po prostu się starać bez spiny ,i jakiś tam konkretnych badań ,trzymam kciuki żeby szybko się udało , bo wiem że czym dłużej tym człowiek się nakręca ,a to blokuje zajście

reklama
Póki co zrobił usg i powiedział ze mam trójdzielna 8 mm śluzówkę wiec szykuje się do @. Powiedział że czasem kobieta raz w roku może nie mieć @ i jest to naturalne, powiedział ze 3 dni to nie panika. Kazał jednak wziasc ta luteinę i pisać do siebie koło 11-12 dnia i będziemy robić ten monitoring. W przyszły czwartek będą tez badani chłopcy wiec zobaczymy.

Rozwiązanie
Do góry