reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prośba o pomoc - synagis

nadi25

Aktywna w BB
Miasto
Kielce
Witam, czy może wie ktoś z Was, gdzie mogę sie zwrocic o pomoc w dofinansowaniu Synagis-u? Jestem mama wczesniaka z 26 tyg ciazy, ktory skonczyl 13 miesiecy , ma ciezka postac dysplazji oskrzelowo-plucnej i okresowo jeszcze wymaga tlenu. Z gory dziekuje za wskazowki

reklama
Nadi mysle, ze w ktorejs z fundacji poswieconej dzieciom, ale najlepiej podpytac w NFZ oni tam beda wiedzieli gdzie Was podeslac.
Duzo zdrowka dla maluszka

mój synek zakwalifikował sie do tej szczepionki i dostanie ja za darmo 3 dawki :) ale jak to bylo załatwione to nie wiem... lekarze za mnie to zrobili.

Kachaha, w Pl kwalifikuje się do Synagisu (to immunoglobulina nie szczepionka) tylko dzieci w 1 r.ż. W 2 niestety już nie.
Nadi, tak jak Ci pisałam - Polsat.

Ziarnko do ziarnka:)
Ja z Polsatem i TVNem mam b miłe doświadczenia:)
Polsat zawsze odpowiadał w ciągu 3-4 tygodni i zawsze na 'tak':)

Kachaha, w Pl kwalifikuje się do Synagisu (to immunoglobulina nie szczepionka) tylko dzieci w 1 r.ż. W 2 niestety już nie..

Moj Oliver ma 13 miesiecy. W maju zlapal RSV co doprowadzilo do rozsianego zapalenia pluc, zapalenia oskrzeli i zapalenia krtani. Niestety poniewaz mielismy wczesniej problemy z krtania z powodu respiratora zalozyli mu rurke tracheostomijna. Wszystko to stalo sie jak bylismy na urlopie w Polsce. Po powrocie do UK, gdzie na stale mieszkamy, nasz konsultant zapisal nas na 5 dawek Synagisu zaczynajac od pazdziernika. Bylam troche zdziwona bo z tego co wiedzialam to sie szczepi przed skonczeniem roku. Znalazlam w necie taki informacje:
Preparat Synagis stosuje się do zapobiegania ciężkiej chorobie dolnych dróg oddechowych (płuc) wywołanej przez syncytialny wirus oddechowy (ang. respiratory syncytial virus - RSV), która wymagałaby hospitalizacji. Preparat Synagis stosuje się w następujących grupach dzieci, u których występuje podwyższone ryzyko wystąpienia tej choroby:

• dzieci w wieku poniżej 6 miesięcy, które urodziły się przedwcześnie w 35 tygodniu ciąży lub wcześniej (pięć lub więcej tygodni przed czasem),
  • dzieci w wieku poniżej 2 roku życia, które były leczone z powodu dysplazji oskrzelowo-płucnej (nieprawidłowej tkanki płuc, zazwyczaj występującej u niemowląt urodzonych przed czasem) w ciągu ostatnich 6 miesięcy,
  • dzieci w wieku poniżej 2 roku życia, które urodziły się z ciężką chorobą serca.
Szkoda, ze nie dostal tej szczepionki wczensiej:-(, moze udalaby sie uniknac ryrki, ale lepiej pozno niz wcale.

reklama
reklama
Do góry