reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
Ale mam na bułeczki drożdżowe Orzeszka.
trochę zabałaganiłam w wordzie, ale wpuszczę.

BUŁECZKI DROŻDŻOWE ORZECHA
Mówi Orzech

hej, ja tez wczesniej nie widzialam tego postu, a robie czasami takie buleczki drozdzowe maslane  

zmieszac razem:
  5 dkg drozdzy,
  troszke cukru,
  3/4 szklanki podgrzanego mleka troche maki - tak zeby mialo konsystencje smietany.
Odstawic do rosniecia.

nastepnie ubic na puszysta mase:
  3 jajka
  3 lyzki cukru
  ciut soli

Jak tamte drozdze sie rusza, polaczyc je z masa jajowa, dodac pol kostki masla stopionej ( nie goracej) i 2 lyzki rumu, albo innego mocnego alkooholu, dodawac moke i wyrabiac az ciasto odstaje od reki, ja to dosc dlugo wyrabiam, az sa takie babelki z powietrza.

odstawic i odczekac az ciasto wyrosnie

No i teraz tak:
roztapiam sobie pol kostki masla do jakiejs miseczki i z tego ciasta formuje kulki ( czasami  do srodka takiej kulki wkladam kostke gorzkiej czekolady, albo wisienki) i kazda kulke obsmarowuje tym stopionym maslem, tak po prostu rekami.
Ukladam je na duzej tortownicy, jedna kolo drugiej.
Trzeba je zrobic odpowiednio mniejsze, bo to rosnie bardzo  

Odczekac koniecznie az wyrosna przed wlozeniem do pieca .......
i upiec.
Temp okolo 150 st. jaki czas to nie wiem,tak na oko, jak juz sa rumiane  

malgosia na pewno tez napisze cos czaderskiego...juz nie moge sie doczekac  

Mówi Małgosia:
Małgosia napisze to samo co Ty Orzeszku  
Co prawda bułeczek maślanych nigdy nie robiłam, po ubiegłotygodniowym lepieniu paczków, trochę mi sie nie chce lepić bułeczek. Ale ciasto moje wygląda dokładnie tak samo, tylko do cista dodaję dużo skórki pomarańczowej i aromat śmietankowy. Na cisato wedle uznania albo owoce sezonowe i kruszonkę ofkors (maślaną)  
albo migdały z białym serem.
Dla każdego coś dobrego  

________________________________________
Kruszonka.... prosta  
Masło miękkie ale nie za bardzo, mąka cukier. W misce wszystko gnieciesz, aż powstaną grudki, i posypujesz nia ciasto.

Kruszonka ... trudniejsza  
Zamiast mąki lub jako dodatek do mąki dodajesz zmielone orzech włoskie lub laskowe. Reszta pozostakje bez zmian.
Możesz dodać aromat lub skórkę pomarańczową (do wersji bezorzechowej)

Magdusiu, (mówi Małgosia)
Jaj nie ubijaj dodaj tylko do ciasta, a jak ubijasz to tylko z cukre, soli sie mąkę przed wyrabianiem, ale tylko odrobinę.
Tylko żebyś do ciasta drożdżowego miała wszystko świeże. Koniecznie!!
Poza tym w kuchni musi być ciepło, bez otwartego okna i przeciągów, bo nie urośnie  


sorry, że z dopiskami, ale jakkos tak łatwiej dojść o co chodzi :)
 
Ciasto drożdżowe z jabłkami i skórką
Składniki:
Ciasto:
• 400g mąki
• 30g drożdży
• 1 szklanka cukru
• szczypta soli
• 70g masła
• 1 jajo
• tłuszcz do wysmarowania formy
Skórka:
• 100g masła
• 150g cukru
• zapach waniliowy
• 2 łyżki mleka
• 100g siekanych migdałow
• litrowy słoik smażonych jabłek

Sposób przyrządzenia:
Ciasto: mleko, drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki połączyć i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski z rozczynem wsypać pozostałe składniki i wyrobnic gładkie, sprężyste ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Składniki skórki wszystkie połączyć na ciepło.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować obydwie. Formę prostokątną natłuścić i wyłożyć jeden placek, następnie położyć jabłka, ponownie ciasto i na nie wylać skórkę.
Piec w temperaturze około 200 stopni przez około 30 minut.

Jeszcze go nieprubowalam,ale moze byc dobry.
 
Tak bez Teddy

Ciasto polskie z jablkami.

A chcesz przepis na tort ze sledziami???? Tylko bym musiala przetlumaczyc,ale czego sie nie robi dla was dziewczyny
 
Sa moze zboczeni,ale ten tort to jest pyszny i nie jest na slodko :laugh:
Juz znalazlam przepis,tylko go spruboje przetlumaczyc.
Spadam.....pa dziewczyny
 
reklama
Do góry