moja córka ma 3,5 roku ,kilka dni temu wykonano profil pep -r ,okazało się że wiek rozwoju dziecka to 1 rok 8 miesięcy , i moje pyt. brzmi jaka norma rozwojowa jest dla 3,5 latki ,jakie mogą być dozwolone odchylenia od normy rozwojowej , wiem że jest do tyłu z rozwojem ale nie wiem jak duże są to odchylenia , może ktoś wie i odpowie mi na pyt. z góry dziękuję
reklama
Jestem terapeutą ale bez wyników obserwacji nic ci nie powiem. W ośrodku diagnostycznym powinni ci wytłumaczyć gdzie występują odchylenia od normy i jak one są duże. Jesli ci tego nie objaśnili to poproś o rozmowę. Ciężko tak diagnozować na odległość. Zapytaj psychologa ktory przeprowadzał test.
A czy córka miała robione to badanie wcześniej? bo chyba jakieś objawy opóżnienia w rozwoju były.Moj syn miał takie badanie w 14 mies życia wykazało pewne odchylenia od normy dlatego został zakwalifikowany do terapii tzw wczesne wspomaganie rozwoju obecnie dalej uczęszcza na nie a rozwojowo wyprzedza rówieśników.
córka ma padaczkę zaburzenia mowy ,zaburzenia SI, pani nie chciała mi powiedzieć jak daleko córka odbiega od rówieśników , wytłumaczyła co umie co robiła a co nie i to wszystko , córka nie ma zakończonego treningu czystości -woła poza domem (odwraca uwage od przebywania w pomieszczeniach daje wyraznie znac że nie chce przebywać w obcym miejscu i robi w toalecie co trzeba ) w domu robi w majtki - nie woła , do tego sama się nie ubiera , ponieważ najlepiej chodziła by goła ,nie przeszkadza jej to -ubrania tak , nie je sama łyżeczką ponieważ nie chce - na początku była lekko zainteresowana teraz nie widzi nic w tym zabawnego ,nudzi ją jedzenie łyżką widelcem woli ręką dlatego z zupą jest problem czy z innym jedzeniem , przy tym ma odruch wymiotny (nie zawsze -problem z gryzieniem, chodz często je różne rzeczy )
Załączniki
profilu pep -r wcześniej nie ale badania w kierunku autyzmu , (wykluczono) miała robiony test SI , zdiagnozowano zaburzenia mowy , a czy syn a coś choruje bo ja też staram się o wczesne wspomaganie rozwoju a nie wiem czy się klasyfikuje córka , jeździ też na terapię SI i widzę efekty ,bo zaczyna pracować z panią (co naprawdę trudne przy niej bo nie chce współpracować)
City wychodzi na to ze twoja córa jest poniżej normy intelektualnej bądź na jej pograniczu. Nie była nie dotleniona w czasie porodu itp?? Jesli to pogranicze normy to takie dzieci zwykle chodzą do normalnej szkoły i w życiu sobie radzą i pracują. Na bank jest jej potrzebna terapia aby mogła ćwiczyć to co jej sprawia problemy. Czym szybciej zaczniecie tym lepsze będą efekty. Nie rozumiem dlaczego nie chcieli ci wszystkiego wytłumaczyć. Fakt że u tak małego dziecka można trochę pomylić się z diagnozą bo jedne dzieci szybciej pewne rzeczy łapią inne wolniej. To ze dzis nie je łyżką nie znaczy ze kiedys tego nie polubi
reklama
prawdopodobnie doszło do niedotlenienia podczas porodu ale nie ma tu nikogo winy tak się po prostu stało , rozumiem czyli jednoznacznie nie możan powiedzieć jakie są odchylenia ale nie bez wpływu są jej zaburzenia i padaczka -prawda dzieki za odp.
Podziel się: