Najlepszym okresem przejścia dziecka z pieluch na nocnik jest wtedy, kiedy juz naprawdę ładnie chodzi. Wtedy możemy zacząć myśleć o tym poważnie. Trzeba wtedy dziecku zdjąć pieluchę i założyć tylko majteczki. Ważne żeby poczuło, że ma mokro. Dziecko musi nauczyć się kontrolować swój mocz. Wiem, że pewnie sporo z was uważa, żeby nosić nocnik za dzieckiem, jednak ja jestem zdania, by nauczyć je do korzystania z nocnika w łazience. Dlaczego nie identyfikować odrazu załatwiania potrzeb z łazienką? Wtedy możemy wprowadzić rytułał mycia rąk po załatwieniu się. Na przykładzie rodziców widzi jak powinno się to robić. Dzieci przecież nas naśladują. i zdgodzę się, że to może być dość długotrwały proces. Dlatego rówież radzę zaopatrzyć się w wytrwałość i cierpliwość.
reklama
Na każde dziecko przychodzi czas, żeby zacząć korzystać z nocnika. Czasami wcześniej, czasami później. Jeśli zaczynasz uczyć dziecko korzystania z nocnika usiądź za nim z dzieckiem przed sobą. Zaśpiewaj jakąś piosenkę i czekaj. Ważne, żeby do niczego nie zmuszać dziecka i nie podnosić głosu kiedy chcesz, aby zrobiło kupę czy siku. Okazuj zadowolenie kiedy już to zrobi. Patrz na znaki, jeśli widzisz oznaki wysiłku na twarzy dziecka weź je na ręce i pobiegnij do nocniczka. Proces nauczenia korzystania z nocnika jest długi i żmudny ale się nie poddawaj i pamiętaj żeby robić to codziennie. Kiedy już się załatwi bądź dumna i pokaż dziecku, że jesteś zadowolona takie wzmocnienie na pewno zachęci dziecko do powtarzania tej czynności.
Polecam książkę pt."Nocnikowy trening" Caroline Young jest to poradnik dla rodziców. Powodzenia
Polecam książkę pt."Nocnikowy trening" Caroline Young jest to poradnik dla rodziców. Powodzenia
Podziel się: