reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problem

stepienk24_12

Zaangażowana w BB
Dziewczyny mam problem z moim 1,5roczym synkiem a mianowicie dzisiaj podczas kąpieli zauważyłam że na jąderkach ma czerwona plamę i na pupci takie ranki jakby zadrapania i nie wiem od czego to może być pampersa ma zmienianego co 1 godz i zawsze przy przewijaniu smarowane kremem od odparzeń. Od czego to może być ?

reklama
Dlaczego tak często zmieniasz mu pieluchę, tak dużo sika, robi kupę ? Smaruj linomagiem, jeśli już czujesz taką potrzebę i ma skłonność do odparzeń. (Bepanthen czy inny sudocren przyniesie odwrotny skutek). Ja w tym wieku nie snarowalam niczym.
Może się podrapał ? Czy to już się wcześniej zdarzało ?

Dlaczego tak często zmieniasz mu pieluchę, tak dużo sika, robi kupę ? Smaruj linomagiem, jeśli już czujesz taką potrzebę i ma skłonność do odparzeń. (Bepanthen czy inny sudocren przyniesie odwrotny skutek). Ja w tym wieku nie snarowalam niczym.
Może się podrapał ? Czy to już się wcześniej zdarzało ?
A to od kiedy nie można często zmieniać pieluchy? Lepiej jak dziecko się kisi we własnym moczu? :) Akurat częste zmiany są jak najbardziej ok...

Natomiast zgadzam się, że sudocremem i innymi maściami z cynkiem nie można smarować zapobiegawczo - to przyniesie odwrotny skutek. Najlepiej w ogóle niczym nie smarować. Ewentualnie czymś po prostu do pielęgnacji. Ja nie smarowałam niczym, a w przypadku odparzenia linodermem czerwonym (ma pantenol).

Czym maluszkowi wycierasz pupkę przy zmianie pieluchy? Najlepiej po prostu wodą czystą. :)

Czy zmieniałaś ostatnio markę pieluch, kremu, płyn do kąpieli, coś nowego pojawiło się w diecie? To może być też po prostu efekt alergii.

Ranki to mogą być też odparzenia. Jak jest ciepło, to mogą się zdarzać od pieluch jednorazowych - w końcu to plastikowa folia na pupie. :) Jak masz możliwość, to wietrz mu dupkę. Możesz spróbować naturalnych sposobów jak kąpiel w krochmalu i zasypka z mąki ziemniaczanej.

Z samego opisu trudno wywnioskować, co to może być, bo naprawdę powodów może być wiele...

Jak do jutra nie będzie wyglądać lepiej, idź po prostu z malym do pediatry/lekarza rodzinnego. On obejrzy i będzie najlepiej umial pomoc. :)

A to od kiedy nie można często zmieniać pieluchy? Lepiej jak dziecko się kisi we własnym moczu? :) Akurat częste zmiany są jak najbardziej ok...

Natomiast zgadzam się, że sudocremem i innymi maściami z cynkiem nie można smarować zapobiegawczo - to przyniesie odwrotny skutek. Najlepiej w ogóle niczym nie smarować. Ewentualnie czymś po prostu do pielęgnacji. Ja nie smarowałam niczym, a w przypadku odparzenia linodermem czerwonym (ma pantenol).

Czym maluszkowi wycierasz pupkę przy zmianie pieluchy? Najlepiej po prostu wodą czystą. :)

Czy zmieniałaś ostatnio markę pieluch, kremu, płyn do kąpieli, coś nowego pojawiło się w diecie? To może być też po prostu efekt alergii.

Ranki to mogą być też odparzenia. Jak jest ciepło, to mogą się zdarzać od pieluch jednorazowych - w końcu to plastikowa folia na pupie. :) Jak masz możliwość, to wietrz mu dupkę. Możesz spróbować naturalnych sposobów jak kąpiel w krochmalu i zasypka z mąki ziemniaczanej.

Z samego opisu trudno wywnioskować, co to może być, bo naprawdę powodów może być wiele...

Jak do jutra nie będzie wyglądać lepiej, idź po prostu z malym do pediatry/lekarza rodzinnego. On obejrzy i będzie najlepiej umial pomoc. :)
Jasne, że są lepsze. Ale dzieci w takim wieku już nie oddają tak często moczu jak niemowlaki. Nawet są czasem odpieluchowsne. Kiszenie w mokrym tu już raczej nie ma co porównywać.

Sporo sika bo sporo wody i herbatki pije. Po kąpaniu widziałam że jak latał to drapał się po pupci. Wcześniej smarowalam tormentiolem. Przy każdej zmianie wycieram chusteczkami Dada pampersów też używamy Dada. Wcześniej kupowałam lupilu z Lidla ale po przeprowadzce mam do Lidla za daleko i zmieniliśmy na dady

Sporo sika bo sporo wody i herbatki pije. Po kąpaniu widziałam że jak latał to drapał się po pupci. Wcześniej smarowalam tormentiolem. Przy każdej zmianie wycieram chusteczkami Dada pampersów też używamy Dada. Wcześniej kupowałam lupilu z Lidla ale po przeprowadzce mam do Lidla za daleko i zmieniliśmy na dady
Moja córka po pampersach Dada miała rany na pupie straszne. Być może Twojemu maluchowi też Dada nie służy. Podrażnia albo uczula. I mały się drapie po tym dodatkowo. Skoro na łupili się nic nie działo, to radzę jechać jutro z samego rana i kupić. Jak na lupilu zejdzie to masz winowajcę.

A jeśli chodzi o tormentiol, nie wolno go używać u dzieci. :) można tormentalum, ale tormentiola nie
httpss://www.srokao.pl/2013/02/uwaga-szkodliwy-tormentiol.html?m=0

reklama
Moja córka po pampersach Dada miała rany na pupie straszne. Być może Twojemu maluchowi też Dada nie służy. Podrażnia albo uczula. I mały się drapie po tym dodatkowo. Skoro na łupili się nic nie działo, to radzę jechać jutro z samego rana i kupić. Jak na lupilu zejdzie to masz winowajcę.
Moja tez wlasnie miala ranki takie az do miesa strasznie przez dady i na lupilu przeszliśmy i teraz z lupilu przy 3dziecku tez ,nie mam jakos super blisko do lidla ale autem przy okazji podjezdzamy jak jest promocja na pieluchy😁

Do góry