reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Problem z pracodawcą

reklama
Firma, w której pracowałam jest prywatnym przedsiębiorstwem, a nowa to Sp. zoo z innym NIP i REGON. Prezesem z całą pewnością jest syn mojego szefa, ale nie wiem, czy sam szef nie ma w niej jakiś udziałów. Czy to miałoby znaczenie, gdyby miał udziały w tej spółce?

To nie jest Pani pracodawca, wiec nie ma problemu.

Bardzo proszę o jeszcze jedną odpowiedź. Z całą pewnością dostanę wypowiedzenie. Tylko nie wiem, czy od razu, czy pracodawca zaproponuje przejście do nowej firmy i z tej nowej dostanę wypowiedzenie. Jeśli odmówię przejścia, to wtedy wg KP jest to wypowiedzenie umowy przez pracownika? Chcę się uchronić przed sytuacją, że na świadectwie pracy będzie, że to ja wypowiedziałam umowę. Jednocześnie bardzo bronię się przed przejściem, gdyż wiem, że szefostwo jest mi tam nieprzychylne i z pewnością byłoby mi tam ciężko. JEŚLI JEDNAK PRZEJDĘ DO NOWEJ FIRMY, CZY PRZEJMUJE ONA WSZELKIE ZOBOWIĄZANIA STAREJ ( MAM DUŻO ZALEGŁEGO URLOPU ) MUSI TO BYĆ, GDZIEŚ ZAPISANE, CZY JEST TO OCZYWISTE WG KP?Z góry dziękuję za odpowiedź

Bardzo proszę o jeszcze jedną odpowiedź. Z całą pewnością dostanę wypowiedzenie. Tylko nie wiem, czy od razu, czy pracodawca zaproponuje przejście do nowej firmy i z tej nowej dostanę wypowiedzenie.
Wypowiedzenie to jedno a propozycja drugiej pracy to drugie. Nie ma powiazania pomędzy tymi sprawmi.

Jeśli odmówię przejścia, to wtedy wg KP jest to wypowiedzenie umowy przez pracownika?
Nie. Chyba, ze czegoś Pani w tym wątku nie dopowiedziała.
Chcę się uchronić przed sytuacją, że na świadectwie pracy będzie, że to ja wypowiedziałam umowę. Jednocześnie bardzo bronię się przed przejściem, gdyż wiem, że szefostwo jest mi tam nieprzychylne i z pewnością byłoby mi tam ciężko. JEŚLI JEDNAK PRZEJDĘ DO NOWEJ FIRMY, CZY PRZEJMUJE ONA WSZELKIE ZOBOWIĄZANIA STAREJ ( MAM DUŻO ZALEGŁEGO URLOPU ) MUSI TO BYĆ, GDZIEŚ ZAPISANE, CZY JEST TO OCZYWISTE WG KP?Z góry dziękuję za odpowiedź
Nie. Jesli rzeczywiswcie było tak jak Pani pisała czyli nie można mówić o fuzji czy przejęciu.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Może chaotycznie, ale przedstawiłam stan faktyczny. Rozwiałam Pani moje wątpliwości. W czwartek będę się czuła pewniej z tą wiedzą. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Problem może polegac na tym, ze przedstawiła apni sój stan wiedzy, ale niekoniecznie stan faktyczny.
Ale prosze dac znać jak sprawy sie potoczyły.

reklama
Dostałam miesięczne wypowiedzenie, a za pozostałe 2 miesiące odszkodowanie.Dla mnie to najlepsza z opcji, bo trzech szefów walczących z pracownikami i ze sobą nawzajem, to niefajne doświadczenie.Mam napisane w wypowiedzeniu, że nie muszę świadczyć pracy.Nie wiem tylko, co z zaległym urlopem. Czy należy mi się ekwiwalent, czy przepadł?

Do góry