Mokosza
Fanka BB :)
Dziecko mając pieluchę nie czuje dyskomfortu poza sygnaliziwaniem że ma mokro lub kupkę i zmiana pieluchy załatwia sprawę. Jeżeli ktoś chce czekać aż dziecko samo przyjdzie i powie Rodzice proszę mnie odpieluchować bo mam potrzeby fizjologiczne i dyskomfort w pieluszcze no to się nie doczeka. Dziecko dyskomfort poczuje od razu będąc bez pieluszki, ale dopiero będzie się uczyć sygnalizowania tego rodzicom i to nie trwa dzień czy tydzień tylko nawet około miesiąca albo nawet dłużej to już zależy od czasu rodziców i czy odpieluchowują dzień i noc razem czy osobno po przerwie, która nie powinna być zbyt długa.
Moje dziecko tak właśnie zrobiło, pewnego dnia po prostu powiedziała, że już nie chce pieluchy. I od tamtego czasu nie nosi.Tak, i już można dzięki temu zaczynać odpieluchowanie nawet od 9 miesiąca życia. Ważne żeby dziecko siedziało stabilnie, wcale nie musi umieć chodzić. Zmiana pieluszki załatwia sprawę ale nigdy z tego powodu dziecko nie przyjdzie i nie powie: mamusiu jestem gotowa na odpieluchowanie, to już. Wszystko zależy na ile może rodzić i chce zaangażować się w odpieluchowanie. Po 24 miesiącu ze względu na szybkie zmiany osobowości Dziecka jest zazwyczaj dalece spóźnione i jest coraz ciężej przeprowadzić skutecznie odpieluchowanie bez stresu dla dziecka choć wiadomo że jest to możliwe, tylko po co się męczyć i stresować Dziecko? Po obecnym doświadczeniu należy wyciągnąć wnioski z błędów i oczywiście albo rodzice będą je popełniać ciągle z następnymi dziećmi albo zasięgną faktycznie porady specjalisty a nie śmieciowej wiedzy w internecie która raz coś twierdzi a zaraz sama sobie przeczy. Poglądów i sposobów jest kilka. Ja napisałam o swoim doświadczeniu, tyle.