reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problem z odpieluchowaniem

Dziecko mając pieluchę nie czuje dyskomfortu poza sygnaliziwaniem że ma mokro lub kupkę i zmiana pieluchy załatwia sprawę. Jeżeli ktoś chce czekać aż dziecko samo przyjdzie i powie Rodzice proszę mnie odpieluchować bo mam potrzeby fizjologiczne i dyskomfort w pieluszcze no to się nie doczeka. Dziecko dyskomfort poczuje od razu będąc bez pieluszki, ale dopiero będzie się uczyć sygnalizowania tego rodzicom i to nie trwa dzień czy tydzień tylko nawet około miesiąca albo nawet dłużej to już zależy od czasu rodziców i czy odpieluchowują dzień i noc razem czy osobno po przerwie, która nie powinna być zbyt długa.
Tak, i już można dzięki temu zaczynać odpieluchowanie nawet od 9 miesiąca życia. Ważne żeby dziecko siedziało stabilnie, wcale nie musi umieć chodzić. Zmiana pieluszki załatwia sprawę ale nigdy z tego powodu dziecko nie przyjdzie i nie powie: mamusiu jestem gotowa na odpieluchowanie, to już. Wszystko zależy na ile może rodzić i chce zaangażować się w odpieluchowanie. Po 24 miesiącu ze względu na szybkie zmiany osobowości Dziecka jest zazwyczaj dalece spóźnione i jest coraz ciężej przeprowadzić skutecznie odpieluchowanie bez stresu dla dziecka choć wiadomo że jest to możliwe, tylko po co się męczyć i stresować Dziecko? Po obecnym doświadczeniu należy wyciągnąć wnioski z błędów i oczywiście albo rodzice będą je popełniać ciągle z następnymi dziećmi albo zasięgną faktycznie porady specjalisty a nie śmieciowej wiedzy w internecie która raz coś twierdzi a zaraz sama sobie przeczy. Poglądów i sposobów jest kilka. Ja napisałam o swoim doświadczeniu, tyle.
Moje dziecko tak właśnie zrobiło, pewnego dnia po prostu powiedziała, że już nie chce pieluchy. I od tamtego czasu nie nosi.

reklama
Moje dziecko tak właśnie zrobiło, pewnego dnia po prostu powiedziała, że już nie chce pieluchy. I od tamtego czasu nie nosi.
Jestem Mamą i nie tylko, skoro każdy ma prawo komentować to jakim prawem mi się odbiera głos. Widzę niestety że ten wątek zamienił się w pielęgnowanie i pogłębianie problemów a nie ich rozwiązywanie więc powodzenia skoro się nudzicie i tylko gadacie żeby gadać a nie wnieść do wątku coś pożytecznego. Ja mam co robić i proszę mnie nie obrażać, bo z tego co wypisujcie widać że nie macie zielonego ani nawet bladego pojęcia o prawidłowej procedurze odpieluchowania a moje źródło jest pewne i do sprawdzenia a nie jakaś amerykańska wyrocznia, która nijak się ma do Polskich standardów i wytycznych. Ale jak ktoś tylko chce zamiatać problem pod dywan to jak najbardziej. Powodzenia. Agresywne to Wy jesteście. Nie umiecie przyjąć żadnej krytyki i polegacie na necie co jest żałosne. W bibliotekach są czytelnie i dostępna jest literatura fachowa za darmo dla każdego, no ale żeby mądrze się wypowiadać to jednak trzeba się jednak trochę wysilić i zadać sobie trochę trudu a nie tylko klepać farmazony.

Jestem Mamą i nie tylko, skoro każdy ma prawo komentować to jakim prawem mi się odbiera głos. Widzę niestety że ten wątek zamienił się w pielęgnowanie i pogłębianie problemów a nie ich rozwiązywanie więc powodzenia skoro się nudzicie i tylko gadacie żeby gadać a nie wnieść do wątku coś pożytecznego. Ja mam co robić i proszę mnie nie obrażać, bo z tego co wypisujcie widać że nie macie zielonego ani nawet bladego pojęcia o prawidłowej procedurze odpieluchowania a moje źródło jest pewne i do sprawdzenia a nie jakaś amerykańska wyrocznia, która nijak się ma do Polskich standardów i wytycznych. Ale jak ktoś tylko chce zamiatać problem pod dywan to jak najbardziej. Powodzenia. Agresywne to Wy jesteście. Nie umiecie przyjąć żadnej krytyki i polegacie na necie co jest żałosne. W bibliotekach są czytelnie i dostępna jest literatura fachowa za darmo dla każdego, no ale żeby mądrze się wypowiadać to jednak trzeba się jednak trochę wysilić i zadać sobie trochę trudu a nie tylko klepać farmazony.
Ciekawe czym amerykańskie dwulatki różnią się od polskich? Tu nie chodzi o realia w jakich żyjemy, czy szerokość geograficzną ale o gotowość dziecka do odpieluchowania.
Obrażasz to Ty ciągle i wszystkich o odmiennym zdaniu a Twój problem jest taki że nikt tym co pleciesz za bardzo się nie przejmuje Polska Wyrocznio i chodząca encyklopedio.

To podsumowując . Według lekarzy - nie tylko amerykańskich - przyjmuje się, że dzieci mają gotowość do odpieluchowania między 18 - 30 miesiącem życia. Dla odmiany, dopiero w wieku 2,5 lat zewnętrzny zwieracz odbytu dojrzewa do pełnej sprawności i przyjmuje się, że 4 latki powinny osiągnąć umiejętność kontroli wypróżnień . Oczywiście mówimy tu o średniej. Część dzieci zacznie wcześniej sygnalizować potrzeby, niektóre później.

Amerykański psychiatra i psycholog Alexander Lowen ostrzegał, że jeśli dziecko nie ma gotowości i/lub zaczynamy z nim trening czystości przed ukończeniem 2,5 roku to uczy się ono kontrolować czynności wydalnicze za pomocą innych mięśni dna miednicy oraz mięśni pośladkowych, co powoduje nadmierne napięcia. W efekcie, jako dorosła osoba może mieć dolegliwości bólowe w tej okolicy, a dodatkowo jako dziecko uczy się parcia przy oddawaniu moczu, czyli nawyku, który uruchamia tłocznię brzuszną. Nie wiem, czy pamiętacie, ale mocz powinien płynąć swobodnie. Dla przypomnienia wrzucam wywiad:

reklama
Do góry