reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Problem z antykoncepcja. Spirala

Patii_666

Fanka BB :)
Witam, jestem 8,5msc po porodzie po połogu dostałam tabletki jednoskladnikowe, niestety przez ponad 7msc krwawilam co półtorej tygodnia doszły bóle migrenowe które utrudniają funkcjonowanie.. I powtarza to się w kółko co półtorej tygodnia ból głowy, krwawienia, wkoncu wybrałam się do ginekologa, doradzil odstawienie tabletek zamienić na prezerwatywy dopóki karmie piersią i pomyśleć o spirali.. Co do tematu prezerwatyw nie chce ich używać, nie ten komfort i wiem że może skończyć to sie wpadka.. Co do spirali trochę czytałam na ten temat ale posty są stare.. Czy są osoby które mogą wypowiedzieć się o spirali miedzianej.?hormonalnej nie biorę pod uwagę, myślę że również będę się po niej źle czuła.. Czy samo zakładanie spirali boli.? I jak jest podczas stosunku? Czy można zachaczyc itd? Dziękuję za odpowiedz

reklama
A jaka masz miec wkladke? Bo chyba jednak nie ta co ja, bo ta moja to kosztuje spokojnie pomiedzy 500 a 700 zl w zaleznosci od apteki.
Ja tez mialam w asyscie pielegniarki. Ja akurat zakladalam u lekarza ktory prowadzil mi ciążę, jestem prawie 5 miesiecy po porodzie. Na pierwszej wizycie po 6 tygodniach rozmawialismy o tym, po kolejnych 2 miesiacach mialam cytologie i posiew robiony, a ze wyniki ok to zakladalismy.
Ja akurat ciesze sie ze nie trzeba tego robic w szpitalu, wole szybciutko w gabinecie i z glowy. Ale ja do szpitali mam uraz bo ostatnie 2 miesiace ciazyctam spedzilam wiec jesli moge to unikam:)

reklama
A jaka masz miec wkladke? Bo chyba jednak nie ta co ja, bo ta moja to kosztuje spokojnie pomiedzy 500 a 700 zl w zaleznosci od apteki.
Ja tez mialam w asyscie pielegniarki. Ja akurat zakladalam u lekarza ktory prowadzil mi ciążę, jestem prawie 5 miesiecy po porodzie. Na pierwszej wizycie po 6 tygodniach rozmawialismy o tym, po kolejnych 2 miesiacach mialam cytologie i posiew robiony, a ze wyniki ok to zakladalismy.
Ja akurat ciesze sie ze nie trzeba tego robic w szpitalu, wole szybciutko w gabinecie i z glowy. Ale ja do szpitali mam uraz bo ostatnie 2 miesiace ciazyctam spedzilam wiec jesli moge to unikam:)
Levosert. A mi powiedzial, ze cytologii jeszcze robil przed nie bedzie, bo w ciazy byla robiona. No zobaczymy sama nie wiem komu wierzyć, jednak jego podejscie bylo calkowicie inne i ostrzegl mnie przed tym co mogla mi zrobic tamta baba. I ja tez powinnam miec w trakcie miesiaczki, a ona mowila, ze skad nie. A przeciez wtedy szykla jesy bardziej otwarta. A ja nie rodzilam i mowil mi ze moglo byc tak, ze wcale sie nie da zalozyc, bo tak bywa.

Czytalam kiedys dlaczegoo mezczyzni nie chcą sie na to decydowac. Po pierwsze czuja sie wtedy gorsi. Po drugie oni nie patrzą tak jak my na to, ze maja 40+ lat i urodzenie dziecka jak i ciaza w tym wieku moze byc skomplikowane, zawsze moga miec jeszcze mlodsza partnerke.
oni sa zaprogramowani na 'tworzenie potomstwa'. Moze podswiadomie, ale tak jest dlatego zdolni do tego czuja sie lepiej.

Wiele kobiet podobno czuje sie tak po usunieciu jajnikow. Wtedy dzialaja hormony, ale maja podobne odczucia.

A jeszcze do tych tabletek, czy zaufałybyscie chlopu, ze wzial kazdego dnia tabletke ? I tak by sie nie przyznal :p ja juz wole zadbac o to sama :D

Levosert. A mi powiedzial, ze cytologii jeszcze robil przed nie bedzie, bo w ciazy byla robiona. No zobaczymy sama nie wiem komu wierzyć, jednak jego podejscie bylo calkowicie inne i ostrzegl mnie przed tym co mogla mi zrobic tamta baba. I ja tez powinnam miec w trakcie miesiaczki, a ona mowila, ze skad nie. A przeciez wtedy szykla jesy bardziej otwarta. A ja nie rodzilam i mowil mi ze moglo byc tak, ze wcale sie nie da zalozyc, bo tak bywa.
Ja cytologie tez mialam robiona w ciazy, teraz powtorka byla. No ale to akurat wydaje mi sie rozsadne zeby zrobic te badania przed. Zreszta chyba i tak normalnie zaleca sie cytologie jakies 6 miesiecy po porodzie.
No wkladke najlepiej zakladac w trakcie okresu ale nie jest to wymog konieczny. U mnie bylo bez.
Ciezko niestety trafic na dobrego lekarza, chociaz ja akurat do tego mojego mam zaufanie. Ale tani niestety nie jest:/

Czytalam kiedys dlaczegoo mezczyzni nie chcą sie na to decydowac. Po pierwsze czuja sie wtedy gorsi. Po drugie oni nie patrzą tak jak my na to, ze maja 40+ lat i urodzenie dziecka jak i ciaza w tym wieku moze byc skomplikowane, zawsze moga miec jeszcze mlodsza partnerke.
oni sa zaprogramowani na 'tworzenie potomstwa'. Moze podswiadomie, ale tak jest dlatego zdolni do tego czuja sie lepiej.
Wiele kobiet podobno czuje sie tak po usunieciu jajnikow. Wtedy dzialaja hormony, ale maja podobne odczucia.
A jeszcze do tych tabletek, czy zaufałybyscie chlopu, ze wzial kazdego dnia tabletke ? I tak by sie nie przyznal :p ja juz wole zadbac o to sama :D

No jeśli poczucie wartości faceta mieści się w jego spodniach to ja nie mam pytań.
Ale widzisz, znowu to my dopasowujemy się do ich myślenia a oni do naszego wcale. A to przecież powinno działać w dwie strony.
Co do poszukiwania młodszych partnerek...mężowi jeszcze przed ślubem sama zapowiedziałam, ze mu pomogę się pakować zaraz po tym jak mu odepne od breloczka klucze od domu. Chce bzykać młoda? Dom jest mój. Nie pójdę z dziećmi na ulice bo jemu się rozsiewać nasionka zachciało.
Nie wiem jak inne Panie ale ja się po sterylce tylko uciesze. W końcu metoda, która jest pewna, nie mąci mi z hormonami i nie trzeba już o niczym pamiętać.

reklama
Do góry