reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Problem ciezkiej wagi...

ja to rozumiem, ja tylko daje rozwiązanie 😜
No wiem. Tylko mnie irytuje takie robienie chrztu czy slubu bo babcia chce i co ludzie powiedzą.

Dajemy im sami z własnej woli broń do ręki, potem mogą powiedzieć, ze przeciez (wymyślam) 80% polaków to ochrzczeni katolicy, więc róbmy kolejne zakazy i nakazy dla całego państwa w oparciu o zasady KK.

reklama
No wiem. Tylko mnie irytuje takie robienie chrztu czy slubu bo babcia chce i co ludzie powiedzą.

Dajemy im sami z własnej woli broń do ręki, potem mogą powiedzieć, ze przeciez (wymyślam) 80% polaków to ochrzczeni katolicy, więc róbmy kolejne zakazy i nakazy dla całego państwa w oparciu o zasady KK.
Do tego trzeba myśleć, a większość Polaków je, śpi, wydala, kopuluje i chodzi do pracy. Co najwyżej na dwa dni do przodu myślą, jak wiedzą, że promocja w Biedronce będzie. To czego Ty oczekujesz? 😏

Przy ślubie cywilnym nie ma opcji. Można próbować to obejść, jeśli oczywiście parafia jeszcze o tym nie wie, ale szkoda Waszego stresu i świadkowej - może być jeden chrzestny, a może nie być nikogo :) Przerabiałam miesiąc temu.

Ja w sumie się nie dziwię. W Polsce chrzest się przyjął jako tradycja, która z wiarą nie ma za dużo wspólnego, a jednak bez niego dzieci mogą czuć się wykluczone ze społeczeństwa. U nas nie było ze szkoły raczej nikogo, kto by nie szedł do komunii czy bierzmowania, a jak już to nazwiska dzieci niewierzących każdy znał, mimo że to nie była żadna wieś z tysiącem mieszkańców. Niektórzy nauczyciele też nie szczędzą sobie komentarzy ;) jak w liceum pół mojej klasy zrezygnowało z lekcji religii to była afera przez dobry miesiąc 🤷‍♀️

Moje dzieci na religie nie chodzą, komunii nie miały - nikt nawet najmniejszej uwagi nie zrobił. A dodam, że córka zrezygnowała w 3 klasie, a syn po pierwszym miesiącu pierwszej klasy...
Jedynie szkoła przepraszała, że nie będą miały etyki, bo jest za mało chętnych.

Czemu dziecko ma czuć się wykluczone nie mając chrztu? Jeżeli powiedzmy będzie chciało z resztą dzieci iść do komunii można je ochrzcić tydzień wcześniej.

Jak ktoś chce to w internecie kupi zaświadczenie i chrzestnym zostanie. Tylko nie wiem po co te kombinacje. Żeby ludzie nie gadali ?

Do góry