reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Praca fryzjera a ciaża

Okxx123

Zaciekawiona BB
Hej dziewczyny jestem w 7 tyg ciąży.
Jutro wizyta u lekarza.. I mam dylemat co prawda pierwsze tygodnie są znosne prócz zmęczenia i mdlosci wszystko jest okej. Pracuje jako fryzjerka rodzina radzi mi już isc na zwolenienie a ja sama nie wiem czy to nie za wcześnie ? Co o tym sądzicie. Nie informowałam jeszvze pracodawcy o ciąży myślę to zrobić po 1 wizycie. Jest któraś w podobnej sytuacji?

reklama
Od wysyłania na zwolnienie jest lekarz a nie rodzina. 🤷‍♀️
Lekarz wystawia zwolnienie na chorobę, a nie na to, że ktoś pracuje w hucie, rzeźni czy na wysokim stołku.

Jeśli czujesz się dobrze, czujesz się na siłach to dlaczego nie ?
Moja kuzynka też jest fryzjerką, pracowała jeszcze parę dobrych tygodni ( nie miała żadnych mdłości, ciągłych wymiotów) , potem musiała przestać ale to z powodu komplikacji, natomiast póki wszystko było dobrze to normalnie pracowała.

Jeśli czujesz się dobrze, czujesz się na siłach to dlaczego nie ?
Moja kuzynka też jest fryzjerką, pracowała jeszcze parę dobrych tygodni ( nie miała żadnych mdłości, ciągłych wymiotów) , potem musiała przestać ale to z powodu komplikacji, natomiast póki wszystko było dobrze to normalnie pracowała.
Rozumiem, czyli najprościej będzie to skonsultować z lekarzem. Nie uśmiecha mi się już siedzieć w domu ale jeśli wdychanie farb i środków dezynfekcja Płynów do trwalej itp miałoby zaszkodzić to chyba proste że nie ma co ryzykować..

Od wysyłania na zwolnienie jest lekarz a nie rodzina. 🤷‍♀️
Lekarz wystawia zwolnienie na chorobę, a nie na to, że ktoś pracuje w hucie, rzeźni czy na wysokim stołku.
Lekarz wystawia zwolnienie lekarskie jeśli widzi ze praca która wykonuje kobieta w ciąży może zaszkodzić jej albo dziecku. Dzięki ale twoja odpowiedzieć nic nie wnosi do tematu. Ciaza to nie choroba :) a jednak zwoleniania dla kobiet to rzecz powszechna ;)

Rozumiem, czyli najprościej będzie to skonsultować z lekarzem. Nie uśmiecha mi się już siedzieć w domu ale jeśli wdychanie farb i środków dezynfekcja Płynów do trwalej itp miałoby zaszkodzić to chyba proste że nie ma co ryzykować..
Jak już będziesz mieć założoną kartę to powiadom szefową o tym . Ja wiem że w zakładach fryzjerskich jest typowy zapach wszystkich środków ale jest duża szansa.że odsunie ciebie od farb i trwałych i dostaniesz takie prace jak samo strzyżenie, modelowanie czy mycie. Trochę taki powrót do czasów praktykantki ale zawsze coś.

kwestia tego, jak sie czujesz i z jakimi produktami pracujesz. Logiczne, ze w ciazy wykonywanie np keratynowego prostowania i wdychania oparów byłoby szkodliwe, ale już obciecie wlosow to zaden wysiłek :) Mysle, ze jak poinformujesz pracodawce to po prostu zostaniesz odsunieta od pracy z chemia, na rzecz prac lzejszych, typu podcinanie wlosow, upięcia. To by miało najwiekszy sens :)

reklama
Możesz to robić w maseczkę, z resztą teraz chyba i tak u fryzjera trzeba je nosić. No i z tego co się orientuję masa kobiet farbuje sobie jednak w ciąży włosy i jakoś im to nie szkodzi.

Do góry