reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pozytywny wynik chlamydii. Jestem załamana.

Lewia2525

Zaangażowana w BB
Dla świętego spokoju podczas ogólnych badań krwi zrobiłam test Igg na chlamydię, niestety wyszedł pozytywnie. Norma przekroczona trzykrotnie ( zdrowy wynik to poniżej 20, a ja mam 61). Wynik na podstawie Igg czyli, że mam ją od dawna.
Nie wiem co o tym sądzić, nie mam żadnych objawów, 2 miesiące temu byłam na wizycie u ginekologa - pełne badanie z USG - wszystko było w porządku, żadnych zastrzeżeń. Cytologia - dwójka, komórki prawidłowe, dobra ilość pałeczek kwasu mlekowego.
Czy to możliwe, żebym miała chlamydię całkiem bez objawów, a ginekolog również nic nie zauważył?
I czy z tym wynikiem by się leczyć mam iść do ginekologa, czy innego specjalisty?

reklama
Rozwiązanie
Jestem już po badaniu IGM (wyszło ujemnie czyli dobrze) oraz wizycie u lekarki. Krótko mówiąc nie ma co się sugerować IGG bo to oznacza, że kiedyś zetknęłyśmy się z tą bakterią, ale nie oznacza obecnego zachorowania. Wynik IGM wyszedł prawidłowy (w mojej sytuacji nie mógł wyjść inaczej) i tego należy się trzymać. Na wszelki wypadek wykonałam wymaz, lekarka była raczej spceptyczna bo jej zdaniem wszystko jest ok (po badaniu) i nie ma żadnego śladu jakiejkolwiek nieprawidłowości, infekcji.
I super:) a wymaz dobrze ze zrobiłaś
reklama
Jestem już po badaniu IGM (wyszło ujemnie czyli dobrze) oraz wizycie u lekarki. Krótko mówiąc nie ma co się sugerować IGG bo to oznacza, że kiedyś zetknęłyśmy się z tą bakterią, ale nie oznacza obecnego zachorowania. Wynik IGM wyszedł prawidłowy (w mojej sytuacji nie mógł wyjść inaczej) i tego należy się trzymać. Na wszelki wypadek wykonałam wymaz, lekarka była raczej spceptyczna bo jej zdaniem wszystko jest ok (po badaniu) i nie ma żadnego śladu jakiejkolwiek nieprawidłowości, infekcji.

I super:) a wymaz dobrze ze zrobiłaś

Rozwiązanie
Do góry