reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poza granicami kraju- czyli Marcjanki tu i tam :)

ja moze i polece ...ale na pewnonie do obecnej....jesli polece...to na part time no chyba ze babcia ula nas nawiedzi...hmmm

reklama
Torba do szpitala z forum w UK:
Dla mamy:

• szlafrok;
  • 3 koszule nocne (w celu ułatwienia karmienia – najlepiej rozpinane z przodu);
  • skarpetki;
  • majtki (luźne i wygodne, najlepiej bawełniane);
  • biustonosz do karmienia;
  • przybory toaletowe;
  • klapki (najlepiej większe, gdyż stopy po porodzie mogą być opuchnięte);
  • ręcznik;
  • duże podpaski lub wkładki poporodowe (maternity pads);
  • gumka do włosów, grzebień;
  • zegarek (będzie pomocny w obserwowaniu częstotliwości skurczy);
  • telefon komórkowy (aby być w kontakcie z bliskimi);
  • woda i przekąski (szpital zapewnia śniadanie, obiad i kolację, ale możesz zgłodnieć między posiłkami);
  • książka, gazety, odtwarzacz muzyki (na wypadek, gdyby pobyt w szpitalu się przedłużył);
  • aparat fotograficzny/kamera (jeśli chcesz uwiecznić pierwsze chwile życia dziecka);
  • ubranie na wyjście ze szpitala.
Dla dziecka:

• 3-4 pajacyki;
  • jednorazowe pieluszki dla noworodków;
  • pieluszki tetrowe (przydatne gdy np. dziecku się odbija);
  • nawilżone chusteczki pielęgnacyjne;
  • balsam do mycia;
  • krem przeciw odparzeniom;
  • ręcznik z kapturkiem;
  • skarpetki, czapeczki, rękawiczki "niedrapki";
  • ubranko na wyjście (odpowiednie w zależności od pory roku);
  • fotelik samochodowy
Prosze o skorygowanie mamy ktore juz rodzily, co sie przyda, co dopisac?
A szlafrok potrzebny jest czy raczej etam?

szlafrok potrzebny jak najbardziej chyba ze ktos woli padradowac bez:tak:
3 koszule przy porodzie sn zbęde ja miałam jedna koszule taka do karmienia i podkoszulek meza do porodu,a ubrania dla siebie na wyjscie nie brałam bo wyszłam w tym co przyjechałam,
reszta ok

jesli chodzi maluszka to;

kaftaniki 3-4 przy porodzie sn zbedne 2 wystarcza......
recznik tez mi dla małej dali w konu kompałam ja tylko po porodzie( angole nie kompią wcale)krem na odparzenia w pierwszym dniu nie jest potrzebny

to chyba tyle jak mi sie cos przypomni to dopisze

A jako torbe moge spakowac sie w mala walizke taka o wymiarach bagazu podrecznego?

A co to jest plan porodu? Trzeba go przygotowac? Na str NHS jest. chyba, ze w ksiazce ciazy, nie sprawdzalam
tu link
Your birth plan

A jako torbe moge spakowac sie w mala walizke taka o wymiarach bagazu podrecznego?

A co to jest plan porodu? Trzeba go przygotowac? Na str NHS jest. chyba, ze w ksiazce ciazy, nie sprawdzalam
tu link
Your birth plan

torba taka podręczna spokojnie powinna wystarczyć no chyba ze bedziesz miała cesarke to wiadomo ze tych rzeczy jest troszke wiecj potrzebnych przy sn nie bo praktycznie po dobie wychodzisz nawet szybciej

a plan porodu masz tez w swojej karcie ja teraz ja bede 34 tygodniu to podejrzewam ze juz go zrealzujemy połozna ci bedzie opowiadła o znieczuleniach jakie masz do wyboru jak i z kim chcesz rodzic itp..........

Pinka a ja slyszalam, ze ten plan porodu to sciema... ze badzo czesto nawet go nie czytaja.. Nie wiesz czy to prawda??

tzn gdzie nie czytaja w szpitalu??????? jak juz jestes?????? pewnie jakas prawda w tym jest;-) ale ja mam i tak ten plan gdzieś bo rzadko cokolwiek według planu sie dzieje heheh

no mi tez sie wydaje, ze wg planu to sie nie da zaplanowac... ale tak, chodzi mi o to, ze w szpitalu go nie czytaja.

pewnie rzadko czytaja;-) bo z regóły laski trafiaja juz z takimi rozwarciami ze nic z planu juz nie zadziała hehh albo jak masz w planie ze chcesz rodzic w wannie to moze sie okazac ze jest akurat zajeta i dupaci rodzisz na suchara;-)))

reklama
wiesz co, ja nie wiem, ale mi kolezanka opowiadala, ze odeszly jej wody wiec pojechala do szpitala, a ci do niej, ze ma wrocic, jak bedzie miala skurcze co 3-4 minuty, prawie dzieki temu w taksowce urodzila;/ Ja sie boje, bo mi polozna powiedziala ze mam GBSa( bo mialam zapalenie pecherza i niby z moczu wyszlo, a mi lekarz w Polsce mowi, ze to sie wymaz z pochwy i odbytu pobiera, wiec ja juz nie wiem czy to mam czy nie) i musze dostac antybiotyk w trakcie porodu... i boje sie, ze jak mnie odesla do domu to potem nie zdaza mi go dac i mala sie chora urodzi:((

Do góry