reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Potworniak co dalej

Witajcie,
Dwa dni temu zgłosilam sie do ginekologa na rutynowe badanie poniewaz gdy zaszlam w ciaze okazalo sie ze mam torbiel. Jednak Pani ginekolog odlozyla to z racji iz podczas ciazy moze sie wchlonac. Jednak po pologu okazalo sie ze nadal jest, prosila aby wrocic gdy corka bedzie miala pol roczku i przestane karmic. Karmic nie przestalam poniewaz kazda proba podania smoka czy butelki z mlekiem konczyla sie niepowodzeniem.. poddalam sie i tak karmie do dzis. Corka ma skonczone 13 miesiecy.
Podczas ostatniej wizyty Pani ginekolog torbiel nazwala juz potworniakiem. Ma ponad 4cm. Zalecila przestac karmic i zglosic sie do kolejnego lekarza a nastepnie na zabieg. A takze wykonac badanie CE 125.
Prosze pomozcie! Czy ktoras z Was kochane mamy byla w podobnej sytuacji?
Co robic?! Jak krok po kroku przestac karmic piersia.. choc strasznie nad tym ubolewam bo pokochalam karmic swoje dziecko. Planowalam zakonczyc to w innych okolicznosciach ;( Najgorsze ze bede musiala zostawic ja na kilka dni z racji pozostania na oddziale.

reklama
Nie pomogę z mieszankami, bo moje dziecko od razu po zakończeniu karmienia zaprzestało pić jakiekolwiek mleko. Jadła jedynie kaszki bobovity, więc coś tam mm miała. Musiałam przestać karmić z dnia na dzień, w związku z koniecznością przyjmowania sterydów i po tygodniu do tego chemii. Ot tak po prostu w momencie wieczornego karmienia położyła głowę przy piersi, a że ta była zakryta, to główka w drugą stronę, gdzie leciała jej ulubiona piosenka (dla odwrócenia uwagi). Dostała do tego butelkę z wodą, napiła się i jak gdyby nigdy nic poszła spać. Miała wtedy 16 miesięcy. Każde dziecko jest inne, u nas poszło bez problemu, czego i Tobie życzę. I duuużo zdrowia!

Kochana, bardzo dziekuje za odpowiedz. Musze poszukac w sobie tej sily. Dla Cb rowniez duzo zdrowka! :*

reklama
Moj syn nie akceptowal zadnego smoczka i udalo mi sie go odstawic podajac mleko w kubku niekapku.. moze nie warto podawac mleka z butelki ze smoczkiem skoro ich nie lubi. W tym wieku moze pic z niekapka, lepsze dla zgryzu itd

Zgadzam się z Dziewczynami -skonsultuj się jeszcze z innym lekarzem. Nie sugeruj się zdaniem jednej.
Ja wg jednego lekarza miałam 2 ogromne polipy i mnie straszył nimi, poszłam tego samego dnia do innego prywatnie i się okazało, że to śluz i po miesiączce było już ok.Ważny jest sprzęt usg i umiejętności lekarza.
Co do mleka mm,ja po odstawieniu syna( miał rok i 3 miesiące) nie dawałam żadnej butelki, jadł normalne posiłki plus rano i wieczorem kaszka boboVita owsiane śniadanko. Dla mnie nauka picia z butelki w tym wieku byłaby cofaniem się - dlatego też uważam, że lepiej podać mleko czy wodę w niekapku lub kubeczku zwykłym. Ja żadnych butelek przy mojej dwójce nie używałam, więc w doborze odpowiedniej niestety nie pomogę. A jeśli chodzi o odstawienie od piersi to musisz postawić na konsekwencje, jeśli nie chcesz karmić to nie ulegaj i nie podawaj piersi. Bo i dla Ciebie jest to trudniejsze i dla dziecka gdy się "łamiesz" i jednak podajesz pierś. Wiem jakie to trudne, trzymam kciuki.
Życzę Ci dużo zdrowia!

Moim zdaniem - jeśli lekarz przez USG przezpochwowe stwierdził potworniaka - to będzie to potworniak (czasem są nawet widoczne na zdjęciu RTG, gdy np. tworzy się w nich tkanka kostna). Na szczęście są to najczęściej zmiany o charakterze niezłośliwym i leczenie polega tylko na ich chirurgicznym usunięciu.

I przede wszystkim - zadbaj teraz o swoje zdrowie. Twoja córeczka będzie potrzebować mamy jeszcze długi czas. Nie poświęcaj się dla karmienia piersią! Zrobiłaś już badanie ce 125??? Jeśli nie, to na co czekasz - nawet prywatnie to koszt bodajże 40zł. Tak żeby córeczka nie miała kiedyś żalu, że nie zadbałaś o siebie.

Jeśli torbiel ma już 4cm to w USG bardzo wyraźnie widać jakiego charakteru jest to zmiana. Skoro lekarz stwietdził, że to potworniak to raczej na pewno tak jest. Oczywiście warto się jeszcze skonsultować z innym lekarzem dla pewności, ale nie ma co zwlekać. Czas działa na Twoją niekorzyść.
Pamiętaj, że jako matka jesteś dla dziecka najważniejsza i jeśli nie zadnasz o swoje zdrowie to może się skończyć gorzej niż tylko odstawieniem od piersi.
Im dłużej zwlekasz tym operacja będzie poważniejsza a rekonwalescencja dłuższa.
Życzę Ci powodzenia i dużo samozaparcia!

Zgadzam się z Dziewczynami -skonsultuj się jeszcze z innym lekarzem. Nie sugeruj się zdaniem jednej.
Ja wg jednego lekarza miałam 2 ogromne polipy i mnie straszył nimi, poszłam tego samego dnia do innego prywatnie i się okazało, że to śluz i po miesiączce było już ok.Ważny jest sprzęt usg i umiejętności lekarza.
Co do mleka mm,ja po odstawieniu syna( miał rok i 3 miesiące) nie dawałam żadnej butelki, jadł normalne posiłki plus rano i wieczorem kaszka boboVita owsiane śniadanko. Dla mnie nauka picia z butelki w tym wieku byłaby cofaniem się - dlatego też uważam, że lepiej podać mleko czy wodę w niekapku lub kubeczku zwykłym. Ja żadnych butelek przy mojej dwójce nie używałam, więc w doborze odpowiedniej niestety nie pomogę. A jeśli chodzi o odstawienie od piersi to musisz postawić na konsekwencje, jeśli nie chcesz karmić to nie ulegaj i nie podawaj piersi. Bo i dla Ciebie jest to trudniejsze i dla dziecka gdy się "łamiesz" i jednak podajesz pierś. Wiem jakie to trudne, trzymam kciuki.
Życzę Ci dużo zdrowia!

Dziekuje za odpowiedz kochana.
Bede sie starała zastepowac cyca innym posilkiem. Nie bede jej cofac i katowac przestawianiem na butle. A przede wszystkim musze nauczyc siebie konsekwencji. Chyba juz sobie wmówiłam ze musze jej podawac piers i sama dla wlasnej wygody usypiam przy cycu co tez ciężko przestawić.
Twoje słowa dały mi do myślenia! Jeszcze raz dziekuje! Pozdrawiam :*

reklama
reklama
Do góry