reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Potrzebuje pomocy..

Tak, nie można złożyć bo najpierw uznanie ojcostwa po przez np. badania. Ale od 6 miesiąca ciąży można zbierać faktury imienne (paragony nie wystarczą) na wszystko co związane z ciąża/narodzinami i potem za te ostatnie 3 miesiące ciąży będzie musiał zwrócić połowę kosztów
O to nie wiedziałam. Fajnie, że chociaż za trzy miesiące można uzyskać jakaś rekompensatę.

reklama
O to nie wiedziałam. Fajnie, że chociaż za trzy miesiące można uzyskać jakaś rekompensatę.
Ogólnie to mi nie chodzi o pieniądze bo zaczęłam pracować mając 17 lat i nauczyłam się pracy fizycznej . Mam umowę i jeszcze ile będę mogła będę pracować najgorszy jest ten fakt że boli mnie jego zachowanie bo ja nie chcę od nikogo nic wyłudzić . Rozmawiałam ze swoim lekarz on mi nawet tłumaczył że w ciążę nie koniecznie mogłam zajść 3 ale np 4 albo 5 bo wielkość pęcherzyka odpowiada 5 tyg i 3 dniu więc ja już nie rozumiem przecież lekarz zna się na tym . A i zaznaczę że 16 robiłam betę i wyszła mi 67.12

Ogólnie to mi nie chodzi o pieniądze bo zaczęłam pracować mając 17 lat i nauczyłam się pracy fizycznej . Mam umowę i jeszcze ile będę mogła będę pracować najgorszy jest ten fakt że boli mnie jego zachowanie bo ja nie chcę od nikogo nic wyłudzić . Rozmawiałam ze swoim lekarz on mi nawet tłumaczył że w ciążę nie koniecznie mogłam zajść 3 ale np 4 albo 5 bo wielkość pęcherzyka odpowiada 5 tyg i 3 dniu więc ja już nie rozumiem przecież lekarz zna się na tym . A i zaznaczę że 16 robiłam betę i wyszła mi 67.12
Nikt ci dokładnego dnia zapłodnienia nie poda. Bo raz, że nie wiesz dokładnie kiedy była owulacja, a plemniki mogą "w kobiecie" zaczekać na jajeczko 3-5 dni, niektóre nawet 7! Więc mogłaś odbyć stosunek, a owulacja była np 2 dni później. Dodatkowo "rozmiar" ciąży to wartość orientacyjna, ponieważ pomiar jest obarczony błędem (zależy od dokładności i umiejętności ginekologa, od sprzętu USG) ponieważ ciąża w tym wieku jest bardzo malutka.

To że pracujesz i chcesz pracować w ciąży bardzo Ci się chwali. Jednak uważam, że to tanga trzeba dwojga. Antykoncepcja to nie tylko sprawa kobiety. Skoro zdarzyła się ciąża to ojciec również powinien łożyć na utrzymanie dziecka. Ale zrobisz jak zechcesz.

Mnie się wydaje, że jeśli ten twój na ,,dzień dobry" ogłasza że to nie jego, bo coś tam poczytał itd to on nawet jeśli od lekarz usłyszy, że poczęcie nastąpiło w dniach waszych stosunków to on i tak może szukać wymówko)i.
W normalnych związkach istnieje przecież coś tak banalnego jak zaufanie do drugiej osoby.
Jeśli on już teraz uważa, że to nie jego... no to jaki jest jego stosunek wobec ciebie ? On od razu założył, że przespałaś się z kimś jeszcze.

To nie jest kwestia wyłudzania tylko odpowiedzialność za dziecko i ponoszenie kosztów zwiazanych z utrzymaniem dziecka a ono należy do obojga rodziców czy się to komuś podoba czy nie. Generalnie gdyby mi facet zarzucił, że to nie jego dziecko to naprawdopodobniej dostał by w pysk. Bardzo Ci współczuje, że musisz się tłumaczyć, stresować i myśleć jak udowodnić komuś, że ,,biały to biały,,. Może się mylę ale chyba gościu się wystraszył odpowiedzialności

Do góry