reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pory posiłków

Witam :)
Pardzo proszę o poradę, mój 16 miesięczny syn je dużo i je wszystko. Staram się urozmaicać mu dietę i myślę, że jest w miarę ok, problem stanowią natomiast pory posiłków. Od ok. 2 tygodni z dnia na dzień zmieniły mu się pory spania/wstawania przez co i posiłki się przesunęły. Wygląda to następująco:

7:30-8:00 Pobudka, poranna toaleta
8:00-8:30 Śniadanie, 160 ml mleka modyfikowanego, niestety z butelki. (Wodę pije z kubka za slomka i wciąż trenujemy kubek otwarty lecz mleko nie przejdzie...)
Ok 30g chleba z ogorkiem/pokidorem/serem zoltym/serkiem bialym/ogórkiem konserwowym itp.
Zjada, choć pod koniec zaczyna się bawić.
11:00 Owoce świeże
12:30-13:00 do 15:00-15:30 Drzemka
Zaraz po przebudzeniu daje obiad, ponieważ już późno, jeszcze nie dawno jadl ok 14:00
17:00 Zawsze dostawal przekąskę(rogalik, precel, naleśnik, jogurt naturalny, bułeczka maślana itp), teraz różnie to bywa, skoro obiad je tak późno. Czasem biorę go na spacer i daje "przegryzkę"
19:00 Kolacja, kaszka na mleku
19:30-20:00 Spi.

Wydaje mi się, że w pierwszej połowie dnia jest mniej, a po drzemce za dużo. Powinnam podawać obiad przed drzemka? A może sniadanie rozdzielić, mleko godzinkę później chlebek?
A może jeszcze inaczej?
Dodam, że zależy mi na wspólnych posiłkach, ale jego pierwsze sniadanie jest dla nas za wczesnie, a drugie z późno.

Pozdrawiam i dziękuję za każdą poradę

Ostatnia edycja:
reklama
Mój syn także ma 16 miesięcy.
Od kiedy chodzi do żłobka dzień wygląda tak- śniadanie ok 7 (Potem koło 9 drugie śniadanie w żłobku). Jak nie idzie wcześnie do żłoba to ok 8:30 jemy. Zazwyczaj są to płatki z jogurtem albo kanapeczki (jajko, serek, wędlina, rybka). W żłobku ok 11 je już zupę, a jeśli domu, przez spaniem zjada jakiegoś krakersa, musy albo owoce.
Po spaniu drugie danie w żłobku, w domu zupka, chwilę zabawy i drugie danie (co mi się zrobi- potrawki, ziemniaczki z mieskiem, wegańskie krokiety, czasem sloik). No i potem albo omijam podwieczorek (względnie kawałek jakiegoś owoce przegryzie) i kolacja (kanapki, serek homo, nalesniki).
Nie ma w naszej diecie mleka modyfikowanego, a od piersi odstawiłam. No i synek zdecydowanie woli gryźć niż jeść papki, więc kaszki poszły w odstawkę.

Myślę,że możesz spróbować dawać część obiadu (jeśli je dwa dania) przed spaniem, potem będzie więcej czasu.
Ale moim zdaniem nie jest zle i tak, jak robisz.

Do góry