reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienie wywołane tabletkami, kiedy kolejne starania

MałaMi30

Fanka BB :)
Hej dziewczyny, ja mialam poronienie zatrzymane w 7 tyg. 1 ciąża, 2 tyg później szpital i podane tabletki cytotek oczyściłam się sama w sumie krwawilam 7dni. Potem kontrol ginekolog potwierdzil ze wszystko okej. Pytanie. Kiedy mogę znowu się starać o kolejna ciążę bylam u 3 ginekologów każdy mówi co innego. Dwóch ze 2-6 miesiecy jedna ze już po 1 prawidłowej miesiączce. Jak było u Was ile kazali doczekaći dlaczego? Kiedy udało Wam sie zajść w 2 ciążę? Czekam teraz na pierwszy okres i chciałabym po nim przystąpić do działania, nie czekać 3 miesiące :/. Mam zamiar zbadać sobie dokladnie tarczyce, toxo i może prolaktyne, wit d3 i b12 nie wiem co jeszcze warto ?

reklama
Ja akurat miałam zabieg w 11tc i pozwolenie na starania po pierwszej @.
Jak czujesz się psychicznie gotowa - to ja bym działała.

A co do badań - to na pewno standardowo morfologia z rozmazem i badanie ogólne moczu. Do tego na czczo glukoza i insulina (by policzyć wskaźnik HOMA). Jak teraz nie sprawdzałaś na początku ciąży, to wirusowe: toksoplazmoza, różyczka, cytomegalia, kiła. Do tego tarczyca (TSH, ft3 i ft4). No i dobrze byłoby zrobić jakiekolwiek badanie w kierunku krzepliwości krwi (np. czas protrombinowy). Wydaje mi się, że robienie teraz badań hormonów może mijać się z celem, bo mogą być "rozjechane" po poronieniu.

A u gina zrobiłam wymaz z pochwy i cytologię (o ile nie masz niedawno robionej). Ewentualnie dodatkowo wymaz z szyjki w kierunku chlamydia/ureoplasma/mycoplasma.

Jest też sporo innych badań, niektóre należy wykonać do 6 tygodni od poronienia. Ale nie są to tanie badania i pytanie czy chcesz "grzebać" głębiej już teraz, czy jednak spróbować.

Ja akurat miałam zabieg w 11tc i pozwolenie na starania po pierwszej @.
Jak czujesz się psychicznie gotowa - to ja bym działała.

A co do badań - to na pewno standardowo morfologia z rozmazem i badanie ogólne moczu. Do tego na czczo glukoza i insulina (by policzyć wskaźnik HOMA). Jak teraz nie sprawdzałaś na początku ciąży, to wirusowe: toksoplazmoza, różyczka, cytomegalia, kiła. Do tego tarczyca (TSH, ft3 i ft4). No i dobrze byłoby zrobić jakiekolwiek badanie w kierunku krzepliwości krwi (np. czas protrombinowy). Wydaje mi się, że robienie teraz badań hormonów może mijać się z celem, bo mogą być "rozjechane" po poronieniu.

A u gina zrobiłam wymaz z pochwy i cytologię (o ile nie masz niedawno robionej). Ewentualnie dodatkowo wymaz z szyjki w kierunku chlamydia/ureoplasma/mycoplasma.

Jest też sporo innych badań, niektóre należy wykonać do 6 tygodni od poronienia. Ale nie są to tanie badania i pytanie czy chcesz "grzebać" głębiej już teraz, czy jednak spróbować.
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, żaden z ginekologów nie był w stanie mi powiedzieć jakie badania wykonać, każdy mowil a po co i na co jak 1 poronienie. A ja jednak wolałabym mieć spokojną głowę przynajmniej w tych podstawowych badaniach. Dziękuję 😘

Psychicznie czuje się już bardzo dobrze, minął dzisiej równo miesiąc. Czuje że im szybciej zajdę w ciążę tym lepiej dla mnie. Nie chce zwlekać miesiącami i zastanawiać się jaki miałabym juz brzuch albo ile miałoby dziecko. Kolejna ciąża na pewno jest lekarstwem :) a z drugiej strony mam 31 lat gdyby okazało się ze są znowu jakieś problemy to lepiej zacząć leczenie wcześniej niż pozniej.

Dziękuję Ci jeszcze raz 🙂

Ja mialam 4 poronienia i roznie to bylo raz sie udalo zaraz, raz nie i powtorzyl scenariusz ale nikt nie dawal przeciwwskazan :)

W połowie stycznia poroniłam po tabletkach, w 12+6, ale ciąża zatrzymała się w okolicach 8tyg. Okres dostałam pod koniec lutego oraz marca, a teraz jestem znów w ciąży. Nie mieszkam w Polsce, więc wyglądało to tak, że zostały mi zaaplikowane tabletki i pojechałam do domu. Lekarz poinformował mnie, że jeśli się oczyszczę bez łyżeczkowania, to mogę się starać od razu, choć lepiej zaczekać ok. 3 miesiące.
Powodzenia!

Do góry