reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@Hatice dla Milewicza ktg raz w tygodniu od 29tc, chyba, ze cos sie fzieje to wczesniej i czesciej, a od 38tc co 2 fzien. On uwaza, ze to najwazniejsze bafanie. Przeplywy nie pokaza co sie u dziecka dzieje.

@dżoasia w pierwszym tygodniu zycia Helenki umarlo fziecko w inkubatorze po lewej. Dziecko dobrze rokujace. Do dzis pamietam to uczucie. Odchodzilo jak bylam na sali. Parawany... wtedy nauczylam sie, ze widziec je na sali oznacza smierc. Nawet tuz przed wyjsciem Helenki jak zobaczylam, ze wwoza parawan na sale z inkubatorami oblal mnie zimny pot i zrobilam sie biala... zamarlam... tego niestety sie nie zapomina. Dla mnie to bylo realne odczucie, ktore dlugo mi towarzyszylo. Sprowadzalo na ziemie. Sprawialo, ze tylko realnie myslalam o stanie Helenki.
Jak sa dobre chwile, to sie ciesz, jak trudne to placz. Macie tu i teraz, to najwazniejszy czas. Ja wciaz nie wybiegam w przyszlosc, jest tylko tu i teraz. To bardzo dobry czas na zycie. Trzymam kciuki za dziewczynki. U nas wtakich chwilach plukali pluca sterydami.

reklama
@Destino dziekuje za odpowiedz. Kurde chodzę do chyba juz jednych z najlepszych lekarzy i teraz nie wiem co zrobić. Wkurza mnie to ich podejście. Usg dobre, szyjka dobra i więcej nic nie proponują. nie wiem co zrobić z tym ktg czy chodzić gdzieś dodatkowo.... w środę mam Malinę to się zapytam. Już chciałam odwołać ta wizytę u Maliny bo ciężko mi jechać tyle km ale widzę ze nie mam wyjścia :/ wybaczcie ze nie odpisuje i nie komentuje innych wiadomości ale jestem trochę spanikowana i myśle już tylko swojej ciąży, boje się ze nie panuje nad tym, ze znowu jestem zostawiona sama sobie :( Malina jest daleko i nic mi tu nie pomoże na miejscu

@dżoasia przytulam to bardzo smutne to co piszesz i straszne. Cały czas trzymam mocno za Ciebie kciuki.

@Hatice i mnie ze względu na cukrzycę ktg zalecane jest raz na tydzień od skończone o 30 tc a potem 2 razy od 35 tc. Wszystkie ciazarne z cukrzyca czy na diecie czy na insulinie maja te same zalecania. Koszt takiego ktg w Poznaniu to 30 PLN. Ja jeżdżę raz na tydzień do przychodni przyszpitalnej gdzie robia mi to na nfz, może zapytaj swoją polozna albo ginekologa gdzie u Ciebie taki zapis robią. U mnie tak samo jak u @Destino uważają że to bardzo ważne badanie do monitorowania stanu dziecka i skurczy macicy. To że szyjka i usg ok jakby jest mniej ważne w sytuacji gdy masz cukrzycę ciążowa. Tylko pamiętaj że każdy lekarz i poradnia ma inne podejście

@Hatice Malina powiedział mi że ktg niepotrzebne i nic nie pokaże - miejscowy to samo miałam jedno w 36 TC i tyle. Ja bym Ci radziła nie jechać do.Maliny ewentualnie zadzwonić z pytaniami a ktg jak Ci zależy to robić se prywatnie

@marzycielka81 @Destino @iveo dziekuje za pomoc. Poszukam sobie miejsca gdzie będą mi częściej robić ktg. @iveo wlasnie Malina tez mi kiedyś mówił ze po co tak często ktg, ze często złe interpretują i robią cięcie bez sensu... to jego słowa, ale akurat tak jak zawsze się z nim zgadzam tak czuje ze za duży z niego czasami optymista hehehe ;)
Widzisz ja jeszcze do Niego jeżdżę mimo ze już bym nie musiała u on mnie tez na sile nie trzyma, ale on zawsze mi daje takie poczucie bezpieczeństwa i kontroli nad wszystkim. Pojade ostatni taz i wypytam się o wszystko, mój mąż absolutnie uwielbia Malinę i mówi ze nie zrezygnuje z wizyty. Mąż chciałby żebym nawet rodziła w Łodzi ;)My to jedziemy na dwa dni do Łodzi zawsze, rozdzielamy trasę tak żeby zrobić nocleg i mnie nie zmęczyć aż tak bardzo...Trochę szkoda mi kasy ale ten ostatni taz chyba pojade. @marzycielka81 no właśnie u nas w tych przychodniach gdzie chodzę i w szpitalu maja takie podejście do ktg ze po 35 Tc. Wczoraj w nocy miałam tak twardy brzuch i lekki skurcz, nie mogłam spac.... nospa dopiero pomogła. Te upały są straszne, spie na korytarzu w w sypialni mam saunę

@Hatice to pewnie jak czujesz żeby jechać to jedź mi się po prostu nie chciało [emoji4]
Ja to mam chyba coś z głową.... wizyta w Gynemed mnie uspokaja ;) chociaż trochę czuje ze pewnie i by ta konsultacja telefoniczna wystarczyła....to będzie chyba moja 27 wizyta hehe a czy schodzenie z acardu to było stopniowo? Obecnie biore 150 a wiem ze jakoś po 35 tc się odstawia acard.

@marzycielka81 @Destino @iveo dziekuje za pomoc. Poszukam sobie miejsca gdzie będą mi częściej robić ktg. @iveo wlasnie Malina tez mi kiedyś mówił ze po co tak często ktg, ze często złe interpretują i robią cięcie bez sensu... to jego słowa, ale akurat tak jak zawsze się z nim zgadzam tak czuje ze za duży z niego czasami optymista hehehe ;)
Widzisz ja jeszcze do Niego jeżdżę mimo ze już bym nie musiała u on mnie tez na sile nie trzyma, ale on zawsze mi daje takie poczucie bezpieczeństwa i kontroli nad wszystkim. Pojade ostatni taz i wypytam się o wszystko, mój mąż absolutnie uwielbia Malinę i mówi ze nie zrezygnuje z wizyty. Mąż chciałby żebym nawet rodziła w Łodzi ;)My to jedziemy na dwa dni do Łodzi zawsze, rozdzielamy trasę tak żeby zrobić nocleg i mnie nie zmęczyć aż tak bardzo...Trochę szkoda mi kasy ale ten ostatni taz chyba pojade. @marzycielka81 no właśnie u nas w tych przychodniach gdzie chodzę i w szpitalu maja takie podejście do ktg ze po 35 Tc. Wczoraj w nocy miałam tak twardy brzuch i lekki skurcz, nie mogłam spac.... nospa dopiero pomogła. Te upały są straszne, spie na korytarzu w w sypialni mam saunę
Wiem że Twoja sytuacja inna niż moja, ja do końca ciąży uważałam że ktg w tym 38tc wystarczy. Pierwsze miałam w 36 było ok. Na drugie kazała mi przyjść w dniu terminu, ale coś mnie podkusiło i pojechałam w 38 i dobrze.. Bo gdyby nie to, mogłoby się skończyć tragicznie... Tętno wiki było 180 mimo że na usg wszystko ok, łącznie z przepływami. Zostałam na obserwacji następnego dnia, na ktg cały czas takie wysokie tętno ale usg ok. Kolejnego dnia już na usg były złe przepływy i na szybko było cc... Także dla mnie ktg to już będzie mus i nie popuszczę w następnej ewentualnej ciąży

reklama
@Hatice ja straciłam późną ciąże i ktg mialam 2 razy w tygodniu od 34 tygodnia i wszyscy mówili że mega szybko także ja nie widzę nieprawidłowości w prowadzeniu twojej ciąży. Przepływy sa mega mega ważne jak by mi je badano w 1 ciąży pewno bym ją donosiła.

@dżoasia zdrówka dla dziewczynek jesteś bardzo dzielna informuj w chwilach oddechu przytulam bardzo mocno

Do góry