reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Motylku bardzo mi przykro aż nie chce się wierzyć.. Ze tak nagle taki cios.... Motylek musisz naprawdę znaleźć dobrego lekarza takiego któremu zaufasz . Wiesz kawa czy piwo to raczej aż takiego wpływu nie mają...
U ciebie jest konkretny problem, zrób te ana a u ciebie w rodzinie były jakieś podobne przypadki... Bardzo mi przykro aż się poplakalam.... (*)

reklama
zgadza się Agnieszka, ale np na mnie chyba nie działa skoro poroniałam 5 raz :/ dawka 15 mg...chyba, że za mało. Wiadomo, że szczepienia to ingerencja, ale jeśli nie ma wyjścia to i tego trzeba się łapać.

Pamiętacie ile płaciłyście za obie mutacje Mthfr?? bo baba w labie nie mogła znaleźć w cenniku , a chcę się przygotować mniej więcej na koszty

Ja płaciłam 250 zł.
Nafoczka a czemu dr P był na nie dla sterydu, w ogóle czy u Ciebie?

Robiłam z mężem kariotyp wyszły prawidłowe mowie wam mam mutacje homozygotyczna stwierdzona odpowiada za 1 % poronien nawykowych...
Póki co jak zajde mam brać heparyne prawie do końca ciąży biorę 15 mg kwasu foliowego no tragedia spadła jak kamień na nas...

Motylek zrob jak Ci pisza dziewczyny. Przebadaj sie znajdz dobrego ginekologa. Bardzo mi przykro z powodu strat. Czasami warto poczekac ze staraniami.

Martyska gratuluje.

Ja płaciłam 250 zł.
Nafoczka a czemu dr P był na nie dla sterydu, w ogóle czy u Ciebie?
U mnie glownie chodzilo o to, ze nie wyszly mi zadne przeciwciala ani ANA,p/antygenom lozyska, przeciwplemnikowe, jajnikowe wiec geralnie uważal w moim przypadku że może w maluszku spowodować więcej złego niż dobrego. Tego niestety nie wiem choć wada serduszka się pojawiła. Wiem ze jeśli już coś wyjdzie to metypred przepisuje bo niby ma mniej szkodliwe dzialanie

U mnie glownie chodzilo o to, ze nie wyszly mi zadne przeciwciala ani ANA,p/antygenom lozyska, przeciwplemnikowe, jajnikowe wiec geralnie uważal w moim przypadku że może w maluszku spowodować więcej złego niż dobrego. Tego niestety nie wiem choć wada serduszka się pojawiła. Wiem ze jeśli już coś wyjdzie to metypred przepisuje bo niby ma mniej szkodliwe dzialanie

Nafoczka mnie na metypred narazie nie powiedział nie, a mam ana 2 graniczne czyli wg niego tak jakbym nie miała, ale zobaczymy czy dostanę.W Debicy dr Gawlik też mówił że encorton nie, tylko metypred i moje koleżanki też go biorą.Ja też do końca jak mówisz Bea nie jestem przekonana czy dr z poronieniami mi pomoże, w ciążę zajsc tak ale czy utrzymać...Moja karta wyników wygląda jak misz masz, powpisywane jakieś badania których nie robiłam, nieuaktualniane informacje, wiele rzeczy biorę na własną rękę z informacji z forum np acard..A z drugiej strony wyczuwam dobre intencje i dobre serce no nie wiem postanowiłam dać dr P jeszcze jedna szansę.
Motylek bardzo dużo przeszłas, każda strata jest bolesna ale im później tym gorzej.Tak myślę.Chociaz ja za drugim razem wcześniej niż za 1,za 1 razem przeżywałam bo długo się staraliśmy, po 2 razie przezywam jeszcze bardziej bo zdałam sobie sprawę że mamy problem a latka lecą.

Ostatnia edycja:
Nafoczka mam nadzieję, że P przywróci mi wiarę, że się uda :/
Bea ;)
Motylek koniecznie zrób więcej badań bo powód tkwi gdzieś głębiej.
Dziewczyny wypiszę badania, które zamierzam zrobić i proszę bardzo jeśli coś pominęłam to mi napiszcie:
Kraków:

KIR,
test cytotoksyczny
allo mlr
seminogram+chromatyna D
Mthfr hetero + homo
antygen łożyska
p jajnikowe
p/p plemnikowe
białko c (robione miałam i nie wiem czy powtarzać???)
białko s
diagnostyka/dilab:
amh
ca125
homocysteina
b12
d3
kwas foliowy
LH
prl
progesteron
krzywa cukrowa
krzywa insulinowa
tsh
ft3
ft4

Ana1 miałam robione i wyszło ujemne, czy powtarzać??i robić też 2 i 3
kariotypy zrobione, v leiden plus 20..coś też,
chlamydia, ureaplasma i inne takie też robiłam kiedyś

Jeżdżę do hematologa i reumatologa do immunologa a tak nie ma sensu jeździć do ginekologa czekam za wynikami badań i tyle starania na spontanie...

Tęczowa
Nie widzę jeszcze ;

Komórki NK; ja robiłam całą subpopulację limfocytów w tym było też NK
Zespoł antyfosfo .
Toczeń
Beta 2 glikoproteinie

Jeżeli chodzi o trombofilie to ja miałam badane trzy mutacje na raz .
I wiem że te trzy można zrobić ze śliny .Ty już masz v leyden zrobioną zostało ci jeszcze mthfr .?
Ja miałam jeszcze zlecony test CBA cytokiny th1 th2 ale nie zdążyłam zrobić bo zaszłam w ciąże .
Nie masz jeszcze różyczki i tokso .
Przy terczycy się robi jeszcze
Anty tpo
Anty tg
Nie wiem czy jest sens robić przeciwc.przeciwplemnikowe jeżeli zachodzisz w ciąże ?

Ostatnia edycja:
reklama
Tęczowa
Nie widzę jeszcze ;

Komórki NK; ja robiłam całą subpopulację limfocytów w tym było też NK
Zespoł antyfosfo .
Toczeń
Beta 2 glikoproteinie

Jeżeli chodzi o trombofilie to ja miałam badane trzy mutacje na raz .
I wiem że te trzy można zrobić ze śliny .Ty już masz v leyden zrobioną zostało ci jeszcze mthfr .?
Ja miałam jeszcze zlecony test CBA cytokiny th1 th2 ale nie zdążyłam zrobić bo zaszłam w ciąże .
Nie masz jeszcze różyczki i tokso .
Przy terczycy się robi jeszcze
Anty tpo
Anty tg
Nie wiem czy jest sens robić przeciwc.przeciwplemnikowe jeżeli zachodzisz w ciąże ?
zespół antyfosfolipidowy powtarzałam 2 razy, toczeń zrobiony i wykluczony, różyczka i tokso robione w zesżłym roku (tosko przechodziłam) , aty tpo i tg robiłam . Co do p/plemnikowych to ktoś chyba tu pisał, że można zajść, ale wiąże sie z ryzykiem poronienia. PONOĆ mężczyzna powinien brac steryd, ale może coś pokręciłam. Wyszły nam w styczniu, ale jak pokazałam ginowi to powiedział, że no cóż tak jest

Do góry